Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Prędkościomierz znowu...

Featured Replies

Napisano

Już po prostu nie wiem co to może być z tym gó**em

Linki chyba mam ze trzy, prędkościomierz sprawdzany na innym aucie i sprawny, ślimak w skrzyni wymieniłem na nowy ricambi i dalej to samo

Prędkościomierz mi nie działa, a jak nieraz zaskoczy to wskazówka co chwila tam wskakuje na jakąś wartość i powraca na 0, km też nie liczy

co to może być w końcu z tym szajsem ?

Napisano

> Już po prostu nie wiem co to może być z tym gó**em

> Linki chyba mam ze trzy, prędkościomierz sprawdzany na innym aucie i sprawny, ślimak w skrzyni

> wymieniłem na nowy ricambi i dalej to samo

> Prędkościomierz mi nie działa, a jak nieraz zaskoczy to wskazówka co chwila tam wskakuje na jakąś

> wartość i powraca na 0, km też nie liczy

> co to może być w końcu z tym szajsem ?

moze zebatka na dyfrze wytarta

Napisano
  • Autor

> moze zebatka na dyfrze wytarta

Przechwytywanie.JPG

który to będzie nr? 14 czy 1

i rozumiem, żeby to obadać, trzeba zdejmować obudowę tą od strony półosi? albo jeszcze gorzej - wyjmować skrzynię?

Napisano

> który to będzie nr? 14 czy 1

> i rozumiem, żeby to obadać, trzeba zdejmować obudowę tą od strony półosi? albo jeszcze gorzej -

> wyjmować skrzynię?

14. Odkrecasz obudowe dyfra i sprawdzasz

Napisano
  • Autor

> 14. Odkrecasz obudowe dyfra i sprawdzasz

a z wymianą jak? łożysko trzeba jakieś ściągnąć, żeby się dostać do tego kółka zębatego, bez żadnych ściągaczy i normalnie na kanale da radę się z tym bawić?

Napisano

> a z wymianą jak? łożysko trzeba jakieś ściągnąć, żeby się dostać do tego kółka zębatego, bez

> żadnych ściągaczy i normalnie na kanale da radę się z tym bawić?

nie wiem czy na aucie bedzie dosc miejsca zeby to ściągnąc ale mozna sprobowac pierw cza spuscic olej potem odkrecic chyba 6 srub m8 które trzymia tylnią obudowe wczesniej trzeba z boku odkrecic element ktory znajduje sie pod kielichem montowany na 4 srubach m8 najlepiej zakup sobie silikon uszczelke i na tym to poskladac do kupy sprawdz czy nie obkreca sie ta zebatka wzgledem dyfra jakby co trzeba sciagnac łozysko ...

a sprawdzales czy linka sie kreci po sciagnieciu licznika w pancerzu podczas jazdy ?

Napisano

> i rozumiem, żeby to obadać, trzeba zdejmować obudowę tą od strony półosi? albo jeszcze gorzej -

> wyjmować skrzynię?

predzej bym obstawil nr 10 bo tam jest plastikowa zebatka i to ona mogla sie uszkodzic 270751858-jezyk.gif

przykrecone na 1 srube zlosnik.gif

EDIT.

doczytalem, ze slimak nowy

Napisano

> wyjmować skrzynię?

Możesz spróbować wykręcić ślimaka i przez otwór po nim zajrzeć do tej zębatki. Jeśli trzeba będzie ją wymienić to musisz wyciągnąć półosie, a potem masz do odkręcenia 8xM8 + 4xM10 żeby ściągnąć obudowę dyfra, no i łożysko trzeba będzie demontować...

Napisano

A linka kręci się?

Może jest za krótka? Ja w swoim ccs dorabiałem bo na żadnej fabrycznej i dedykowanej do ccsa licznik nie chodził, mimo że linka kręciła się.

Dorobili mi wkład dłuższy o 3 cm i problem z głowy.

Napisano
  • Autor

> A linka kręci się?

> Może jest za krótka? Ja w swoim ccs dorabiałem bo na żadnej fabrycznej i dedykowanej do ccsa

> licznik nie chodził, mimo że linka kręciła się.

> Dorobili mi wkład dłuższy o 3 cm i problem z głowy.

no właśnie linka się nie kręci sick.gif

sprawdzałem na 3 sztukach

Napisano
  • Autor

> Możesz spróbować wykręcić ślimaka i przez otwór po nim zajrzeć do tej zębatki. Jeśli trzeba będzie

> ją wymienić to musisz wyciągnąć półosie, a potem masz do odkręcenia 8xM8 + 4xM10 żeby ściągnąć

> obudowę dyfra, no i łożysko trzeba będzie demontować...

ciężko będzie zajrzeć tam przez ten otwór, bo skrzynia jest cały czas na aucie i dostęp jest średniawy

to widzę, że będzie z tym zabawa na cały dzień... passed_out.gif

Napisano
  • Autor

> a 100% linka pasuje do slimaka ?

linka pasuje do ślimaka i do nowego i do tego starego (fakt tamten był trochę zjechany), wchodzi ładnie w zazębienie i nie przekręca się sama z siebie

Napisano
  • Autor

Panowie jeszcze jeden taki trop mam.

jak odkręciłem tą śrubkę co trzyma ten cylinderek ze ślimakiem, to zaczął lać się olej, lał się i lał i lał i wyszło prawie 1,5L.

Na krótkich odcinkach było z prędkościomierzem to samo, a dzisiaj jak pojechałem w dłuższą trasę, to prędkościomierz coś zaczął trybić, tzn pokazywał prędkość, ale wskazówka wahała się tak w średnicy 40km/h na tarczy.

Czy np. przelany olej może mieć coś wspólnego z tym ślimakiem? że za małe tarcie jednej zębatki prędkościomierza o drugą itp?

Bo oleju uleciało, a zaczęło to wszystko lepiej chodzić...

Jutro myślę sprawdzić stan oleju w skrzyni i ulać ile trzeba do poziomu bo mam przypuszczenie że jest przelany, zobaczę co z tego wyniknie

Napisano
  • Autor

> nie wiem czy na aucie bedzie dosc miejsca zeby to ściągnąc ale mozna sprobowac pierw cza spuscic

> olej potem odkrecic chyba 6 srub m8 które trzymia tylnią obudowe wczesniej trzeba z boku

> odkrecic element ktory znajduje sie pod kielichem montowany na 4 srubach m8 najlepiej zakup

> sobie silikon uszczelke i na tym to poskladac do kupy sprawdz czy nie obkreca sie ta zebatka

> wzgledem dyfra jakby co trzeba sciagnac łozysko ...

ahamay, tak jak w 100% napisałeś się zgadza.

wyjąłem dzisiaj dyferencjał, trochę się pomęczyłem, bo na samochodzie średni dostęp do śrub, ale dałem radę

zębatka jak pisałeś, obraca się na dyferencjale, jej te zapadki-blokady są wytarte i luźno chodzi

teraz taki problem. dyferencjał jest wyjęty, jak zdemontować ten kielich od półosi, żeby dostać się do łożyska, męczyłem się męczyłem i ni huhu

DSC01236.JPG

DSC01237.JPG

Napisano

> teraz taki problem. dyferencjał jest wyjęty, jak zdemontować ten kielich od półosi, żeby dostać się

> do łożyska, męczyłem się męczyłem i ni huhu

Musisz czyms podwazyc, zeby je wyciagnac. Miedzy uszczelniaczem a kielichem. Mysmy sie tak nameczyli ze szok, chyba nigdy nie byly demontowane stad byl problem. Na innych skrzyniach wystarczylo mocniej szarpnac i kielich wychodzil

Ew. tak jak masz mozesz sprobowac od srodka wybic kielich przez ta "dziure". Zerknij tam i zobaczysz koncowke kielicha. Jakis srubokret, mlotek i wybijasz. uwazaj zeby mechanizmu nie uszkodzic.

Napisano
  • Autor

> Musisz czyms podwazyc, zeby je wyciagnac. Mysmy sie tak nameczyli ze szok, chyba nigdy nie byly

> demontowane stad byl problem. Na innych skrzyniach wystarczylo mocniej szarpnac i kielich

> wychodzil

> Ew. tak jak masz mozesz sprobowac od srodka wybic kielich przez ta "dziure". Zerknij tam i

> zobaczysz koncowke kielicha. Jakis srubokret, mlotek i wybijasz. uwazaj zeby mechanizmu nie

> uszkodzic.

czyli nie ma tam żadnej zapinki ani czegoś w tym stylu co unieruchamia go? mówisz, że wystarczy użyć siły bez obaw, że coś się rozdupczy? Bo ja byłem przekonany, że tam jakiś kołek, czy coś się wybija i to wychodzi...

Napisano

> czyli nie ma tam żadnej zapinki ani czegoś w tym stylu co unieruchamia go? mówisz, że wystarczy

> użyć siły bez obaw, że coś się rozdupczy? Bo ja byłem przekonany, że tam jakiś kołek, czy coś

> się wybija i to wychodzi...

jest cos na wzor "omegi", takie zabezpieczenie kielicha. Tego raczej z tej pozycji nie wyciagniesz. Z Pablem jak robilem, z Shoupasem czy sam to zawsze na sile wink.gif Zreszta jak chcesz wymienic uszczelniacze skrzyni to nie trzeba jej rozbierac, podwazasz kielich i wybijasz. Zakladasz nowe uszczelniacze, wsuwasz kielich z poloska i slychac takie "cyk". To wlasnie ta zapinka w ksztalcie omegi.

Napisano
  • Autor

> jest cos na wzor "omegi", takie zabezpieczenie kielicha. Tego raczej z tej pozycji nie wyciagniesz.

> Z Pablem jak robilem, z Shoupasem czy sam to zawsze na sile

lepiej chyba było zostawić dyfer w skrzyni i wyciągać kielich, niż tak teraz luzem 270751858-jezyk.gif

będzie siłowanie zeby.GIF dzięki 20.GIF

Napisano

> lepiej chyba było zostawić dyfer w skrzyni i wyciągać kielich, niż tak teraz luzem

> będzie siłowanie dzięki

nie obij zębów na talerzowym bo będzie stukać ok.gif

• 3 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

> nie obij zębów na talerzowym bo będzie stukać

no to sprawa z prędkościomierzem rozwiązana grinser006.gifgrinser006.gif

dyfer wrzucony w imadło i kielich wybity klinem i młotem. Łożysko ściągnięte za pomocą ściągacza, trochę zeszło z kursu i się pogieło ale naprostowane skromny.gif

Zębatka nie miała już praktycznie na czym się zaprzeć, te zapadki były wytarte praktycznie do zera. Po złożeniu licznik nie działał, ale linka się kręciła, bo była za bardzo schowana w pancerzu. Mały patent z kawalkiem drewienka do ślimaka i licznik działa. Coś zaczęło strzelać w liczniku i nie liczyło przebiegu. A się okazało, że źle założyłem na bębenek przebiegu te ząbki co przestawiają cyfry 270751858-jezyk.gif

Dzięki wszystkim za rady i pomoc ! bow.gif20.GIF

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.