Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Drgania odczuwalne na kierownicy na jałowym

Featured Replies

Napisano

Mam taki problemik. Mianowicie jak auto pracuje na jałowym to wyczuwam drgania na kierownicy w rytm drgania silnika. Nie są to duże drgania ale jednak odczuwalne i mnie wkurzają. Czy moze to byc coś innego oprócz poduch silnika?

Napisano

> Czy moze to byc

> coś innego oprócz poduch silnika?

Cały czas drży czy tylko czasami?

Jak co pewien czas zdarzy się to może być tylna wiązka silnika(opis rozwiązania na wiki).

U mnie nasiliło się do tego stopnia, że marysia czasami nie trzymała obrotów biegu jałowego, w tej chwili stoi w ASO z wydrukiem z wiki, zobaczymy co zrobią.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

> Cały czas drży czy tylko czasami?

Od ostatniego tygodnia na jałowym własciwie cały czas. Ale tylko na jałowym. Sam silnik pracuje w sumie ładnie - choc jak sie go dotknie to drgania sa wyczuwalne - ale to chyba normalne - gorzej ze przenosza sie one troche na kierownice i na siedzeniach tez troche czuc. Nie duzo ale mnie to wnerwia - moze nadwrazliwy jestem- w kazdym razie kiedys takich drgan nie bylo

> Jak co pewien czas zdarzy się to może być tylna wiązka silnika(opis rozwiązania na wiki).

A o jaką wiązke chodzi? Niestety na moim kompie cos wiki nie dziala -

Napisano

> A o jaką wiązke chodzi? Niestety na moim kompie cos wiki nie dziala -

Chodzi o ten referat, u mnie ponieważ zaczęły znikać obroty biegu jałowego to podejrzewam konkretnie wiązkę do krokowca.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Chodzi o ten referat, u mnie ponieważ zaczęły znikać obroty biegu jałowego to podejrzewam

> konkretnie wiązkę do krokowca.

> Pozdrawiam BAS

Ok ale jeśli wiązka była by uszkodzona to chyba poruszanie kablami powodowało by zmiany w pracy silnika ?

U mnie też czuć drgania tak jak u autora tematu i trochę to drażni z tego względu że miałem bravkę 1.6 przed fl i nic takiego się nie działo w drugiej 1.8 też nic się nie dzieje a w moim bravo są takie drgania.

Napisano
  • Autor

> Ok ale jeśli wiązka była by uszkodzona to chyba poruszanie kablami powodowało by zmiany w pracy

> silnika ?

Zaby byla jasnosc- u mnie obroty sa rowne - nie faluja ani nie sa obnizone. Chodzi o samo zjawisko przenoszenia sie drgan- niewielkich ale jednak. Zauwazylem ze jak otworze drzwi od strony kierowcy to drgania na kierownicy maleja smile.gif

Padaka sie rozpada? smile.gif:):)

Napisano

> Zaby byla jasnosc- u mnie obroty sa rowne - nie faluja ani nie sa obnizone. Chodzi o samo zjawisko

> przenoszenia sie drgan- niewielkich ale jednak. Zauwazylem ze jak otworze drzwi od strony

> kierowcy to drgania na kierownicy maleja

> Padaka sie rozpada? smile.gif:)

Ja wiem o co chodzi u mnie też są równe, ale te drgania są uciążliwe.

Napisano
  • Autor

> Ja wiem o co chodzi u mnie też są równe, ale te drgania są uciążliwe.

Ja mam 2 typy teraz

1. Poduszki od silnika

2. Układ wydechowy-

Napisano

> Ja mam 2 typy teraz

> 1. Poduszki od silnika

> 2. Układ wydechowy-

U mnie występuje ten sam efekt drgań. Jeżeli chodzi o układ wydechowy to kilka miesięcy temu wymieniłem od katalizatora do końca i drgania nie zniknęły - jeżeli jest to więc problem z wydechem to gdzieś wcześniej.

Napisano

> U mnie występuje ten sam efekt drgań. Jeżeli chodzi o układ wydechowy to kilka miesięcy temu

> wymieniłem od katalizatora do końca i drgania nie zniknęły - jeżeli jest to więc problem z

> wydechem to gdzieś wcześniej.

U mnie w zasadzie to samo. Drgania nie występowały tylko przez krótki czas po tym jak kupiłem to auto (używane), a to z powodu luźnego połączenia wydechów z katalizatorem = układ wydechowy nie był sztywny. Po dokręceniu luźnej obejmy problem się zaczął.

Stąd (oraz z obserwacji) mam wniosek - drgania powoduje rezonujący (mechanicznie) wydech, którego amplituda drgań największa jest w okolicach katalizatora i pierwszego tłumika, czyli tam gdzie na dłuższym odcinku wydech nie jest zawieszony na niczym. Drgania występowały przy określonych obrotach i ich wielokrotności (mniej więcej 900, 1800), na innych obrotach (powiedzmy 1300) NIC nie drgało nigdy.

W międzyczasie:

1. zmieniałem wszystkie 3 poduszki silnika (i trochę pomogło)

2. zmieniałem gumy zawieszenia tłumika ( edit: oczywiście nie silnika jak wpierw napisałem ) na nowe z ASO (też wyraźnie pomogło ale nadal nie całkowicie)

3. zmieniałem cały wydech (z nieoryginalnego na inny nieoryginalny) - nic się nie zmieniło

Generalnie jednak po wykonaniu punktów 1 i 2 się polepszyło. Ostatnio zdublowałem gumy zawieszenia tłumików (powkładałem po 2) i to też pomogło na tyle, że drgania są akceptowalne.

Być może byłem przewrażliwiony po wcześniejszym użytkowaniu V6, które nie drgało. Sprawdzałem niedawno nowo kupioną Astrę 1.4 znajomego i w sumie drga nie mniej niż teraz moja Brava.

Ja mam taką hipotezę, że w 1.6 BBM tłumik musi być dobrze wyważony (żeby jego rezonans właściwy miał inną częstotliwość niż obroty silnika na biegu jałowym), czego nie spełniają tłumiki nieoryginalne. Ale to tylko taka hipoteza.

Napisano
  • Autor

To oprócz poduszek są jeszcze jakies gumy (inne niz te w poduszkach?)

Ile taka przyjemnosc? (poduszki + gumy)

Napisano

> To oprócz poduszek są jeszcze jakies gumy (inne niz te w poduszkach?)

Wg mojej najlepszej wiedzy jeśli idzie o zawieszenie zespołu napędowego (silnik i skrzynia) to jedyne gumy są w 3 poduszkach zawieszenia silnika/skrzyni (elementy metalowo gumowe).

Oczywiście osobne gumy (już czysto gumowe) służą do zawieszenia wydechu i w Bravie są one 3.

> Ile taka przyjemnosc? (poduszki + gumy)

Poduszki zawieszenia silnika można kupić w różnych cenach, zazwyczaj wysokich. Mnie udało się znaleźć i kupić naprawdę tanio te poduszki w iparts.pl, producent BIRTH (marka o słabej renomie). Wyszło razem dokładnie 281 zł plus przesyłka.

Z tym że to było najtaniej jak znalazłem gdziekolwiek, inni producenci mają o wiele większe ceny, bliżej 500-800zł za taki komplet. Nie wiem czy teraz byłyby dostępne, rok temu były od ręki.

A konkretnie to po kolei jak płaciłem za nie:

1) Poduszka tylna (skrzynia) :

nr części FIAT / LANCIA 46748000 lub 7792020

kod iparts.pl 5737, producent BIRTH cena brutto 106 zł

2) poduszka przednia (nie pamiętam czy lewa czy prawa)

nr części FIAT / LANCIA 7778563

kod iparts.pl 5739, producent BIRTH cena brutto 93 zł

3) poduszka przednia (nie pamiętam czy lewa czy prawa)

nr części FIAT / LANCIA 7778602

kod iparts.pl 5720, producent BIRTH cena brutto 82 zł

+ Wymiana, w moim przypadku samodzielna.

Jeśli zaś idzie o poduszki podwieszające wydech, to są to już małe koszty, w ASO o ile pamiętam wyniosło to 25 zł albo coś koło tego, w każdym razie cena nie zabija.

Napisano

2 posty wcześniej napisałem "gumy zawieszenia silnika" a miałem na myśli gumy podwieszające wydech. Sorry za wprowadzenie w błąd, post wyedytowałem i poprawiłem.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.