Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ocena uzytkownikow silnikow diesla w Chevroletach

Featured Replies

Napisano

Witam!

Mam pytanie do uzytkownikow Chevroletow z silnikami diesla o ich ocene oraz ich slabe i mocne punkty.

Pozdr

Arek Epica LMV 09 W-wa

Napisano

> Witam!

> Mam pytanie do uzytkownikow Chevroletow z silnikami diesla o ich ocene oraz ich slabe i mocne

> punkty.

> Pozdr

> Arek Epica LMV 09 W-wa

Mam diesla 2.0 124 KM. Wady to wyższe spalanie w porównaniu do 1,9 JTD 115 KM montowanego we Fiatach. Różnica to 1 litr w każdych warunkach (miasto, trasa, autostrada). Wynika to zapewne z tego, że diesel w lacetti jeździ na wyższych obrotach przy danej prędkości niż diesel we fiacie stilo. Dla porównania przy 3000 rpm w lacetti jest prędkość 130-135 km/h w stilo miałem prędkość 150-155 km/h. Zaletą diesla w lacetti jest szybsze wkręcanie się na obroty niż w JTD, turbina bierze od samego dołu, występuje mniejsze zjawisko turbo dziury. No i bardzo duży plus dla silnika diesla w chevi to kultura pracy. Silnik nie brzmi jak diesel, bliżej mu odgłosem do benzyniaka. Oczywiście trzeba brać pod uwagę, że JTD to starsza technologia od diesla chevi. Ale jakbym miał wybrać tylko silnik bez patrzenia na auto to jednak wybrałbym JTD ze względu na spalanie, reszta nie ma takiego znaczenia w codziennym użytkowaniu.

Napisano

Mocne punkty:

ciagnie juz od 1500 obr-1, cichy, daje dobre przyspieszenie na kazdym biegu

Slabe strony:

seryjnie montowany DPF znacznie podnosi zuzycie paliwa srednio chyba gdzies okolo 0,7 do 1 litra. Brak z tym silnikiem skrzyni 6 biegowej co powoduje ze przy predkosciach autostradowych utrzymuje wysokie obroty. Brak zamiennikow i wysokie koszty materialow eksploatacyjnych.

Ogolnie:

samochod wybralem nie dla nadwozia, ale dla silnika, ktory nigdzie indziej nie byl w takiej cenie.

Napisano

> Witam!

> Mam pytanie do uzytkownikow Chevroletow z silnikami diesla o ich ocene oraz ich slabe i mocne

> punkty.

> Pozdr

> Arek Epica LMV 09 W-wa

Słaby punkt: cena filtra oleju.

Mocne punkty: wszystko inne.

Napisano

Na plus:

- dobre osiągi;

- cicha praca;

- zużycie paliwa w porównaniu do innych aut o zbliżonej mocy i masie jest niskie;

- bonus od fabryki w porównaniu do katalogowych danych

Minus:

- DPF ( ale to problem wszystkich nowoczesnych diesli )

- wyczuwalny lag poniżej 1700 obrotów

- faktycznie cena filtra oleju to paranoja.

Napisano

> Słaby punkt: cena filtra oleju.

> Mocne punkty: wszystko inne.

Na Allegro stoją po niecałe 50zł za oryginalny filtr, więc cena okej.

Napisano

Mnie denerwuje lampka "change oil sun" zapala się zwykle 2 - 5 kkm po wymianie oleju. Do tej pory jeździłem do serwisu na gwarancji. Za pierwszym razem wymienili jeszcze ra olej i filtr na swój koszt a za drugim chyba zresetowali komputerem. Teraz zapaliła się po raz trzeci. Myślę, że mechanicy w ASO nie bardzo ogarniają ten silnik. Częściej im się trafia fiatowskie 2,0 CDTI gdzie nie ma takiego układu niz 2,0 TCDI i pewnie zapominają zresetowac komputer po wymianie no i biedak nie wie , że ma nowy olej.

Napisano

> i pewnie zapominają zresetowac komputer po wymianie

> no i biedak nie wie , że ma nowy olej.

To kasuj go sam, w instrukcji jest opisana procedura kasowania. Potrzebny jest kluczyk w stacyjce i ba pedał hamulca, żeby skasować komunikat.

Napisano

> Mnie denerwuje lampka "change oil sun" zapala się zwykle 2 - 5 kkm po wymianie oleju.

To efekt kilkukrotnego przerwania procedury dopalania DPF'u, a nie silnika.

Napisano

> (...)

> Myślę,

> że mechanicy w ASO nie bardzo ogarniają ten silnik. (...)

I masz rację. Zmień ASO póki nic nie popsuli.

Napisano

> To efekt kilkukrotnego przerwania procedury dopalania DPF'u, a nie silnika.

Dziwnym trafem DPF zawsze nie wypala się po wymianie oleju.

Napisano

> Dziwnym trafem DPF zawsze nie wypala się po wymianie oleju.

To nie ma nic wspólnego z DPFem. Chłopaki po prostu nie kasują wymiany w komputerze i auto głupieje. Sprawdź też czy nie wlewają za mało oleju. Efekt jest wtedy taki sam.

Napisano

> Dziwnym trafem DPF zawsze nie wypala się po wymianie oleju.

Zgadza się. Wypala się co 700-750 km. Jeżeli kilka razy przerwiesz procedurę, to powodujesz, że komputer "przeliczy zbytnie rozrzedzenie oleju paliwem".

Tak przy okazji - ktoś wspominał o możliwości samodzielnego skasowania takiej inspekcji - niestety nie mogę znaleźć tego w instrukcji. Można prosić o "przepis" ? 270751858-jezyk.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.