Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pauza na otwartym tacho

Featured Replies

Napisano

Nie jeździłem długo samochodem z analogowym tachografem bo około 5 miesięcy ale szybko przekonałem się, że i dla mnie jako kierowcy i dla osób odczytujących tarczki (np. ITD) wygodniej jest kiedy na pauzę dobową otwieram tacho i kolejny okres pracy zaczynam na nowej tarczce. Wtedy każdy okres pracy mam na osobnej tarczce a jego godziny graniczne są widoczne gołym okiem.

Dzisiaj w swojej nowej firmie zapytałem panią rozliczającą kierowców czy u nich w firmie tolerują pauzę na otwartym tacho. Pomijam, że i owa pani i szef rzucili się na mnie jakbym chciał ich co najmniej oszukać albo okraść ale jednogłośnie stwierdzili, że takie coś jest błędem i na pewno jest karane przez służby kontrolujące. Odpowiedziałem, że otwarte techo na noc zapobiega np. najechaniu pauzy na pracę w razie głębokiego snu. Ci z kolei, że pauza jak najbardziej może nachodzić na pracę i to nie jest błąd. Czy nie jest? Tarczka jest 24 godzinna i moim zdaniem jej przekręcenie to poważny błąd.

Co o tym sądzicie?

Napisano

Mój ojciec zawsze pauzuje na otwartym tacho. Przy kontroli w angli (VOSA) mu o tym powiedzieli że tak można robić. W polsce niestety ITD już nie jest tak przychylne do tego. Przy kontrolach BAG też niebardzo im się to podoba ale kar żadnych niema.

Napisano
  • Autor

> Mój ojciec zawsze pauzuje na otwartym tacho. Przy kontroli w angli (VOSA) mu o tym powiedzieli że

> tak można robić. W polsce niestety ITD już nie jest tak przychylne do tego. Przy kontrolach

> BAG też niebardzo im się to podoba ale kar żadnych niema.

No ja miałem dwa razy kontrolę policaji i nie było tematu w ogóle. A czym to podeprzeć? W sensie jakiejś ustawy np ?

Napisano

> Nie jeździłem długo samochodem z analogowym tachografem bo około 5 miesięcy ale szybko przekonałem

> się, że i dla mnie jako kierowcy i dla osób odczytujących tarczki (np. ITD) wygodniej jest

> kiedy na pauzę dobową otwieram tacho i kolejny okres pracy zaczynam na nowej tarczce. Wtedy

> każdy okres pracy mam na osobnej tarczce a jego godziny graniczne są widoczne gołym okiem.

> Dzisiaj w swojej nowej firmie zapytałem panią rozliczającą kierowców czy u nich w firmie tolerują

> pauzę na otwartym tacho. Pomijam, że i owa pani i szef rzucili się na mnie jakbym chciał ich

> co najmniej oszukać albo okraść ale jednogłośnie stwierdzili, że takie coś jest błędem i na

> pewno jest karane przez służby kontrolujące. Odpowiedziałem, że otwarte techo na noc zapobiega

> np. najechaniu pauzy na pracę w razie głębokiego snu. Ci z kolei, że pauza jak najbardziej

> może nachodzić na pracę i to nie jest błąd. Czy nie jest? Tarczka jest 24 godzinna i moim

> zdaniem jej przekręcenie to poważny błąd.

> Co o tym sądzicie?

ale skoro krecisz pauze na otwartym tzn ze rysujesz recznie na wykresie z drugiej strony?

Napisano
  • Autor

> ale skoro krecisz pauze na otwartym tzn ze rysujesz recznie na wykresie z drugiej strony?

Nie rysowałem nigdy ale faktycznie czytając teraz trochę na ten temat polecają taki manewr.

Napisano

> Nie rysowałem nigdy ale faktycznie czytając teraz trochę na ten temat polecają taki manewr.

ja zawsze robie dluga pauze na otwartym tacho i zawsze kresle na odwrocie -od - do- opisuje i gitara, itd i policja niemaja nic przeciwko

Napisano

Kontrola czynności kierowcy ma być CIĄGŁA.

Tak wiec albo zapis automatyczny w tacho lub ręczny (na odwrocie tarczki)gdy tarczka wyjęta lub tacho otwarte.

Gdy nie ma tarczki oświadczenie z podaniem daty i GODZINY (!)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.