Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

modoktor prosba o porade

Featured Replies

Napisano

Czesc

Pacjent: Astra z 1997 roku, X16SZR pod maska, 220kkm na blacie.

Objaw - troche kopci na niebieskawo po "daniu w palnik"

Oleju jakos strasznie nie ubywa. Wciaga moze litr na 1000 mil.

Kupilem taki samchod (w anglii) na dojezdzenie. Musi mi sluzyc rok. Musi przejsc test MOT w listopadzie.

Prawdopodobnie wyjdzie podwyzszone HC. Z takim silnikiem nie przejde testu. Tutaj nie ma daj w lape albo co. Ma byc ok, jak nie jest auto na zlom.

Co dolac do oleju, zeby tymczasowo go uszczelnic.

Mozecie polecic cos sprawdzonego? Za 2 tygodnie lece na kilka dni do PL, to kupie i przywioze.

Dzieki. Pozdrawiam.

PS: Silnik to tej astry prawdopodobnie bede remontowal, ale nie zrobie tego przed listopadem. Jak nie przejdzie MOT auto musi byc zezlomowane. W praktyce tak to bedzie wygladalo. Nie mam garazu, nie mam jej gdzie trzymac. Szkoda jej bedzie, bo to fajny egzemplarz, tylko pierscienie na tlokach sie sypnely.

Napisano

ja bym przy okazji wizyty w polsce wymienił silnik i heya. Silnik kupisz za grosze przekładka z 200zł.

Napisano
  • Autor

> ja bym przy okazji wizyty w polsce wymienił silnik i heya. Silnik kupisz za grosze przekładka z

> 200zł.

Operacja przewiezienia silnika do Anglii i jego montazu pochlonie wiecej, niz samochod wart. Juz lepiej by bylo na parkingu pod blokiem wymienic pierscienie.

Jakis zageszczacz do oleju przewioze w bagazu podrecznym.

Tylko jaki zageszczacz kupic?

Napisano

> Operacja przewiezienia silnika do Anglii i jego montazu pochlonie wiecej, niz samochod wart. Juz

> lepiej by bylo na parkingu pod blokiem wymienic pierscienie.

> Jakis zageszczacz do oleju przewioze w bagazu podrecznym.

> Tylko jaki zageszczacz kupic?

Dobrze myślisz - to ma być dodatek do oleju.

Na necie i w sklepach jest teraz dużo tego ale tendencja jest na dodatki utwardzające i wpływające na powierzchnie metalowe wewnątrz silnika.

Jest to bardziej profilaktyka przy sprawnym silniku.

Natomiast dla ciebie jedyne rozwiazanie to uszlachetnieje oleju.

I tego własnie szukaj. Jest tego na alledrogo BARDZO DUŻO.

A jeżeli remont jest nie unikniony jak piszesz i planujesz tylko rok jazdy to zapodaj coś na teflonie. A po roku silnik na złom.

Pozdrawiam

Napisano

Sorry za offtopic ale czemu znakomita wiekszosc pojazdow z Anglii kopci na niebiesko juz przy takim przebiegu? Czy oni tam nie dbaja wcale o auta i nie wymieniaja oleju i nie sprawdzaja jego stanu?

Napisano
  • Autor

> Sorry za offtopic ale czemu znakomita wiekszosc pojazdow z Anglii kopci na niebiesko juz przy takim

> przebiegu? Czy oni tam nie dbaja wcale o auta i nie wymieniaja oleju i nie sprawdzaja jego

> stanu?

1. Serwisy w Anglii sa gorsze niz w Polsce (wbrew obiegowej opinji). Kasowanie xxx funtów za przeglad i nie kiwniecie palcem przy aucie jest tu bardzo powszechne. Podmiany czesci, odwalanie fuszerek. Wszystko co znamy z polski.

2. Bardzo niska świadomosc techniczna społoczeństwa + wiara w specjalistów. Bardzo ułatwia punkt pierwszy.

3. Do sklepu 100m obok nikt piechotą nie pójdzie. Pojedzie, na pierwszym biegu, bo dwójki nie będzie się chciało wrzucić.

4. Wiele aut ma ogromne przebiegi. Zdarza sie kręcenie liczników, mimo, ze można to łatwo wykryć.

5. Silniki kupowane z rozmontowanych na części samochodów nigdy nie maja więcej niż 60 tysięcy mil. Coś tak jak u nas 150 tysięcy kilometrów.

5. Mój egzemplarz był dosłownie ujeżdżany przez młokosa. Koleś zarżnął i wymienił w tym aucie prawie wszystko. Skrzynie biegów, założył fajne hamulce. Mam zupełnie nowe sprzęgło, koła i opony. Gdy silnik zaczął zionąć ducha sprzedał. Auto kupiłem w cenie dwóch kół z oponami, reszta kłopotów gratis. Coś za coś. Bedzie zabawa z silnikiem.

Napisano

> reszta kłopotów gratis. Coś za coś. Bedzie zabawa z silnikiem.

Szkoda tych wszystkich samochodow. mam nadzieje ze sobie naprawisz i bedziesz smigal dlugo.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.