Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

regulacja hamulca ręcznego a skuteczność hamulca nożnego

Featured Replies

Napisano

Witam. Zawsze w Stilo podobała mi się skuteczność hamulców. Ostatnio przeprowadzone zostały w moim aucie 2 operacje na hamulcach, co spowodowało że straciły one dawną skuteczność. Po pierwsze wymieniłem klocki hamulcowe na tyle i po drugie odpuściłem sporawo hamulec ręczny bo wydawało mi się że zbyt mocno jest naciągnięty. Teraz moje pytanie: czy odpuszczenie naciągu na hamulcu ręcznym (śrubą regulacyjną w kabinie pod tunelem środkowym) może wpływać na zmniejszenie siły hamowania na tylnej osi podczas używania hamulca nożnego? Jak prawidłowo wyregulować hamulec ręczny?

Ponieważ prawie jednocześnie wymienione zostały też klocki na tyle to nie wiem co faktycznie spowodowało zmniejszenie skuteczności hamulca nożnego (np. czy przy wymianie klocków mechanikowi nie zapomniało się o czymś itp.). Proszę pomóżcie.

Napisano

> Witam. Zawsze w Stilo podobała mi się skuteczność hamulców. Ostatnio przeprowadzone zostały w moim

> aucie 2 operacje na hamulcach, co spowodowało że straciły one dawną skuteczność. Po pierwsze

> wymieniłem klocki hamulcowe na tyle i po drugie odpuściłem sporawo hamulec ręczny bo wydawało

> mi się że zbyt mocno jest naciągnięty. Teraz moje pytanie: czy odpuszczenie naciągu na hamulcu

> ręcznym (śrubą regulacyjną w kabinie pod tunelem środkowym) może wpływać na zmniejszenie siły

> hamowania na tylnej osi podczas używania hamulca nożnego? Jak prawidłowo wyregulować hamulec

> ręczny?

> Ponieważ prawie jednocześnie wymienione zostały też klocki na tyle to nie wiem co faktycznie

> spowodowało zmniejszenie skuteczności hamulca nożnego (np. czy przy wymianie klocków

> mechanikowi nie zapomniało się o czymś itp.). Proszę pomóżcie.

Witamy pierwszego zadowolonego usera z hamulców w stilo zlosnik2.gif

IMO:

Po pierwsze, nowe klocki muszą się dotrzeć, żeby naprawdę skutecznie hamować.

Po drugie, skuteczność hamowania tylnej osi jest dość mała....

Po trzecie, ręczny nie powinien mieć tu żadnego znaczenia, aczkolwiek może mieć....

Proponuję podnieść auto..... i zakręcić tylnym kołem, powinno lecieć leciutko, a na pierwszym ząbku ręcznego z lekkim oporem, wtedy wpływ ręcznego wyeliminujesz wink.gif

No i, jeśli jesteś świeżo po wymianie, to może faktycznie warto trochę poczekać aż się klocki dotrą wink.gif

ps. wymieniałeś też tarcze? Bo nic nie wspomniałeś.... jeśli nie, to tarcze są już lekko (albo baaaardzo) wytarte i zanim nowiutki klocek się w nie wkomponuje to trochę potrwa wink.gif

Pozdrawiam.

Napisano
  • Autor

Nie no, co wy chcecie od tych hamulców, 4 tarcze, przód dodatkowo wentylowany. Skuteczność jest co najmniej zadowalająca.

Nie, tarcz nie wymieniałem, do wymiany poszły tylko klocki, tarcze jeszcze sięnadały. Przed popuszczeniem ręcznego linka była mocno naciągnięta, hamulec na nie wielkim pochyle już na pierwszym ząbku zatrzymywał samochód. Teraz zaciągam do 3 ząbka. Linka jest wyraźnie mniej naciągnięta. Ale może faktycznie powinienem ją naciągnąć znowu bo jak zrozumiałem regulacja ręcznego wpływa jednak na nożny. Czy to jest tak, że popuszczając ręczny spowodowałem oddalanie się klocków hamulcowych od tarczy przez co w czasie hamowania nożnym klocki słabiej dociskająco tarczy?

Piszesz, że klocki muszą się dotrzeć do tarczy, jak się dotrą to mam nadzieję będą też ciszej pracowały. Bo na razie, w końcowej fazie hamowania, tuż przed całkowitym zatrzymaniem auta, z okolic tylnej osi dobiegają dojmujące dźwięki przerdzewiałej kupy żelastwa w ruchu.

Napisano

> Nie no, co wy chcecie od tych hamulców, 4 tarcze, przód dodatkowo wentylowany. Skuteczność jest co

> najmniej zadowalająca.

> Nie, tarcz nie wymieniałem, do wymiany....

Co do tej linki, to są to tylko moje domyślenia, nigdy tego nie sprawdzałem w praktyce, w nowym samochodzie praktycznie nie powinno mieć to żadnego wpływu, ale biorąc pod uwagę iż swoje lata wszystko ma i wszystko 'dotarło się' po swojemu, linka może tutaj podtrzymywać zaciski przez co jest mniejszy skok i lepsze hamulce, to wydaje się być logiczny, podciągnij ręczny ile się da, byle by nie hamował cały czas, klocki mogą lekko szeleścić.... ale nie hamować.

Co do piszczenia, jeśli tarcz nie wymieniłeś, to na pewno poprzednie klocki zrobiły w nich takie wytłoczenia, i na zewnętrznej krawędzi zrobił się kołnierz.... teraz są nowe klocki..... i nie dolegają równo do tarczy, tylko trą po tym kołnierzu, co sprawia iż nie ma takiej siły hamowania i piszczy.

Masz 2 wyjścia, przetoczyć tarczę (ale to koszta), albo patentem pana Kazia je oszlifować boszką.....

Albo po prostu poczekać aż się dotrą i ułożą w tarczy, raczej długo to nie będzie trwać, trą małą powierzchnią to i szybko się dopasowywują wink.gif

Pozdrawiam.

Napisano

> Witam. Zawsze w Stilo podobała mi się skuteczność hamulców.

Jesli klocki zostały poprawnie wymienione.... tłoczki wkręcone to:

- może masz gorszej jakosci klocki

- może doszło do zapowietrzenia układu - nie został odpowietrzony

- układ jeszcze sie nie dotarł

- samoregulatory nie działają - są ściśle powiązane z hamulcem ręcznym....

Ogólnie jest tak, że jesli hamulec ręczny - a dokładnie linka nie odpuszcza - nie cofa się do końca to samoregulator nie skoryguje luzu i hamulce diabli wezmą ....

Proponuje sprawdzić poprawność działania hamulca ręcznego - czy uda się zablokować oba koła na piasku i czy oba jednocześnie staną

Napisano
  • Autor

> ale biorąc pod uwagę iż swoje lata

> wszystko ma i wszystko 'dotarło się' po swojemu, linka może tutaj podtrzymywać zaciski przez

> co jest mniejszy skok i lepsze hamulce, to wydaje się być logiczny, podciągnij ręczny ile się

> da, byle by nie hamował cały czas, klocki mogą lekko szeleścić.... ale nie hamować.

Spróbuję podciągnąć linkę, będzie z tym pewien problem bo nie mam dostepu do podnośnika, ale może dwoma lewarkami (jeden od stilko, drugi od punto) dam radę podnieść tył i podregulować wg twoich wskazówek

> Masz 2 wyjścia, przetoczyć tarczę (ale to koszta), albo patentem pana Kazia je oszlifować

> boszką.....

> Albo po prostu poczekać aż się dotrą i ułożą w tarczy, raczej długo to nie będzie trwać, trą małą

> powierzchnią to i szybko się dopasowywują

> Pozdrawiam.

Na razie zaczekam i zobaczę czy zgrzyt będzie ustawał. Zdcydowanie bardziej niż hałaśliwa praca hamulców martwi mnie ich obnizona skuteczność. Również pozdrawiam.

Napisano
  • Autor

> Jesli klocki zostały poprawnie wymienione.... tłoczki wkręcone to:

> - może masz gorszej jakosci klocki

są jakieś niemieckie dickermany albo coś takiego

> - może doszło do zapowietrzenia układu - nie został odpowietrzony

mechanik odpowietrzał i zalał nowy płyn

> - układ jeszcze sie nie dotarł

mam nadzieję, że to ten problem

> - samoregulatory nie działają - są ściśle powiązane z hamulcem ręcznym....

> Ogólnie jest tak, że jesli hamulec ręczny - a dokładnie linka nie odpuszcza - nie cofa się do końca

> to samoregulator nie skoryguje luzu i hamulce diabli wezmą ....

> Proponuje sprawdzić poprawność działania hamulca ręcznego - czy uda się zablokować oba koła na

> piasku i czy oba jednocześnie staną

Spróbuję nawet jeszcze dzisiaj. dzięki .

Napisano
  • Autor

Zrobiłem tak: test ręcznego na piasku, jak pisał, Lisek wykazał, że hamulce równo zaczynały hamować i blokowały koło aż do całkowitego zatrzymania auta. Dlatego następnie naciagnąłem bardziej linkię ręcznego. Natychmiast wyraźnie odczuwalnie zwiększyła się siła hamowania nożnego. Wyciągam więc wniosek, że w Stilo regulacja ręcznego wpływa jak najbardziej na siłę hamowania nożnego na tylnej osi, przynajmniej w moim Stilo. Więc ostroznie Panowie z regulacją ręcznego. btw muszę jeszcze sprawdzić Punto bo tam pewnie jest tak samo działające włoskie rozwiązanie.

Napisano

> linkię ręcznego. Natychmiast wyraźnie odczuwalnie zwiększyła się siła hamowania nożnego.

> Wyciągam więc wniosek, że w Stilo regulacja ręcznego wpływa jak najbardziej na siłę hamowania

> nożnego na tylnej osi, przynajmniej w moim Stilo.

I tak i nie... korektor powinien zniwelować luz....

korektor działa tylko jak sie zaciąga i puszcza ręczny.... moze najpierw powinieneś pobawić się recznym.... wink.gif

Mocno napieta linka zmniejsza skok jałowy tłoczka więc całkiem mozliwe, ze masz takie a nie inne odczucia...

Napisano

> Wyciągam więc wniosek, że w Stilo regulacja ręcznego wpływa jak najbardziej na siłę hamowania

> nożnego na tylnej osi, przynajmniej w moim Stilo.

Bardzo ciekawa teoria. hehe.gifTego chyba jeszcze nie było.

Tak jak pisze Lisek masz coś porąbane z korektorami.

Napisano
  • Autor

Fakt, jest coś nie tak z tymi hamami. Dzisiaj jak koła były w powietrzu to prawe miało większe opory od lewego na wyłączonym ręcznym. A po zaciągnięciu ręcznego nierówno hamowały, lewy ham był słabszy.

Gdzie są te korektory hamulców na tyle? Jak wyglądają, to są jakieś sprężynki, czy coś bardziej skomplikowanego? Szukałem jakiegoś zdjęcia na forum lub info o korektorach, ale nie znalazłem. Będę wdzięczny za informacje.

Napisano

> Gdzie są te korektory hamulców na tyle? Jak wyglądają, to są jakieś sprężynki, czy coś bardziej

> skomplikowanego? Szukałem jakiegoś zdjęcia na forum lub info o korektorach, ale nie znalazłem.

> Będę wdzięczny za informacje.

Znajdują się wewnątrz tłoczka hamulcowego.

Zdjęcia były na forum.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.