Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

mk1 1.1 dusi się i gaśnie gdy wciskamy mocniej pedał gazu

Featured Replies

Napisano

Witam, opisuje poniżej mój problem.

Zaczęło się w czwartek, wracam z pracy, jadę z prędkością 100-130, po przejechaniu 5km auto dusi się i zwalnia, wg wskaźnika miałem jeszcze polowe rezerwy i pierwsza myśl - koniec paliwa, pewnie pływak się zawiesił. Ale samochód jedzie dalej, silnik nie gaśnie, po ok 3 km zauważyłem że samochód przyśpiesza normalnie tylko gdy delikatnie wciskam pedał gazu, każde głębsze wciśniecie powoduje duszenie silnika. Po 5km takiej jazdy silnik ożył i wszystko wróciło do normy. Problem powtórzył się wczoraj tylko że silnik nawet przy delikatnym wciskaniu pedału gazu dusił się i szarpał a nawet potrafił zgasnąć, jakoś tam dojechałem do domu w ślimaczym tępie. W garażu trochę go przegazowałem i poprawiło się do tego stopnia ze auto przyśpieszało przy delikatnym wciskaniu gazu, zauważyłem też ze przy zapalaniu silnika słychać inny (nierówny) dźwięk pompy niż dotychczas. Pojechałem na stacje, zalałem połowę zbiornika i znowu się trochę poprawiło, silnik wkręca sie teraz do 4k obrotów, przedtem do około 2500 - 3000. I teraz pytanie co padło: Pompa paliwa? Czy może dostał się jakiś syf do zbiornika który przytyka pompe i wystarczy wyczyścić wszystko? Filtr paliwa był wymieniany bardzo dawno temu. Regulator ciśnienia?

Pozdrawiam

Napisano

Najpierw wymień filtr a jeżeli nie pomoże pompka może powoli 30.GIF. Ale z opisu nie widze LPG więc dziwne.

Napisano
  • Autor

od wczoraj auto zbiera się dużo lepiej ale jeszcze mu pare koni brakowało więc dzisiaj wymieniłem filtr paliwa i wszystko wróciło do normy yay.gif

15 min roboty na spokojnie, nowy filtr 25zł (uwaga kto nie wie, są 3 wersje filtrów, najlepiej najpierw sprawdzić co się ma pod samochodem a później udać się do sklepu)

dziekuje za pomoc 20.GIF

• 3 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Witam, i znowu problem powrócił, objawy te same co ostatnio, tylko że tym razem pompa paliwa zaczęła piszczeć, gdy pracuje słychać pisk, silnik po kilkunastu kilometrach chodzi już prawie idealnie, ale pompa piszczy nadal i przy odpalaniu znowu słychać ten nie równy dźwięk. I znowu wszystko zaczęło sie od tego ze są mokre drogi. Teraz to mi do głowy przychodzi tylko jakaś nieszczelność przy zbiorniku paliwa, woda i brud dostaje sie do zbiornika i zatyka filtr paliwa i niszczy powoli pompę. Czy to możliwe? Jeżeli tak to odrazu drugie pytanie gdzie mogła wystąpić ta nieszczelność, czy to jakiś normalna usterka w tym modelu?

Pozdrawiam

Napisano

Sprawdź czy bak cały,i w prawym tylnym nadkolu masz wlew paliwa i odpowietrznik - jeśli jest uszkodzony będzie woda i piach walić do baku.Co trzeba potem czyścić,nie muszę pisać zeby.GIF

Napisano
  • Autor

Witam, wiem juz gdzie woda i bród przedostaje się do baku yay.gif rura wlewowa jest przedarta nad kołem, koło musiało pare razy dobić tak ostro ze opona ją przedarła beksa.gif i teraz zaczynają się schody: nowy wlew kosztuje 350zl beksa.gif w zwiazku z tym pytanie czy ma ktoś takie coś do sprzedania czy szukać na szrotach? drugie pytanie czym odkecić nakrętke z pompy paliwa? troszke kombinowalem i ani drgnie beksa.gif

Napisano

U mnie te sam problem. Wróciłem w niedzielę z trasy (lało non stop). W poniedziałek rano silnik nawet na obroty nie może wejść (nawet do tych 2k aby na lpg przełączyć).

Okazało się, że mam także przetartą rurę wlewu paliwa. Jechałem w deszczu, więc z zbiorniku jest na pewno sporo piachu i wody.

Da się to dobrze wyczyścić bez wyjmowania zbiornika?

Jeżeli lepiej wyjąć zbiornik, to jak jest on montowany (jest podwieszany, czy przykręcany do podłogi), mogą być jakieś trudności spowodowane rdzą?

Pompa paliwa jakoś dziwnie pracuje (kwiczy?) - może nie padła. Oczywiście filtr paliwa do wymiany. Coś poza tym co wymieniłem trzeba także wymienić/rozebrać i przeczyścić?

Napisano
  • Autor

Mi za pierwszym razem pomogła sama wymiana filtra, ale tym razem juz nie jest tak fajnie, filtr wymieniony i po chwili znów sie zasyfil i znów pompa piszczy. Bede musiał zbiornik wyczyścić, z tego co dzisiaj patrzyłem pod samochod to zbiornik jest mocowany od dołu i trzeba bedzie odpiąć linkę hamulca ręcznego z prawego kola i chyba powinno wyjść.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.