Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

uciekł płyn z chłodnicy...

Featured Replies

Napisano

juz mam dość !!! gdzie moze jeszcze spiepszac płyn chłodniczy bo usunowem wszystkie widoczne wycieki a tu dalej ubywa w zbiorniczku ?? confused.gif

Napisano

> juz mam dość !!! gdzie moze jeszcze spiepszac płyn chłodniczy bo

> usunowem wszystkie widoczne wycieki a tu dalej ubywa w

> zbiorniczku ??

uszczelka pod glowica? niewiem.gif

Napisano

> uszczelka pod glowica?

spr. czy nie masz go w oleju (kakao) albo jak odpalasz czy nei daje z rury na bialo. spr zaworek przy nagrzewnicy bo czesto tam przepuszcza ale ilosci sladowe.

Napisano

> zbiorniczku ??

hmm.gifLubi se kapać z pompy i to w sposób niewidoczny...

Napisano

ja tez dosyc dlugo walczylem z wyciekami.... wymienilem pompe bo z niej lecialo.... po wymianie.... lecialo.... okazalo sie ze jest jeszcze nieszczelnosc w miejscu gdzie wchodzi rura w blok silnika. rozlozylem wszystko na czescie, zasilikonowalem i mam luzik. zero kapania i plam plynu pod autem w garazu smile.gif

Napisano

> Lubi se kapać z pompy i to w sposób niewidoczny...

dokladnie, niewidoczny, warto otworzyc maske w jak temp <0stopni i zobaczyc czy gdzies pary nie widac- bo plyn jak jest cieply to od razu odparowuje- zwlaszcza jak jest niewielki wyciek gdzies spod węża

Napisano

> zbiorniczku ??

Mi też znika. Pouszczelniałem już wszystkie złączki co do reduktora lecą. Dalej delikatnie ubywa. Mamy te same silniki więc to może ta sama przypadłość.

Napisano
  • Autor

juz wszystko oblukałem i nic nie widac gdzie mozna jeszcze poogladac gdzie jest ta pompa?? juz mam dosc chyba z 3l plynu juz dolalem sick.gif

Napisano

miałem podobnie jak Ty smile.gif najpierw ułamoło mi sie kolanko rzy reduktorze i uciekł mi cały płyn, wyminiłem kolanka wlałem wody i dalej kapało, okazło sie ze ta rura co jest przkrecana do bloku silnika jest dziurawa, wyciągnołem pospawałem ale niedałem na silikon i ucieka mi przy łaczeniu rury z silnikiem... frown.gif musze to jeszcze raz rozebrac i dac na silikon frown.gif

Napisano

> juz wszystko oblukałem i nic nie widac gdzie mozna jeszcze poogladac

> gdzie jest ta pompa?? juz mam dosc chyba z 3l plynu juz dolalem

Wjak długim czasie? Bo jeśli od wczoraj to prawie pewna uszczelka pod głowicą. Takie ubytki musiały by być widoczne. Gdy zapalasz na zimnym silniku nie pracuje na 3 cylindrach? Może wewnątrz cieknie z nagrzewnicy albo z jej zaworu. Musisz sprawdzić czy wykładzina pod nią nie jest mokra.

Odkręć korek w chłodnicy i rozgrzej silnik tak aby otworzył się termostat. Przygazuj i jeśli w płynie zobaczysz bąbelki powietrza to uszczelka pod głowicą do wymiany.

Napisano

> miałem podobnie jak Ty najpierw ułamoło mi sie kolanko rzy

> reduktorze i uciekł mi cały płyn, wyminiłem kolanka wlałem wody

> i dalej kapało, okazło sie ze ta rura co jest przkrecana do

> bloku silnika jest dziurawa, wyciągnołem pospawałem ale niedałem

> na silikon i ucieka mi przy łaczeniu rury z silnikiem... musze

> to jeszcze raz rozebrac i dac na silikon

ja przed zdjeciem tej rury kupilem sobie oring... ponoc tam jest... smile.gif ale ja po wyjeciu jej nie mialem gdzie tego oringu tam wepchnac 270751858-jezyk.gif zawalilem wszystko sulikonem. moze to nie jest zbyt profesjonalne i za ladnie nie wyglada ale dziala!!! nic a nic mi juz nie kapie i mam sucho pod autem... grinser006.gif a to najwazniejsze!!!!

Napisano

> Wjak długim czasie? Bo jeśli od wczoraj to prawie pewna uszczelka pod

> głowicą. Takie ubytki musiały by być widoczne. Gdy zapalasz na

> zimnym silniku nie pracuje na 3 cylindrach? Może wewnątrz

> cieknie z nagrzewnicy albo z jej zaworu. Musisz sprawdzić czy

> wykładzina pod nią nie jest mokra.

> Odkręć korek w chłodnicy i rozgrzej silnik tak aby otworzył się

> termostat. Przygazuj i jeśli w płynie zobaczysz bąbelki

> powietrza to uszczelka pod głowicą do wymiany.

A rozszerzalność cieczy, kolego? Bąbelko + gęsty, kakaowy olej = uszczelka! jeśli tylko bąbelki to masz dzurę lub dziury w układzie chłodzenia. Przgazowanie silnika spowoduje automatuczny wzrost obrotów pompy, czy nie? naj częstszymi miejszczmi przecieków są wszelkie łączenia przewodów, króćce w szczególności lączenia guma metal. Posprawdzaj opaski na gumach i stan rury wodnej prowadzącej z opmpy do chłodnicy.

Napisano
  • Autor

JESZE POD DYWANIKIEM NIE SPRAWDZALEM A TE 3L PLYNU TO OK 1 MIESIACA WLALEM a jezeli chodzi o kolor plynu to normalny jest i olej tez w normie ale bardziej moze ta nagrzewnica bo teraz ciagle jezdze na ogrzewaniu i moze miec to jakis zwiazek ??

Napisano

> A rozszerzalność cieczy, kolego?

A co ma piernik do wiatraka. Jak przy rozszerzalności cieczy nie rozerwało mu chlodnicy z korkiem (a nie rozerwie, bo w korku jest zawór nadciśnieniowy) to po zdjęciu korka również nic nie stanie się. Specjalnie napisałem aby odkręcił korek przed nagrzaniem silnika żeby nie poparzył się przy odkręcaniu korka przy gorącym płynie.

> Bąbelko + gęsty, kakaowy olej =

> uszczelka! jeśli tylko bąbelki to masz dzurę lub dziury w

> układzie chłodzenia. Przgazowanie silnika spowoduje automatuczny

> wzrost obrotów pompy, czy nie?

Niekoniecznie musi być brązowy olej. Jeśli przedmuchało mu w takim miejscu, że szczelina jest między cylindrem a kanałami z płynem chłodzącym to nie będzie śladu płynu w oleju. A przy wzroście obrotów pompy po przegazowaniu płyn będzie szybciej krążyl w układzie i zobaczy prawdopodobnie więcej bąbelków

> naj częstszymi miejszczmi

> przecieków są wszelkie łączenia przewodów, króćce w

> szczególności lączenia guma metal. Posprawdzaj opaski na gumach

> i stan rury wodnej prowadzącej z opmpy do chłodnicy.

Z tego co kolega RABIN pisał wywnioskowałem, że w komorze silnika sprawdzał wszystkie połączenia i nic nie znalazł.

Napisano
  • Autor

> Z tego co kolega RABIN pisał wywnioskowałem, że w komorze silnika

> sprawdzał wszystkie połączenia i nic nie znalazł.

tak jest wewnatrz komory silnika nie znalazlem wycieku

Napisano

Gdybyś miał tyle płynu na dywanikach to musiałbyś wyczuć jego zapach. Chyba że chodzisz zakatarzony i stracileś zmysł powonienia wink.gif

Napisano

No i jeszcze jeden aspekt sprawy. Jeśli dolewałeś wodę destylowaną to przy ubytku trzech litrów rozrzedziłeś znacznie płyn. Problematyczne jest w tej sytuacji pozostawianie samochodu na mrozie. Sprawdź w jakiej temperaturze zamarznie Ci płyn.

Napisano
  • Autor

DOLEWAM TYLKO PLYN NIE WODE wink.gif

teraz sprawdzalem pod dywanikiem pasazera sucho jak pieprz

Napisano

> DOLEWAM TYLKO PLYN NIE WODE

> teraz sprawdzalem pod dywanikiem pasazera sucho jak pieprz

W okolicy też? Bo osłona zaworu nagrzewnicy ewentualne wycieki kieruje na środek przestrzeni między kierowcą a pasażerem.

Tak duże ubytki musisz w końcu zdiagnozować. Jeśli nic nie znajdziesz to pozostaje uszczelka pod głowicą.

Napisano
  • Autor

> W okolicy też? Bo osłona zaworu nagrzewnicy ewentualne wycieki

> kieruje na środek przestrzeni między kierowcą a pasażerem.

> Tak duże ubytki musisz w końcu zdiagnozować. Jeśli nic nie znajdziesz

> to pozostaje uszczelka pod głowicą.

oki dzieki za pomoc musze jeszcze poweszyc

Napisano

no ja zapomniałem o silikonie smile.gif i musze to zrobic a w garazu tyak zimno :/

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.