Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[F] Wymiana poduszki skrzyni beigów

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich.

Wiem, że jest manual, ale moje pytanie jest następujące:

czy da się wymienić poduszkę skrzyni biegów bez kanału?

Pozdrawiam

Napisano

Niedość, że ciężko ale i mało bezpiecznie w zależności jak zabezpieczysz podniesione z obydwu stron auto.

Ale jest to do wykonania.

PZDR VEN

Napisano

Da sie wink.gif Tylko potrzebne koziolki i podnosnik najlpiej hydrauliczny,

Napisano

> Da sie Tylko potrzebne koziolki i podnosnik najlpiej hydrauliczny,

to juz lepiej oddać do warsztatu zlosnik2.gif

Napisano
  • Autor

> to juz lepiej oddać do warsztatu

Dziękuje za odpowiedzi.

Pozdrawiam

• 1 miesiąc później...
Napisano
  • Autor

> Dziękuje za odpowiedzi.

> Pozdrawiam

Witam wszystkich.

Wymieniłem poduszkę skrzyni, ale problemy były dość duże. Wydaje mi się, że sprzedawca sprzedał mi troszkę inną poduszkę. Zdemontowana oryginalna poduszka posiada 2 otwory na śruby, nowa 4 otwory. Otwory w nowej poduszce miały ten sam rozstaw co w starej, ale znajdowały się na innej wysokości (około 5 mm wyżej) co utrudniło ustawienie silnika tak aby otwory w poduszce pasowały do otworów łapy.

Czy zamontowanie takiej poduszki (silnik z tyłu podniesiony wyżej o jakieś 5 mm) może stwarzać jakieś zagrożenie oraz powodować w przyszłości usterki samochodu?

Pozdrawiam

Napisano

> Czy zamontowanie takiej poduszki (silnik z tyłu podniesiony wyżej o jakieś 5 mm) może stwarzać jakieś zagrożenie oraz powodować w przyszłości usterki samochodu?

Nie będzie miało wpływu na pojawienie się jakichkolwiek usterek, jedynie możesz mieć problemy z wrzucaniem biegów, odpowiednia regulacja mechanizmu powinna pomóc.

Pokaż fotkę zakupionej poduszki, gdyż mnie ciekawość straszna zżera.

PZDR VEN

Napisano

Szkoda, że nie zrobiłeś foty ten poduszki z czterema otworami.

Zobacz na fotę poniżej. Górne linie pokazują różnice w ułożeniu poduszek kiedy pozowały do zdjęcia wink.gif Dolne linie to różnica w wysokości otworów w poduszkach. Jak widać u mnie też w nowej poduszce otwory były nieco wyżej. Ale pewnie nie konstrukcyjnie wyżej, tylko stara poduszka była wygnieciona smile.gif

Pozdroofka

284269456-fot970.jpg

post-36940-14352509983244_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

> Szkoda, że nie zrobiłeś foty ten poduszki z czterema otworami.

> Zobacz na fotę poniżej. Górne linie pokazują różnice w ułożeniu poduszek kiedy pozowały do zdjęcia

> Dolne linie to różnica w wysokości otworów w poduszkach. Jak widać u mnie też w nowej poduszce

> otwory były nieco wyżej. Ale pewnie nie konstrukcyjnie wyżej, tylko stara poduszka była

> wygnieciona

> Pozdroofka

Faktycznie szkoda, że nie zrobiłem zdjęć. Przy odkręcaniu starej poduszki silnik podparłem. Jak włożyłem nową poduszkę to otwory nie pasowały i musiałem trochę podnieść silnik, potem był problem z dopasowaniem otworów ponieważ górna śruba była zbyt wysoko i dotykała nadwozia.

Jeśli faktycznie silnik został trochę wyżej podniesiony to czy może spowodować to jakieś usterki?

Pozdrawiam

Napisano

> Jak włożyłem nową poduszkę to otwory nie pasowały i musiałem trochę podnieść silnik, potem był

> problem z dopasowaniem otworów ponieważ górna śruba była zbyt wysoko i dotykała nadwozia.

Jakbym widział swoją wymianę wink.gif Deja vu... wink.gif

> Jeśli faktycznie silnik został trochę wyżej podniesiony to czy może spowodować to jakieś usterki?

Silnik nie jest za wysoko. To przed wymianą był za nisko, bo poduszka była uklepana. Wszystko jest OK.

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

> Jakbym widział swoją wymianę Deja vu...

> Silnik nie jest za wysoko. To przed wymianą był za nisko, bo poduszka była uklepana. Wszystko jest

> OK.

> Pozdroofka

To co mi jeszcze przychodzi do głowy to, że wykonałem pomiar suwmiarką - odległość od ściany z śrubami poduszki do wewn. krawędzi pierwszego otwory na starej poduszce wynosiła 39 mm na nowej 44 mm.

A tak z czystej ciekawości co może stać się jak silnik będzie za wysoko? Mogą niszczyć się przeguby?

Napisano

> To co mi jeszcze przychodzi do głowy to, że wykonałem pomiar suwmiarką - odległość od ściany z

> śrubami poduszki do wewn. krawędzi pierwszego otwory na starej poduszce wynosiła 39 mm na

> nowej 44 mm.

Mierzyłeś przed zamontowaniem? Trzeba było zmierzyć też po. Kiedy usunąłeś podparcie i silnik oparł się na poduszce, ugiął ją tyle ile trzeba. Po to ona jest wink.gif

> A tak z czystej ciekawości co może stać się jak silnik będzie za wysoko? Mogą niszczyć się przeguby?

Nieeee... Właśnie po to jest przegub aby niwelować różnice we wzajemnym położeniu kół i skrzyni, choćby podczas jazdy po dołach. A tam różnice są znaczne większe niż marne 5 mm (o ile w ogóle jest te 5 mm po usunięciu lewarka spod silnika) i to na końcu skrzyni. Przy półosiach ile to będzie? 1 mm? Mniej?

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

> Mierzyłeś przed zamontowaniem? Trzeba było zmierzyć też po. Kiedy usunąłeś podparcie i silnik oparł

> się na poduszce, ugiął ją tyle ile trzeba. Po to ona jest

> Nieeee... Właśnie po to jest przegub aby niwelować różnice we wzajemnym położeniu kół i skrzyni,

> choćby podczas jazdy po dołach. A tam różnice są znaczne większe niż marne 5 mm (o ile w ogóle

> jest te 5 mm po usunięciu lewarka spod silnika) i to na końcu skrzyni. Przy półosiach ile to

> będzie? 1 mm? Mniej?

> Pozdroofka

To mnie uspokoiłeś. Dziękuję bardzo.

A może kolega wie co może być przyczyną tego, że podczas jazdy (obroty silnika 1800-2500) jak dodam gwałtownie gazu lub zdejmę nogę z gazu to odczuwalne jest szarpnięcie. Po wymianie poduszki o której pisałem efekt w znacznym stopniu ustał, ale jeszcze trochę jest odczuwalny.

Napisano
  • Autor

> Masz jeszcze dwie poduszki...

> Pozdroofka

Też o tym pomyślałem. Jak je sprawdzić, żeby wymienić tą, która jest uszkodzona?

Napisano

Wzrokowo trudno to ocenić. Chyba, że któraś jest po prostu zerwana, wtedy widać.

Auto ma swoje lata. Ile może wytrzymać guma na przemian ogrzewana silnikiem i schładzana (w zimie zamrażana wink.gif ) . Mogą być nawet w jednym kawałku, ale guma przestała być gumą. Wymieniaj obie, przednie poduchy to żadna robota. Tylko nie kupuj jakiegoś badziewia. Nie jestem w stanie podać Ci godnych firm, ale zaraz ktoś się pojawi i wspomoże wink.gif

Pozdroofka

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

> Wzrokowo trudno to ocenić. Chyba, że któraś jest po prostu zerwana, wtedy widać.

> Auto ma swoje lata. Ile może wytrzymać guma na przemian ogrzewana silnikiem i schładzana (w zimie

> zamrażana ) . Mogą być nawet w jednym kawałku, ale guma przestała być gumą. Wymieniaj obie,

> przednie poduchy to żadna robota. Tylko nie kupuj jakiegoś badziewia. Nie jestem w stanie

> podać Ci godnych firm, ale zaraz ktoś się pojawi i wspomoże

> Pozdroofka

Jadę zaraz do sklepu po poduszki przednie. Nie wiem jakiej są firmy, ale sprzedawca telefonicznie powiedział, że kosztują 55 PLN za sztukę.

Czy bez kanału dam radę wymienić te poduszki?

Napisano

> Czy bez kanału dam radę wymienić te poduszki?

Mówią, że azja wymieniał pierścienie przez rurę wydechową wink.gif O ile podejdziesz z kluczami (poduszki są przykręcone "od dołu"), to po podparciu silnika lewarkiem pewnie da się zrobić. Tylko po co tyle męki?

Pozdroofka

Napisano

> Czy bez kanału dam radę wymienić te poduszki?

Jezeli dysponujesz kluczami nasadowymi z dluga przedluzka oraz kluczami imbusowymi nr 10, to dasz rade bez kanalu. Bedzie potrzebny podnosnik, aby podeprzec silnik.

Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.