Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Słabe ładowanie, Bravo 100 16V.

Featured Replies

Napisano

Witam,

padace coś doskwiera, mianowicie coś z prądem...

Ładowanie jest na poziome 12,7V, lekko wzrasta przy dodaniu gazu, przy odjęciu znowu spada.

Co jest popsute? Co jeszcze sprawdzić?

hmm.gif

Napisano

> Witam,

> padace coś doskwiera, mianowicie coś z prądem...

> Ładowanie jest na poziome 12,7V, lekko wzrasta przy dodaniu gazu, przy odjęciu znowu spada.

> Co jest popsute? Co jeszcze sprawdzić?

W pierwszej kolejności należy sprawdzić diody prostownicze i regulator napięcia ok.gif

Napisano

Wyciągnij alternator na stół.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

Czy jest opcja, żeby sprawdzić te elementy bez wyjmowania alternatora?

Napisano

> Czy jest opcja, żeby sprawdzić te elementy bez wyjmowania alternatora?

Nie.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

Nie wiem, czy jest sens grzebania jak regenerowany alternator kosztuje ~170PLN.

Bawić się, czy kupować "nowy"?

Jakie będą koszta naprawy jak poszł się przejść diody, albo jak szczotki się wytarły?

Napisano

> Nie wiem, czy jest sens grzebania jak regenerowany alternator kosztuje ~170PLN.

> Bawić się, czy kupować "nowy"?

> Jakie będą koszta naprawy jak poszł się przejść diody, albo jak szczotki się wytarły?

Masz klimatyzację?

Jak nie masz to masz alternator 75A i może on kosztować 170zł, jak masz klimatyzację to masz alternator 90A i mało, że jest on sporo droższy to jeszcze jest kilka typów(MM oraz Bosch), które głównie różnią się mocowaniem i może nie być wcale łatwo znaleźć właściwy.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

Mam Klimatyzację... wygrałeś, podjadę do mechanika/elektryka...

20.GIFok.gif

Napisano

> Witam,

> padace coś doskwiera, mianowicie coś z prądem...

> Ładowanie jest na poziome 12,7V, lekko wzrasta przy dodaniu gazu, przy odjęciu znowu spada.

Dziwi mnie, że z takim stażem nie wiesz co może być nie tak:) bez obrazy. Pozdro

Napisano
  • Autor

Jeszcze zapytam z ciekawości, jakie powinno być prawidłowe ładowanie?

Napisano

> Jeszcze zapytam z ciekawości, jakie powinno być prawidłowe ładowanie?

w okolicy 14V ok.gif

Napisano

> w okolicy 14V

nie tyle w okolicy, co powyżej 14, do 14,5V. Tak mówi norma.

Napisano

może w Twoim przypadku to nie pomoże, ale na pewno trzeba zerknąć i poprawić kabel masowy i prądowy; u mnie gdzie ładowanie było na poziomie 13.4 po dołożeniu dodatkowego kabla masowego tylko od aku do silnika, ładowanie mam na 13.9V - więcej raczej nie wyduszę - zmierzone bezpośrednio na alternatorze - daje 14V. Dlatego tym którzy mają problemy z ładowanie, polecam najpierw pociągnięcie dodatkowego kabla i porządne wyczyszczenie klem

Napisano

> Jeszcze zapytam z ciekawości, jakie powinno być prawidłowe ładowanie?

W przedziale 13.8-14.4V, przy czym ten model ma tak, że jak jest dobrze to ma 14.2-14.25V.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

No i dzisiaj się stało... Zaświeciła się kontrolka ładowania...

Można powiedzieć, że wywołałem wilka z lasu.

icon_rolleyes.gif

Napisano

Przechodzilem niedawno to samo w swojej 20v - nie wiem co padlo - wymienilem wszystko zlosnik.gif Diody, regulator, obydwa lozyska, sprawdzilem uzwojenia - smiga az milo. Dodam ze oferowali mi jakies regenerowane za 600-800zl ale obudowy spawane, piszczace szczotki i inne mocowania (choc na pierwszy rzut oka identyczne). Wychodze z zalozenia ze jak nie biore nowego to lepiej zrobic swoj niz pakowac sie w uzdrowione przez magikow. Jak nie masz dwoch lewych rak to wyciagnij alternator (lub zlec komus), wez alternator na stol, wykrec regulator, odlutuj mostek prostowniczy i zloz w odwrotnej kolejnosci. Dla pewnosci daj do sprawdzenia magikom - 5 min roboty dla nich.

Napisano

> No i dzisiaj się stało... Zaświeciła się kontrolka ładowania...

> Można powiedzieć, że wywołałem wilka z lasu.

Jeśli od 3 dni wiesz, że masz ładowanie poniżej 13,8V i nadal nie rozwiązałeś problemu to przygotuj się na zakup nowego akumulatora bo jak tak dalej będziesz jeździł bez ładowania to zniszczysz akumulator.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

Samochód już stoi w warsztacie, przed dzień przed tym jak odkryłem, że jest słabe ładowanie, podłączyłem aku pod prostownik.

Dzisiaj zapaliła mi się kontrolka ładowania i pojechałem do mechanika ~5kilometrów, mam nadzieję, że z aku wszystko w porządku,

Napisano

> Dzisiaj zapaliła mi się kontrolka ładowania i pojechałem do mechanika ~5kilometrów, mam nadzieję,

> że z aku wszystko w porządku,

Ja przejechalem na wlaczonych swiatlach bez ladowania ok. 80km i dalo rade wiec nie masz sie czym martwic smile.gif

Napisano

> 350PLN - za regenerację alternatora.

Sam zrobilbys taniej smile.gif Ale to i tak niezla cena - z demontazem i montazem czy bez?

Napisano
  • Autor

Sam bym nie zrobił, nie mam o tym zielonego pojęcia ale w pracy zrobiliby mi to na pewno.

Tylko były dwa problemy, pierwszy z dostępem do alternatora, który jest średni i drugi poważniejszy to czas, musiałem mieć samochód jak najszybciej.

350PLN za regenerację i 100PLN za demontaż/montaż/zawiezienie do znachora.

Napisano

> to czas, musiałem mieć samochód jak najszybciej.

> 350PLN za regenerację i 100PLN za demontaż/montaż/zawiezienie do znachora.

To trochę cię oskubali. Ja za regenerację altka, wymianę regulatora oraz walniętej cewki ze zdjęciem i założeniem zapłaciłem 400 stówki. Potem jeszcze mała wizyta u Basa i wszysko śmiga. biglaugh.gif

Boa

Napisano
  • Autor

Ogólnie to gruntowy "przegląd" i wymiana wszystkiego co było zużyte + 2lata gwarancji ale cena troszeczkę za duża.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.