Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Piski w okolicy rozrządu

Featured Replies

Napisano

Witam

Poranki zrobiły się troche chłodniejsze i zaczęło się to co miałem ostatniej zimy, czyli piski w okolicach rozrządu. Po rozgrzaniu silnika objaw ustępuje. Co może być przyczyną - rozrząd (rolka, napinacz), alternator, pompa wody, pompa wspomagania, napinacz paska klinowego ?

Dodam jeszcze, że rozrząd wymieniany 85k km temu (i od 10 planuję jego wymiane, nowy zestaw jest, czasu brak), pasek wieloklinowy i wspomagania jakies 15k.

Czy ktoś spotkał się z podobnym problemem ? Czy jego rozpoznanie to wróżenie z "pasków"?

Napisano

Mialem to samo. U mnie pomogła wymiana pasków wieloklinowych +rozrządu (komplet). Jak nie wymieniałes od 85kkm ro szybciutko do mechaniora....

Napisano

> Czy ktoś spotkał się z podobnym problemem ? Czy jego rozpoznanie to wróżenie z "pasków"?

u mnie piszczał napinacz paska wielorowkowego mimo, że stawiałem na pompę wody...

Napisano
  • Autor

> u mnie piszczał napinacz paska wielorowkowego mimo, że stawiałem na pompę wody...

Ten napinacz to bardzo prawdopodobna sprawa, nie jestem pewien, ale wydaje mi sie, ze piski pojawiły się właśnie po wymianie paska wielorowkowego. Chyba trochę przesadziłem z naciągiem i musiałem luzować. Przy wymianie rozrządu muszę mu się przyjżeć.

Dzięki za sugestie.

• 1 miesiąc później...
Napisano
  • Autor

Pozwolę sobie na odgrzanie tematu.

Po wymianie rozrządu jest diagnoza pisków z tej okolicy - luz na łożysku pompy wody, taki około 1mm. Łozysko alternatora kręci się ładnie, bez zacięć, napinacz paska wielorowkowego też wydaje się być sprawny.

I teraz pytanie - czy jazda na takiej uszkodzonej pompie, w miarę jej dalszej degradacji może grozić np. utrata płynu chłodniczego lub zatarciem i całkowitym zatrzymaniem pompy ?

Napisano

> utrata płynu chłodniczego lub zatarciem i całkowitym zatrzymaniem pompy ?

TAK, jak i oberwaniem lopatek, kola napedowego i wkreceniem paska w rozrzad

Napisano

> Witam

> Poranki zrobiły się troche chłodniejsze i zaczęło się to co miałem ostatniej zimy, czyli piski w

> okolicach rozrządu. Po rozgrzaniu silnika objaw ustępuje. Co może być przyczyną - rozrząd

> (rolka, napinacz), alternator, pompa wody, pompa wspomagania, napinacz paska klinowego ?

> Dodam jeszcze, że rozrząd wymieniany 85k km temu (i od 10 planuję jego wymiane, nowy zestaw jest,

> czasu brak), pasek wieloklinowy i wspomagania jakies 15k.

> Czy ktoś spotkał się z podobnym problemem ? Czy jego rozpoznanie to wróżenie z "pasków"?

posmaruj mydlem pasek wielorowkowy (mokrym mydelkiem przyloz do pracujacego paska (od gladkiej strony ) - jak ucichnie to nie ma to za wiele wspolnego z pompa wody

czytalem tez teorie ze jedyne sluszne paski wielorowkowe to contitech - inne wlasnie maja TTM - rowki zle tra - wymiana pomaga doraznie bo insze paski maja zla gume/ksztalt rowkow i potem piszcza

ile w tym prawdy trudno powiedziec - ale wymiana napinacza i lozysk alternatora + rolki prowadzace aby kompletnie wyeliminowac piskanie to troche droga zabawa

Napisano
  • Autor

To nie taki pisk, jak podczas dodawania gazu, przy zbyt luźnym naciągu paska. Dźwięk cykliczny, tylko na zimnym silniku coś w stylu "pii pii pii pii pii pii pii". Im zimniej tym pii głośniejsze.

A pasek jest gates

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.