Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Problem z lakiernikiem.

Featured Replies

Napisano

Witam. Mam problem z lakiernikiem. Mianowicie chodzi o to, że oddałem auto do naprawy, babka uderzyła w samochód przy zmianie pasa. Oczywiście cała kasa z OC sprawcy, a wszystkimi wycenami, dodatkowymi kosztorysami miał zająć się warsztat. Jednym słowem naprawa bezgotówkowa. Do naprawy były zderzak, i błotnik po stronie pasażera (niewielkie uszkodzenia). Prosiliśmy, żeby naprawa była wykonana starannie i profesjonalnie, ponieważ auto jest bardzo zadbane. W sobotę zjawiliśmy się po odbiór. To co zobaczyłem było straszne. Przód kameleon, duża różnica pomiędzy malowanym zderzakiem, a lewym błotnikiem. Od razu zarzuciliśmy, że coś im kiepsko wyszło. Lakierowane były następujące elementy:

1. Błotnik prawy (cały)

2. Zderzak przedni (ponoć tylko kawałek, żeby zgubić różnicę kolorów).

3. Cieniowane były drzwi pasażera, przednie prawe.

Moje uwagi co do naprawy:

1. Po prawej stronie, dzięki cieniowaniu drzwi różnica kolorów jest bardzo słabo zauwżalna, aczkolwiek pod warstwą klaru widać małe czarne kropki, jak z nieoczyszczonej smoły.

2. Polakierwali debile prawie cały amortyzator i przewody hamulcowe (pod prawym przednim błotnikiem).

3. Największe zastrzeżenie, różnica koloru pomiędzy zderzakiem (lakierowanym ponoć w małej części) a błotnikiem przednim lewym. Ślepy by zauważył. Jak powiedzieliśmy o tym szefowi warsztatu to najpierw się zapowietrzył, a po jakimś czasie zaczął gadać, że niby wcześniej lakierowaliśmy ten zderzak i to NASZA wina, że wcześniej dobraliśmy zły kolor. Co dziwne, zderzak ten albo nie był wcześniej wogóle lakierowany, albo ktoś zrobił to tak dobrze, że 3 osoby (podczas kupowania) tego nie zauważyły.

Teraz pytanie co z tym wszystkim zrobić, bo do warsztatu odstawiłem auto w jednym kolorze, a odebrałem w 2 różnych. Podczas odbioru facet podsunął karteczkę, że nie zgłaszam roszczeń do wykonanej naprawy, co mnie mocno zdziwiło. Od razu telefon do pełnomocnika i na kartce wpisaliśmy, że mamy zastrzeżenia co do znaczącej różnicy kolorów.

Napisano

ja bym auta nie odebrał, zostawił i poinformował Pana, że jego pracę oceni niezależny rzeczoznawca ok.gif

Napisano

Daj to na TURBO KAMERA 7 zlosnik.gif

Kolor musi sie zgadzać według mnie. ok.gif

Napisano

> Daj to na TURBO KAMERA 7

> Kolor musi sie zgadzać według mnie.

Musi nie musi ale powinien byc zblizony. Nawet fabrycznie malowane auta maja czasem inny odcien elementow plastikowych. To dosc czeste zjawisko,widoczne na jasnych kolorach. Jednak fabrycznie widoczne jest to dopiero pod pewnym katem.

A ze takie babole zdazaja sie nawet najlepszym, no coz,bywa. Lekarstwem jest odmowa odbioru.

Napisano

> Teraz pytanie co z tym wszystkim zrobić, bo do warsztatu odstawiłem auto w jednym kolorze, a

> odebrałem w 2 różnych. Podczas odbioru facet podsunął karteczkę, że nie zgłaszam roszczeń do

> wykonanej naprawy, co mnie mocno zdziwiło. Od razu telefon do pełnomocnika i na kartce

> wpisaliśmy, że mamy zastrzeżenia co do znaczącej różnicy kolorów.

Kiepski pelnomocnik.

Troche blad, ze odebraliscie.

Trzeba bylo zostawic i niech od razu poprawiaja (bo i tak trzeba jeszcze raz lakierowac).

Zawiadom jak najszybciej TU (moze jeszcze kasy nie wyplacili), ze jakosc naprawy kiepska i bedziesz reklamowal.

No i od razu pismo do warsztatu z reklamacja z kopia do TU.

Napisano
  • Autor

PZU już poinformowane. Kasy im nie wypłacili, rzeczoznawca będzie jutro i wszystko oceni.

Napisano

> PZU już poinformowane. Kasy im nie wypłacili, rzeczoznawca będzie jutro i wszystko oceni.

ok.gif

Napisano

> PZU już poinformowane. Kasy im nie wypłacili, rzeczoznawca będzie jutro i wszystko oceni.

W sumie dobrze - tepic dziadow, ale co do zderzaka to mozesz nie miec racji. Bardzo czesto odcien zderzaka jest inny niz nadwozia. Nawet jak prz tobie pomaluja oba elementy mozesz widziec dwa odcienie. Idz do salonu i zobaczysz.

Napisano

> W sumie dobrze - tepic dziadow, ale co do zderzaka to mozesz nie miec racji. Bardzo czesto odcien

> zderzaka jest inny niz nadwozia. Nawet jak prz tobie pomaluja oba elementy mozesz widziec dwa

> odcienie.

Tutaj to Cię kolego poniosło. Rozumiem, że byłeś przy takim teście...? zlosnik.gif

> Idz do salonu i zobaczysz.

W autach z salonu wynika to z zupełnie czegoś innego. Zderzaki malowane są na innych liniach malarskich niż reszta nadwozia. Powtórzenie identycznego odcienia tej samej barwy i struktury tandemu baza-lakier na innej linii jest niezwykle trudne, aby nie powiedzieć - niewykonalne. Dlatego wymyślono cieniowanie.

Robiłem testy. Blacha, plastik, deska czy papier, pomalowane z jednej puszki bazy. Były identyczne.

Jeśli powierzchnia jest odpowiednio przygotowana (dobrze zapodkładowana i gładka) to musi byc tak samo.

Wykluczam brak krycia z powodu oszczędności lakiernika.

Napisano
  • Autor

Lakiernik się tłumaczył, że zderzak malowany tylko do połowy (tak się robi ?), ale w całości klarem. Jednak z tego co mi się wydaje klar nie powinien na tyle zmienić barwy i głębi samego koloru, żeby było widać bardzo wyraźną różnicę z błotnikiem. Kolor zderzaka jest ciemnobłękitny, natomiast błotnika jasnobłękitny i dla mnie jest to ewidentnie zły dobór barwy.

Napisano

> ...dla mnie jest to ewidentnie zły dobór barwy.

Nie inaczej. Dobranie odpowiedniej bazy nie jest łatwe.

Dorabiałem do VW mojej córki kolor czerwony i w dobrej mieszalni panowie podchodzili do tematu 5 razy, czyli po 5 próbie (sami malują próbki na miejscu) udało się trafić w punkt. Trzeba dobrego kolorysty do takiej pracy. Sam komputer niczego nie załatwi, jedynie pomoże.

Lakier na nadwoziu po kilku latach pod wpływam promieni UV zmienił odcien i dlatego kolor dorabiany "z numeru" był co prawda prawidłowy, ale... kilka latek temu smile.gif

Nie daj sobie ściemniać.

Napisano

> Lakiernik się tłumaczył, że zderzak malowany tylko do połowy (tak się robi ?), ale w całości

> klarem. Jednak z tego co mi się wydaje klar nie powinien na tyle zmienić barwy i głębi samego

> koloru, żeby było widać bardzo wyraźną różnicę z błotnikiem.

Dokładnie tak sie robi, nie na ostro, zeby zgubic roznice w kolorze jesli miales uszkodzony np. kawalek zderzaka to tylko ten kawalek i jego bliskie okolice maluje sie baza a klarem lakieruje po calosci, roznica moze wynikac stad ze blotnik niestety po kilku latach eksploatacji jest juz zbyt duzo wyblakly ( klar), moze masz jakies zdjecie, moze wcale nie jest najgorzej tylko szukasz dziury w calym,

lakiernictwo to nie prosta sprawa, dla sprawnego oka zawsze bedzie widoczna roznica chocby nie wiadomo jak dobral kolor, chyba za cale auto sobie przemalujesz

wiec moze by zaczac od polerki tego starego blotnika i bedzie po problemie

pozatym nie raz slyszalem od lakiernikow i w mieszalniach i sam wiem po swoim aucie ze elementy plastikowe typu zderzaki, lusterka, listwy itp. sa ciemniejsze od blach ( nie plowieja tak, lakier pasuje bardzo dobrze nawet z numeru)

Napisano
  • Autor

Polerka błotnika była zrobiona i nic nie dała. Z tym zderzakiem dali ciała jak dla mnie, bo przy kupnie auta sprzedający pokazał fakturę na malowanie tylnego zderzaka i gdyby nie to nie wiedziałbym, że coś było robione. Kolor jest idealnie taki sam jak reszty samochodu więc jednak się da.

Napisano

no dobra a kiedy to auto bylo kupywane, kiedy ten tylny zderzak byl malowany jak auto mialo 1-2 lata?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.