Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[G] Gaśnie na LPG jak jest zimny

Featured Replies

Napisano

Rano jak temp jest poniżej 20st C, po przełączeniu na LPG od razu gaśnie. Dopiero po kilku minutach, jak się zagrzeje mogę go przełączyć na LPG. Jeżeli temp. na zew. jest powyżej 20st C, to jedzie na LPG od razu.

Wcześniej mogłem go przełączyć na LPG od razu, nawet podczas mrozów. Nie robiłem tego od razu, ale w lecie zwykle jak tylko ruszę, to przełączałem. Problem ten pojawił się chyba po wymianie niesprawnego zaworu EGR. Nie jestem tego do końca pewny, bo dość długo były upały, a wtedy jedzie na LPG właściwie zaraz po odpaleniu.

Napisano

> Rano jak temp jest poniżej 20st C, po przełączeniu na LPG od razu gaśnie. Dopiero po kilku

> minutach, jak się zagrzeje mogę go przełączyć na LPG. Jeżeli temp. na zew. jest powyżej 20st

> C, to jedzie na LPG od razu.

> Wcześniej mogłem go przełączyć na LPG od razu, nawet podczas mrozów. Nie robiłem tego od razu, ale

> w lecie zwykle jak tylko ruszę, to przełączałem. Problem ten pojawił się chyba po wymianie

> niesprawnego zaworu EGR. Nie jestem tego do końca pewny, bo dość długo były upały, a wtedy

> jedzie na LPG właściwie zaraz po odpaleniu.

ja tak miałem w seju

okazalo się że parownik nowy albo wymiana starych membran i całych wnetrzności w parowniku

po wymianie wszystko jest ok

Napisano
  • Autor

Parownik ma zrobione 40kkm. Możliwe że już trzeba go remontować?

Napisano

jaki przebieg na reduktorze masz?

Napisano

> Reduktor ma 2 lata i około 40kkm

No raczej powinien być jeszcze dobry. Czy kondensat opróżniałeś z reduktora. Przypomnij jeszcze szczegóły twojej instalacji. Zacząłbym od rozbiórki elektrozaworów , może zalepione są kondensatem i gdy jest zimno jego konsystencja utrudnia otwieranie zaworu.

Napisano

Raczej nie, prędzej masz do spuszczenia kondesat, do wyczyszczenia silniczek krokowy lub regulację.

U mnie np był zabrudzony silniczek krokowy i miałem podobny objaw, ale wiadomo, nie musi to być tak samo u Ciebie, także zacznij od najtańszych pomysłów, wymianę reduktora zostaw na koniec wink.gif

Napisano
  • Autor

Mam instalację II gen. z reduktorem Lovato. Do tej pory nie było z nią żadnych problemów.

Regulacja była robiona niedawno.

Chyba zacznę od spuszczenia kondensatu, bo nie robiłem tego od założenia instalacji, czyli jakieś 40kkm.

Czy założenie sprawnego EGR-a mogło coś zmienić i spowodować te problemy? Gdy EGR był zaślepiony też gasł na LPG, a gdy był stary zawór, to poza tym, że ogólnie był mułowaty, to na LPG jechał od razu. Może to wszystko to zbieg okoliczności i EGR nie ma nic do tego.

Napisano

Bezpośredniego związku nie widzę, choć może podczas prac coś gdzieś zapomniałeś podpiąć lub źle zmontowałeś i jest lewe powietrze. Jeżeli kondensat nigdy nie był spuszczany to mógł już tak zalepić membrany że tylko do wymiany. Spuszcza się na gorącym reduktorze.

Napisano
  • Autor

Teorię na temat kondensatu znam, więc spuszczę go jak znajdę czas.

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Kondensat spuszczony i nadal nie jedzie na LPG jak jest zimny.

Co robić dalej? Jechać na regulację, robić remont parownika, czy wymieniać go?

Napisano

zacząłbym od próby regulacji. A co to w ogóle za instalacja? Może też trzeba przeglądnąć elektrozawory i silniczek krokowy i przeczyścić. Wszędzie tam może obciapkać troche kondensatu który gdy się zzasuszy to działa w niskich temperaturach jak klej.

Napisano
  • Autor

> zacząłbym od próby regulacji

Kondensatu było około 40ml. Czy regeneracja to wymiana wszystkiego na co ma wpływ kondensat?

Jeżeli regeneracja nic nie da, to co dalej?

Napisano

> Kondensatu było około 40ml. Czy regeneracja to wymiana wszystkiego na co ma wpływ kondensat?

Przede wszystkim membrany, gumowe elementy zaworków i czyszczenie wnętrza reduktora i

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.