Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

zaciski bosh -czyszczenie

Featured Replies

Napisano

przymierzam się do regeneracji zacisków bosha tył, i mam pytanie jak wyczyścić mechanizm ręcznego ? czy jedyną opcją jest zanurzenie w odrdzewiaczu i tak w kółko ?

Napisano

Robiłem to niedawno. Cały ręczny poza częścią osi pracuje w płynie hamulcowym. Zaciera się czasem ośka i zacisk nie wraca. Musisz ją odrdzewić i oczyścić, a na koniec wymienić oring i uszczelkę zewnętrzną. Pod uszczelkę zewnętrzną nałóż jakiegoś smaru wysokotemp. Zwróć też uwagę na prowadnice i ich uszczelki, bo cały zacisk ma na nich pływać swobodnie. Z resztą i tak musisz kupić komplet naprawczy (około 40PLN) to masz tam wszystkie uszczelki na jeden zacisk. Prowadnice też wyciągnij, oczyść, nasmaruj i poskładaj z nowymi uszczelkami. U mnie prowadnice na jednym zacisku były całkowicie zapieczone i hamował właściwie tylko jeden klocek naginając tarczę. Z tego co zauważyłem, to wiele modeli G z większym przebiegiem ma zapieczone te prowadnice, a widać to po tym jak zużywa się tarcza hamulcowa.

Napisano

> Robiłem to niedawno.

Masz jakieś fotki?

Ile czasu zajmuje taka regeneracja jednego zacisku.

Kusi mnie aby zrobić mały remont tych elementów bo sądząc po śladach na tarczy klocki ledwo się o nią ocierają. Niby wsio działa ale chyba tylko na pół gwizdka.

Prowadnice sprawne (czyste i nasmarowane) więc myślę że to coś wewnątrz nawala.

pzdr

Napisano

Nie robiłem fotek, bo nie miałem pod ręką aparatu. Potrzebny jest bardzo dziwny klucz nasadowy 5-kątny, ale udało mi się odkręcić tą śrubę zwykłą nasadką gorszej jakości (bardziej miękki), który za radą kumpla mechanika nabiłem "na chama".

Mechanizm tłoka jest bardzo prosty do remontu. Najpierw umyj dokładnie zacisk, bo w czasie jego remontu trzeba zachować czyste miejsce pracy. Wymontowujesz zacisk, wyciągasz tłok, myjesz wszystko dokładnie, wycierasz czystą szmatką, wymieniasz o-ring i składasz wkręcając tłok. Przy uszczelnieniach nie używaj ostrych narzędzi. Gorzej z ręcznym, ale tego mechanizmu nie rozbierałem tylko wyciągnąłem, wypłukałem kilka razy w benzynie i osuszyłem. Nie ma potrzeby go ruszać jeżeli działa. Zwróć uwagę na ośkę ręcznego, bo może być skorodowana i tam lubi się blokować. Oczyść ją i miejsce gdzie obraca się w korpusie. Wymień wszystkie uszczelnienia tej ośki (masz je w komplecie naprawczym).

Jak odkręcisz przewód hamulcowy, to żeby płyn się nie wylewał, trzeba jakoś podstawić pedał hamulca, albo zatkać przewód (nie ma tam wtedy ciśnienia).

Jak już poskręcasz, to musisz dokładnie odpowietrzyć, bo w całym zacisku zostaje dużo powietrza. W czasie odpowietrzania ruszaj też co jakiś czas ręcznym, bo w jego mechanizmie może być powietrze.

Poszukaj w necie jakiegoś manuala (może być od innego hamulca) to dowiesz się czy i jakie smary używać. Ja znalazłem jakiś manual od Omegi.

Przy jednym zacisku męczyłem się pewnie 3 godz. bo najpierw problem z tym głupim kluczem, a poza tym zwykle jestem bardzo dokładny i robiłem taki remont pierwszy raz. Całość prac jest dość intuicyjna dla kogoś kto ma smykałkę to takiej zabawy.

Opłacało się to zrobić, bo teraz tarcze z tyłu są jak lustro, ręczny trzyma o wiele lepiej i ogólnie cały układ działa mocniej. Przy okazji wymieniłem płyn w całym układzie hamulcowym i w sprzęgle.

Napisano

> intuicyjna dla kogoś kto ma smykałkę to takiej zabawy.

Znaczy się dam radę wink.gif

> Opłacało się to zrobić, bo teraz tarcze z tyłu są jak lustro, ręczny trzyma o wiele lepiej i

> ogólnie cały układ działa mocniej.

Ooooo to to 893goodvibes.gif

Dzięki

ok.gif

pzdr

Napisano
  • Autor

czy jest możliwość zmiezenia tłoczka bez wyjmowania go ? bo zestawy naprawcze są do bosh i bosh benix 34 i 36mm oznaczenia

i nie wiem które wziąść

Napisano

> czy jest możliwość zmiezenia tłoczka bez wyjmowania go ? bo zestawy naprawcze są do bosh i bosh

> benix 34 i 36mm oznaczenia

> i nie wiem które wziąść

Musisz odkręcić zacisk i podnieść uszczelkę. Wtedy suwmiarką zmierzysz średnicę tłoka.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.