Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Olej silnikowy Astra H benzyna

Featured Replies

Napisano

Panowie musze wymienic olej w mojej AH i uleglem zdziwieniu poniewaz mam teraz ok 70tys na zegarze i po sprawdzeniu w ksiazce serwisowej to ostatnio byl zalany polsyntetyk 10w40, a wczesniej byl syntetyk 5w30. Nie rozumiem dlaczego poprzedni wlasciciel juz tak wczesnie przeszedl na polsyntetyk ??? Auto chodzi jak zegarek i po co ta zmiana. Co radzicie teraz, czy zostac przy polsyntetyku czy nie

Z gory dzieki.

Pozdrawiam

Napisano

spokojnie możesz zalać 5w30 z powrotem i będzie ok

Napisano

Lać syntetyk a później zlać poprzedniego właściciela za pozorne oszczędności. Normalnie chyba jakiś szkot to był biglaugh.gif

Ja w swojej Astrze przebiłem już 200 kkm na syntetyku i końca nie widać smile.gif

Napisano

Pojawia sie tylko pytanie czy jest pewne, ze ta astra ma 70tkm wink.gif

Napisano
  • Autor

> Pojawia sie tylko pytanie czy jest pewne, ze ta astra ma 70tkm

Przebieg na 99% autentyczny.

Tutaj wiekszosc wlascicieli aut prowadzi regularne przeglady serwisowe co mozna sprawdzic a danym serwisie. I wydaje mi sie krecenie licznikow nie jest tutaj na taka skale jak w PL.

Dziekuje za pomoc.

Pozdrawiam

Napisano

> Lać syntetyk a później zlać poprzedniego właściciela za pozorne oszczędności.

Przecież półsyntetyk spełnia podobne normy jak syntetyk.

Silnikowi się krzywda nie stała przez to je jeździł na semi, bez obaw.

ps

ja do almery z 2005 (z przebiegiem niespełna 70kkm) na wiosnę wlałem minerała icon_eek.gifzlosnik.gif I ma się bardzo dobrze. Na zimę moze przejdę na semi

O syntetyku nawet nie myślałem.*

I nie, nie odbiło mi.

Sprawdziłem normy, aprobaty i minerał tez je spełnia. Tyle. Nie dam się łatwo przekonać marketingowi

PS

Oczywiście nikogo nie namawiam, żeby mnie naśladował.

Jednak zauważcie, że instrukcja w żadnym miejscu nie pisze, żeby nie wlewać minerała. Powiem więcej, nie pisze nawet nic o syntetyku. Olej ma tylko spełniać określone wymagania jakościowe i tyle. Dla astry H bez filtra cząstek stałych wymagana jest acea A3 dla benzyny i B4 dla diesla. I taki najzwyklejszy lotos semisyntetyk to spełnia.

*z tym, ze u mnie producent pozwala na używane olejów 15wX (co prawda w klimacie bez nadmiernych mrozów, ale jednak hehe.gif)

Instrukcja astry H na Polske nic nie wspomina o olejach 15W, dlatego, jak napisałem wyżej, nikogo nie namawiam.

Intencja moja była tylko taka, żeby odrazu nie złorzeczyć na poprzedniego właściciela tyko dlatego, że wlał olej 10w40. Tym bardziej, że miało to miejsce w Szkocji, gdzie zimą raczej tak nie mrozi jak u nas.

Napisano

> Sprawdziłem normy, aprobaty i minerał tez je spełnia. Tyle. Nie dam się łatwo przekonać

> marketingowi

Super. Ja za to widziałem jak wygląda w środku silnik x16xel z dużym przebiegiem po syntetyku i pólsyntetyku/minerale. Całe szczęście że gust jest jak du.. i każdy ma własny smile.gif

Napisano

> Super. Ja za to widziałem jak wygląda w środku silnik x16xel z dużym przebiegiem po syntetyku i

> pólsyntetyku/minerale. Całe szczęście że gust jest jak du.. i każdy ma własny

Ja też widziałem kilka silników od wewnątrz, w tym swoją astrę x17dtl, megane (oba z przebiegami >250kkm) od zawsze u mnie jeżdzone na minerale (czasami semi jak mi jakiś w ręce wpadł) i śladu syfu nie było.

Z resztą żaden olej (czy to minerał czy semi czy syntetyk) od klasy bodajże SJ / CF w górę nie ma prawa zostawiać żadnego nagaru.

A to, że widziałeś silnik po castrolu (który to nie wiem jakim cudem, ale zostawia syf), abo jakimś innym super markowym (z allegro albo innego niepewnego źródła) to akurat twój pech

Napisano

> Panowie musze wymienic olej w mojej AH i uleglem zdziwieniu poniewaz mam teraz ok 70tys na zegarze

> i po sprawdzeniu w ksiazce serwisowej to ostatnio byl zalany polsyntetyk 10w40, a wczesniej

> byl syntetyk 5w30. Nie rozumiem dlaczego poprzedni wlasciciel juz tak wczesnie przeszedl na

> polsyntetyk ??? Auto chodzi jak zegarek i po co ta zmiana. Co radzicie teraz, czy zostac przy

> polsyntetyku czy nie

> Z gory dzieki.

> Pozdrawiam

lać 5w30 taki jak szedł oryginalnie i nie kombinować po 70kkm nic sie nie stanie nie ma prawa zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.