Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Astra F sterownik zamka centralnego

Featured Replies

Napisano

Witam serdecznie.

Wiem, że takich tematów było już sporo na forum, czytałem je, natomiast nigdzie nie znalazłem satysfakcjonującej mnie odpowiedzi.

Otóż kupiłem sterownik centralnego Steeli Men (bez większego znaczenia ale tak dla informacji podaję) i staram się go zamontować. Szukając na forum informacji do jakich kabli co podłaczyć w wiązce idącej radośnie przy lewym progu znajdowałem zawsze te same odpowiedzi. Pomyślałem - u mnie jest tak samo, więc jedziemy.

Podłaczyłem ładnie masy do grubego brązowego kabla, 12V do czerwonego, zamykanie do brązowo-czerwonego, prawy kierunkowskaz do czarno-zielonego i szedłem dalej za przykładem odpowiedzi udzielanych na forum: lewy kierunkowskaz do biało-czarnego - nie działa, oraz otwieranie do biało-brązowego... jak się domyślacie - nie działa. Problem w tym, że tych biało-brązowych w tej śmiesznej wiązce znalazłem chyba 7 albo 6. Jeden z nich wyraźnie grubszy. Mam Astrę 1,6 z 1992r, centralny zamek oryginalnie z kluczyka.

Szperając desperacko po sieci znalazłem gdzieś informację o jakiejś modyfikacji głośników i tam ktos pisał o biało-brązowych kablach (liczba mnoga) zatem WYDAJE mi się, że mogę mieć inne kolory kabli jakimś cudem. Bo chyba pisząc, że otwieranie podłączaliście do brązowo-białego, to wnioskuję, że taki był tylko jeden i nikt nie wybierał losowego.

Podsumowując, auto się zamyka, mruga jednym kierunkiem. sterownik działa, bo jak naciskam otwórz, to cyka sobie i przestaje mrugać dioda, gdy zamykam, to cyka, zamyka auto i dioda zaczyna radośnie sobie mrugać.

gdzie leży problem? inne kable? Co za tym idzie, złe połączenie?

Proszę o pomoc i z góry dziękuję,

Adrian.

Co jeszcze mi się przypomniało. Stwierdziłem, że p*dolę pracę na dziś i zostawiam jak jest, będę bawić się później. Czekając na kogoś i słuchając radia bawiłem się pilotem. zamknąłem auto. Chciałem otworzyć, to w momencie naciśnięcia przycisku radio przestało grać na około sekundę. i tak za każdym razem. Przypomnę, że otwieranie przyłączyłem do jednego z tych biało-brązowych kabli (ściślej - brązowy piękny kabelek z przepięknym białym, niemalże sportowym, cienkim paskiem)

Napisano

Tu patrzyłeś? : KLIK

Polecam fragment tekstu pod ostatnią fotą na pierwszej stronie.

> p*dolę pracę

Jesteś tu od wczoraj, więc muszę Cię o czymś poinformować. Za wulgaryzmy, nawet wykropkowane, można kilka dni odpocząć od forum. Czyli, po żołniersku: uważaj na słowa smile.gif

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

> Czyli, po żołniersku: uważaj na słowa

Tak jest!

Co do tutoriala (ładnie po polsku 270751858-jezyk.gif) zrobiłem właśnie połączenia w tym miejscu, które poleca autor. I tam właśnie mam kilka takich samych kabli (przewodów chyba ładniej brzmi...)

Zaraz zaraz... albo mnie wzrok myli albo w tej wiązce na ostatnim zdjęciu na pierwszej stronie widzę jeszcze jeden brązowo-biały kabel, przewód... nie rozumiem nic z tego już.

Co do kierunkowskazu drugiego to chyba problem się rozwiązał, tzn popatrzyłem uważnie na zdjęcia i chyba podłaczyłem z tego co pamiętam do białego z czarnym paskiem zamiast do czarnego z białym paskiem. sprawdzę jutro, bo teraz leje deszcz. Natomiast sprawa otwierania samochodu, na czym mi dość mocno zależy, pozostaje nie rozwiązana.

Jeszcze jakieś pomysły ktoś może ma? smile.gif

Napisano

Ta wiązka, do której się podłączałeś ze sterowaniem drzwi, ma odgałęzienie w prawo, czyli w kierunku prawych drzwi. Tam szukaj brązowo-białego i brązowo-czerwonego. Będziesz miał mniejszy wybór wink.gif

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

> Ta wiązka, do której się podłączałeś ze sterowaniem drzwi, ma odgałęzienie w prawo, czyli w

> kierunku prawych drzwi. Tam szukaj brązowo-białego i brązowo-czerwonego. Będziesz miał

> mniejszy wybór

> Pozdroofka

Czyli, o ile dobrze rozumiem, mam przebiec z tym kabelkiem przez całą szerokość mojej obszernej astry aż do prawych drzwi, odkręcić osłonkę przy progu analogicznie do tej przy lewych drzwiach i tam szperać w poszukiwaniu upragnionego kabelka?

Napisano

Nieeee... Rozgałęzienie jest tam gdzie się podłączałeś. W prawo idzie znacznie mniejsza wiązka i tam jest tylko jeden brązowo-biały (o ile pamiętam wink.gif ) Z tego co piszesz, to podłączałeś się do grubej wiązki, przed rozgałęzieniem. Przesuń się kilka centymetrów...

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

zeby.GIF Napisałem, że podłączyłem się w tym miejscu, w którym autor instrukcji montażu sterownika, do której link mi podałeś, poleca. Czyli jest to już kawałek za rozgałęzieniem. I tam właśnie znalazłem 5 takich kabli. a w tej drugiej wiązce idącej wzdłuż progu, która u autora tutoriala jest ładnie obwiązana izolacją spiralnie znalazłem jeszcze dwa takie kabelki (brazowo-białe)

BTW, dzięki za tak szybkie odpowiedzi wink.gif

Napisano

Gdzie Ty jesteś, zaraz pójdę i Ci podłączę... wink.gif

Skoro masz kilka kabli do wyboru, przygotuj sobie szpilkę, jakiś miernik, wpinaj się szpilką kolejno w kable i badaj miernikiem, na którym pojawia się masa kiedy drzwi się otwierają. To będzie krótki impuls, trzeba uważać wink.gif

Albo inaczej: wbijaj się szpilką, zapodawaj na krótko masę i słuchaj czy zamek zareaguje.

P.S.

Profil uzupełnij, daj sobie do podpisu symbol silnika, rocznik i nadwozie, będzie łatwiej na przyszłość Ci odpowiadać.

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

> Gdzie Ty jesteś, zaraz pójdę i Ci podłączę...

> Skoro masz kilka kabli do wyboru, przygotuj sobie szpilkę, jakiś miernik, wpinaj się szpilką

> kolejno w kable i badaj miernikiem, na którym pojawia się masa kiedy drzwi się otwierają. To

> będzie krótki impuls, trzeba uważać

> P.S.

> Profil uzupełnij, daj sobie do podpisu symbol silnika, rocznik i nadwozie, będzie łatwiej na

> przyszłość Ci odpowiadać.

> Pozdroofka

Łódź - śródmieście 270751858-jezyk.gif Jak mi podłączysz, to pójdziemy na piwo. Nawet kilka tylko wtedy bez aut.

Początkowo myślałem sobie, po przeczytaniu tutoriala, że będzie to bajecznie proste. Bo ileż to roboty znaleźć 6 kabelków, naciąć je, wlutować nowe, zaizolować i cieszyć się otwieraniem z pilota, bo wkładki mam wyrobione i nieraz kluczykiem dłubię z 10 sekund zanim uda się go przekręcić? A no okazało się, że spuszczenie przedłużacza z 3. pietra na parking okazało się zbyt trudne, więc zrobiłem to tak jak autor tutka. Warunki pogodowe, czyli deszcz też nie są łatwą rzeczą. to jeszcze przez 18 lat istnienia mojego astrolota namnożyło się w nim 17 takich samych kabli. podczas gdy inni podłaczają radośnie do kabla o określonych barwach ja muszę bawić się w iniekcję każdego kabla po kolei, żeby jakoś wybrac który z 17 identycznych steruje otwieraniem przekletych drzwi, które zaraz będę mógł otworzyć jedynie śrubokrętem, co, gdy przyuważą moi uważni sąsiedzi, zgłoszą na policję, że kradnę własne auto. zawsze pod górę. 270751858-jezyk.gif

Profil uzupełnię już za chwilę. Dzięki za pomoc. Tematu, błagam, nie zamykać na razie, bo pewnie jutro moich problemów ciąg dalszy 270751858-jezyk.gif Na dzisiaj dzięki. pomysł z igłą i prądomierzem wypróbuję jutro, za dnia, bo nie uśmiecha mi się tego robić z latarką w zębach.

Pozdro wink.gif

Napisano

Nie lepiej by bylo wybadac wiazke biegnaca od drzwi PL do zlacza X6/7, gdzie znajduje sie uw przewod o poszukiwanej kolorystyce? W koncu nie jest az tam tak tragicznie (szczegolnie po wyjeciu skrzynki bezpiecznikow), aby odpowiedni wylowic sposrod gaszczu innych...

Pozdrawiam

Napisano

> Łódź - śródmieście

Za daleko, na niedzielę może bym doszedł...

> Początkowo myślałem sobie, po przeczytaniu tutoriala, że będzie to bajecznie proste.

Bo jest proste. Trzeba tylko.... namierzyć odpowiednie przewody wink.gif Dasz radę, tylko cierpliwości trzeba. Myślisz, że autor tutoriala od razu trafił na właściwe kable? wink.gif

> przyuważą moi uważni sąsiedzi, zgłoszą na policję, że kradnę własne auto.

Spoko. Kiedyś o 3 rano wyjmowałem pod blokiem zegary bo przypomniałem sobie, że nie spiąłem jednej kostki i musiałem wyleźć z betów zlosnik.gif Akurat patrol jechał i nawet się zainteresowali, ale odpuścili. Pewnie dotarło do nich, ze nie szedłbym na kradzież w kapciach i pidżamie zlosnik.gif

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

> Nie lepiej by bylo wybadac wiazke biegnaca od drzwi PL do zlacza X6/7, gdzie znajduje sie uw

> przewod o poszukiwanej kolorystyce? W koncu nie jest az tam tak tragicznie (szczegolnie po

> wyjeciu skrzynki bezpiecznikow), aby odpowiedni wylowic sposrod gaszczu innych...

> Pozdrawiam

A rozumiem, rozumiem. Nazwa złącza mało mi mówi, bo nie znam jeszcze tego auta na wylot, niemniej jednak wiem o jakie miejsce chodzi. dzięki. To sprawdzę najpierw wink.gif później zabawię w nakłuwanie.

Napisano
  • Autor

> Za daleko, na niedzielę może bym doszedł...

Wyliczyłem, że: planując być tu na niedzielę, to uznałem mniej więcej godzinę 10 (w niedzielę) jako planowaną godzinę dotarcia. Czyli jeśli wyszedłbyś teraz i szedłbyś ze średnią prędkością 4km/h... i byłbyś na 10 w niedzielę, to przeszedłbyś jakieś 230-240km. Gdzie Ty możesz mieszkać? 270751858-jezyk.gif

> Bo jest proste. Trzeba tylko.... namierzyć odpowiednie przewody Dasz radę, tylko cierpliwości

> trzeba. Myślisz, że autor tutoriala od razu trafił na właściwe kable?

Autor tutoriala opisał wszystko tak kolorowo i różowo... z motywami biało-brązowymi (jednym dość konkretnym motywem biało-brązowym, gwoli ścisłości), że aż przeczytałem go dwa razy, żeby błogi nastrój pozostały po lekturze trwał nieco dłużej 270751858-jezyk.gif

> Spoko. Kiedyś o 3 rano wyjmowałem pod blokiem zegary bo przypomniałem sobie, że nie spiąłem jednej

> kostki i musiałem wyleźć z betów Akurat patrol jechał i nawet się zainteresowali, ale

> odpuścili. Pewnie dotarło do nich, ze nie szedłbym na kradzież w kapciach i pidżamie

Co do wyłażenia w nocy to jak niestety mi się coś przypomni albo najdzie mnie jakaś ochota realizacji pomysłu to niestety ale też wychodzę 270751858-jezyk.gif Ciemność jakoś znoszę, tylko nienawidzę, do szaleństwa nienawidzę jak pada mi deszcz na pysk.

Napisano

Z tego co pamiętam są tam cztery kabelki brązowo-białe. Ja ingerowałem w każdy z nich. Znając szczęście był to dopiero ostatni. Od czego jest izolacja. zlosnik.gif

Napisano

To ja miałem chyba dużo szczęścia bo od razu trafiłem na odpowiednie kabelki smile.gif

PS: Też montowałem sterownik Steeli Men, mało tego też jestem z Lodzi zlosnik.gif Jak chcesz mozemy razem z tym powalczyc...

Napisano

jak ja montowałem swój sterownik to w instrukcji był fajny sposób sprawdzania poprawności kabelków za pomocą zwykłego próbnika napięcia. Jak się nie wyrobisz do czwartku to wtedy wrzucę to wieczorem (pliki mam w Łodzi a jestem we Włocławku teraz) - może będzie Ci łatwiej.

Napisano
  • Autor

> To ja miałem chyba dużo szczęścia bo od razu trafiłem na odpowiednie kabelki

> PS: Też montowałem sterownik Steeli Men, mało tego też jestem z Lodzi Jak chcesz mozemy razem z

> tym powalczyc...

No dobra, nie spodziewałem się takiej pomocy od wszystkich zeby.GIF W której części Łodzi mieszkasz? Może za którymś Matki Boskiej Pieniężnej założę sobie jakieś audio, to powalczymy, jako że zrobiłem już to, co napisaliście, czyli sprawdziłem każdy przeklęty obrzydliwie brązowo-biały kabelek po kolei (z braku miernika i ilości wolnej pamięci w głowie aby zapamiętać, żeby kupić jakiś po drodze do domu). Przedostatni zadziałał jakimś cudem.

Z ósmego pietra mogę śmiało auto otworzyć - sprawdzałem u kolegi. Właściwie to całkiem użyteczne. gdyby tak na przykład zamontować siłowniczek, który by otworzył mi bagażnik, to z tego 8 piętra można by smiało plecakiem celować 270751858-jezyk.gif

Czyli sukces. Temat do zamknięcia. <- Szanowny Modzie Lelek, teraz Twoja kolej wink.gif

Dzięki wszystkim za pomoc. wink.gif

Napisano

> No dobra, nie spodziewałem się takiej pomocy od wszystkich W której części Łodzi mieszkasz?

Bałuty, na os. Jagiełły. Jakby coś trzeba było pomóc to śmiało pisz. Jak nie damy sobie z czymś rady to chociaż się piwka napijemy wink.gif

Pozdr

Napisano

> Czyli sukces. Temat do zamknięcia. Szanowny Modzie Lelek, teraz Twoja kolej

Eeeetam... Zamykamy tematy tylko wtedy kiedy są nieregulaminowe albo cuś.

Super, że sobie poradziłeś.

Pozdroofka

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.