Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Hamulce tyl

Featured Replies

Napisano

Hamulce od jakiegos czasu zwlaszcza w zimne lub deszczwe dni biora bardziej na tyl. Przy ostrzejszym hamowaniu kola tylne blokuja sie. W cieply dzien taki efekt nie wystepuje (no moze przy pierwszym czy drugim hamowaniu potem jest ok) Zima sie zbliza postanowilem to naprawic. Bylem pewien ze winny bedzie korektor sily hamowania. Wczoraj go wymienilem i dalej jest ot samo.

Macie jakis pomysl co moze byc nie tak?

A i jeszcze jedno korektor z barvo/brava a z marei roznia sie. W BB korektor w zaden sposob nie jest polaczony z nadwosiem wiec wyglada na to ze nie dziala w zaleznosci od obciazenia wiecj na jakiej zasadzie dziala?

W marei polaczenie z nadwoziem jest. I tu pytanie czy mozna by zastosowac ten z bbm do marei? probowal ktos ?

Napisano

> Hamulce od jakiegos czasu zwlaszcza w zimne lub deszczwe dni biora bardziej na tyl. Przy

> ostrzejszym hamowaniu kola tylne blokuja sie. W cieply dzien taki efekt nie wystepuje (no moze

> przy pierwszym czy drugim hamowaniu potem jest ok) Zima sie zbliza postanowilem to naprawic.

> Bylem pewien ze winny bedzie korektor sily hamowania. Wczoraj go wymienilem i dalej jest ot

> samo.

Ja tak mam odkąd wymieniłem bębny na nowe a było to jakieś 2 lata temu !Ale ja zauważyłem że ma to związek z wilgocią np.: po deszczu. Wymyśliłem sobie że żelaz jest lichy ,szybko rdzewieje i taki daje efekt hamowania , a podczas hamowania ten cienki film rdzy się ściera i potem jest lux. Miałem też tak w trampku bębny z tył i przodu i taki efekt na obydwu osiach ,lekko musnąłem hamulec o trampek dęba stawał ale tylko przez pierwsze 2-3 hamowania.

Napisano
  • Autor

> Ja tak mam odkąd wymieniłem bębny na nowe a było to jakieś 2 lata temu !Ale ja zauważyłem że ma to

> związek z wilgocią np.: po deszczu. Wymyśliłem sobie że żelaz jest lichy ,szybko rdzewieje i

> taki daje efekt hamowania , a podczas hamowania ten cienki film rdzy się ściera i potem jest

> lux. Miałem też tak w trampku bębny z tył i przodu i taki efekt na obydwu osiach ,lekko

> musnąłem hamulec o trampek dęba stawał ale tylko przez pierwsze 2-3 hamowania.

Wiesz wszystko ok dopoki jest lato gorzej bedzie w zimie jak trzeba bedzie powiedzmy przyhamowac to poslizg gotowy. Ciekawe jest to ze jak jest cieplo to efekt nie wystepuje. Mysle ze nie ma to wiekszego zwiazku z nalotem na bebnach w sumie z przodu sa tarcze wiec rdza na nich tez by wystapila i w sumie efekt powinien sie neutralizowac. Przeciez bebny z tylu sa stosunkowo dobrze osloniete wiec tym bardziej powinny mniej rdzewiec niz przednie tarcze.

Wczesniej mialem bravo i efekt nie wystepowal nigdy.

Napisano
  • Autor

> Samoregulatory do przegladu

Myslisz ze to one beda odpowiedzialne za to? Jutro rozbiore bebny zobacze jak to wyglada.

Napisano

> Myslisz ze to one beda odpowiedzialne za to? Jutro rozbiore bebny zobacze jak to wyglada.

mam nadzieje ze tobie się uda ja walcząc z tym wymieniłem korektor siły hamowania ,przewody elastyczne ,płyn hamulcowy,samoregulatory obejrzane ze wszystkich stron i nic pełne fiasko sick.gif

Napisano

> mam nadzieje ze tobie się uda ja walcząc z tym wymieniłem korektor siły hamowania ,przewody

> elastyczne ,płyn hamulcowy,samoregulatory obejrzane ze wszystkich stron i nic pełne fiasko

Witam miałem podobny problem po wymianie szczęk na oryginalne nie zamienniki objaw ustał

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> mam nadzieje ze tobie się uda ja walcząc z tym wymieniłem korektor siły hamowania ,przewody

> elastyczne ,płyn hamulcowy,samoregulatory obejrzane ze wszystkich stron i nic pełne fiasko

Ja dzis jeszcze powalcze z samoregulatorami. Na szczescie mam dwa zapasowe co prawda uzywane ale w dobrym stanie. Rozkrece bebny i zobacze jak wygladaja stare. Dam znac po poludniu co i jak i czy pomoglo

Napisano

To jest problem regulacji

Jesli beben nie ma progu i szczeki stykaja sie cala plaszczyzna, oraz zegulator sily hamowania dziala poprawnie, a pompa nie przepuszcza, musi byc dobrze.

Napisano
  • Autor

> To jest problem regulacji

> Jesli beben nie ma progu i szczeki stykaja sie cala plaszczyzna, oraz zegulator sily hamowania

> dziala poprawnie, a pompa nie przepuszcza, musi byc dobrze.

Beben ma minimalny prog ale okladziny przylegaja dobrze na calej powierzchni. Korektor tak jak pisalem wymienialem. Pompa nie puszcza na pewno bo pedal jest twardy.

Dzis rozebralem bebny (stad wiem ze okladziny dobrze przylegaja do bebnow) i wyjalem samoregulatory przeczyscilem przesmarowalem(choc byly w dobrym stanie zrobilem to profilaktycznie) i co najwazniejsze zmniejszylem napiecie na nich (tj wkrecilem srube regulacyjna do srodka) i zlozylem wszystko spowrotem.

Po kilku probach hamowania na razie wszystko jest w porzadku i niby hamuje dobrze (tj tyl juz wczesniej nie bierze) ale czy to przynioslo efekty zobacze jutro rano po nocy jak bedzie chlodniej jako ze dzis bylo calkiem cieplo.

Co ciekawe w koncu reczny zaczal normalnie dzialac bo wczesniej od rrazu (od pierwszego zabka) strasznie ciezko sie zaciagal (dalo sie go zaciagnac na maks 3 zabek) teraz ladnie pracuje na sama gore a hamuje tez calkiem ok.

Moja teroia jest taka ze przy poprzedniej wymianie okladzin ktos (poprzedni wlasciciel) nie cofnal samoregulatorow i przez to takie efekty. Jutro napisze czy faktycznie tak jest

Napisano

> Hamulce od jakiegos czasu zwlaszcza w zimne lub deszczwe dni biora bardziej na tyl. Przy

> ostrzejszym hamowaniu kola tylne blokuja sie. W cieply dzien taki efekt nie wystepuje (no moze

> przy pierwszym czy drugim hamowaniu potem jest ok) Zima sie zbliza postanowilem to naprawic.

> Bylem pewien ze winny bedzie korektor sily hamowania. Wczoraj go wymienilem i dalej jest ot

> samo.

> Macie jakis pomysl co moze byc nie tak?

> A i jeszcze jedno korektor z barvo/brava a z marei roznia sie. W BB korektor w zaden sposob nie

> jest polaczony z nadwosiem wiec wyglada na to ze nie dziala w zaleznosci od obciazenia wiecj

> na jakiej zasadzie dziala?

> W marei polaczenie z nadwoziem jest. I tu pytanie czy mozna by zastosowac ten z bbm do marei?

> probowal ktos ?

Mam podobnie tylko u mnie blokowanie nie występuje ale czuje jak by mi ktoś ręczny zaciągał i właśnie zależne jest to od wilgoci , myje felasy do bębna zawszę się nałaje wody. Wyschnie i po pierwszych dwóch hamowaniach wszystko wraca do normy .

Napisano

No to znalazles przyczyne, moze nie nie cofnal, co nie wyregilowal ich, nie pisales wczesniej ze wystepowal problem recznego, to bankowo byl problem, zle ustawionych wstepnie samoregulatorow

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.