Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Bicie podczas jazdy powyżej 20km/h

Featured Replies

Napisano

Witam

Od jakiegoś czasu było słychać bicie podczas hamowania (wcześniej słyszane przy hamowaniu z 100km/h). W tym tygodniu nasiliło się przy hamowaniu nawet z 40km/h.

Zacząłem przeglądać auto i wyszło, że końcówki drążków=wymieniłem zbieżność ustawiona

Następnie okazało się, że pęknięta sprężyna z tyłu

Oczywiście tłumiki też się nadawały więc też wymienione oba (Miałem w ten weekend zrobić 1000km).

Ale bicie i hałas nadal. Hamulce z tyłu wyczyszczone, tarcze nie mają bicia jakiegoś szczególnego.

Co to może być, łożyska z tyłu confused.gif

Jeszcze raz przypomnę objawy, bicie nawet przy małych prędkościach niezależnie od prędkości.

Trochę pieniędzy pochłonęła astra więc na samą wieść, że trzeba będzie z tyłu łożyska wymieniać to mnie oslabiony.gif

A czy z tyłu w astrze g można wymienić tylko łożyska czy trzeba piastę tak jak z przodu ?

Co może być przyczyną. Może ktoś z was miał podobny przypadek.

Astra rocznik 99, przejechane na liczniku prawie 230000 km

Napisano

Piasty z łożyskiem sa w AG zintegrowane na obu osiach. Co to za bicie: drgania kierownicy, słyszalne dźwięki, jakies stukanie? Przy jeździe na luzie też? Przy rozpędzaniu też? Pezy hamowaniu też? Jazda na wprost, skręcanie? Opisz dokładniej, co się dzieje i w jakich warunkach, a w jakich ewentualnie zanika...

Pozdr.

Napisano
  • Autor

> Piasty z łożyskiem sa w AG zintegrowane na obu osiach. Co to za bicie: drgania kierownicy,

> słyszalne dźwięki, jakies stukanie? Przy jeździe na luzie też? Przy rozpędzaniu też? Pezy

> hamowaniu też? Jazda na wprost, skręcanie? Opisz dokładniej, co się dzieje i w jakich

> warunkach, a w jakich ewentualnie zanika...

> Pozdr.

Jazda w każdych warunkach, przy hamowaniu może trochę ciszej (ale może wynika to z tego że im szybciej tym głośniej

).

Drgania kierownicy nie ma, hamulca też ale czuć jak siedzi się z tyłu że bije.

Dźwięk nie jest metaliczny.

Czy luz czy nie nie sprawdzałem ale wydaje mi się że niezależnie.

Napisano

To może sprawdź opony/koła z tyłu - może opona uszkodzona (bieznik), coś się wbiło, przyczepiło, zgubiłeś ciężarek, źle dokręcone koło, itp?

Uszkodzone łożyska łatwo namierzyć obracając kołem i/lub szarpiąc za koło w pionie i w poziomie...

Sprawdź też, czy koło nie bije osiowo, może coś nie tak z tylną belką?

Zakładam, że częstotliwość dźwięków proporcjonalna do prędkości? Bo jak nie, to może dynda tłumik lub co innego i puka w coś?

PS. Tnij lub usuwaj cytaty!!!

Pozdr.

Napisano
  • Autor

> To może sprawdź opony/koła z tyłu - może opona uszkodzona (bieznik), coś się wbiło, przyczepiło,

> zgubiłeś ciężarek, źle dokręcone koło, itp?

koła oki

> Uszkodzone łożyska łatwo namierzyć obracając kołem i/lub szarpiąc za koło w pionie i w poziomie...

sprawdzone, oki

> Sprawdź też, czy koło nie bije osiowo, może coś nie tak z tylną belką?

sprawdzone

> Zakładam, że częstotliwość dźwięków proporcjonalna do prędkości? Bo jak nie, to może dynda tłumik

czytaj wyżej=tłumik środkowy i ostatni wymieniony, plecionka dwa tyg temu (luzy minimalne)

> lub co innego i puka w coś?

odpada co może jeszcze pukać

spodziewam się, że jednak łożysko. Jak się kręci kołem to jest oki nie ma żadnych luzów ale pod obciążeniem jest gorzej confused.gif

Łożysko jak się kończy to najpierw huczy a tu takje dudnienie, że nie da się jechać

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.