Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Temperatura załączenia wentylatora

Featured Replies

Napisano

Przy jakiej temperaturze czujnik (bimetal) w chłodnicy powinien załączyć wentylator?

Czy jest tam jakaś histereza (tzn temperatura wyłączenia jest inna niż załączenia)?

Czy bimetal od Cienkiego jest odpowiedni do UNO 1.0?

Napisano

> Przy jakiej temperaturze czujnik (bimetal) w chłodnicy powinien załączyć wentylator?

> Czy jest tam jakaś histereza (tzn temperatura wyłączenia jest inna niż załączenia)?

> Czy bimetal od Cienkiego jest odpowiedni do UNO 1.0?

od 90 do 94 stopni C ale w chłodnicy ! ! ! !

a tam temperatura może być nawet o 5 - 10stopni niższa niż w silniku.

pozdr

Napisano

mam założony od CC czujnik temperatury silnika. Wg mnie te czujniki powinny się różnić pomiędzy Uno a CC. Bo u mnie wentylator załącza się jak na zegarze mam 108 stopni C na silniku spineyes.gif co jest niemożliwe. Wentylator powinien się załączyć jak na silniku będziesz miał temperaturę max 98 stopni.

Napisano

> mam założony od CC czujnik temperatury silnika. Wg mnie te czujniki powinny się różnić pomiędzy

> Uno a CC. Bo u mnie wentylator załącza się jak na zegarze mam 108 stopni C na silniku co jest

> niemożliwe. Wentylator powinien się załączyć jak na silniku będziesz miał temperaturę max 98

> stopni.

zdarzają się czujniki które nieco odbiegają charakterystyką od tego co powinno być...

i wtedy jest właśnie tak jak piszesz.

pozdr

Napisano

nie wiem gdzie jest wkręcany czujnik w CC. Bo w uno czujnik idzie w blok a przykładowo w CC czujnik może iść w głowicę i stąd może pokazywać inną temperaturę hmm.gif

Napisano

> nie wiem gdzie jest wkręcany czujnik w CC. Bo w uno czujnik idzie w blok a przykładowo w CC

> czujnik może iść w głowicę i stąd może pokazywać inną temperaturę

we wszystkich unach czujniki od wskaźnika są w głowicy (no może poza 1,3d bo tego nie pamiętam za dobrze)

w bloku masz tylko czujniki ciśnienia oleju.

pozdr

Napisano

rzeczywiście czujnik będzie jeszcze w głowicy grinser006.gif blok jest niżej grinser006.gif A czujnik ciśnienia oleju w 1.0 jest zaraz przy filtrze oleju. Jak na razie rzadko tam zaglądam bo nie mam potrzeby zlosnik2.gif

Napisano
  • Autor

> zdarzają się czujniki które nieco odbiegają charakterystyką od tego co powinno być...

> i wtedy jest właśnie tak jak piszesz.

> pozdr

No właśnie... ostatnio konieczna była wymiana (jakaś nieszczelność była) i facet w sklepie dał mi taki, który pasuje do CC. Teraz mam tak, że w cieplejsze dni (patrz koniec zeszłego tygodnia) wentylator pracuje nawet, gdy jadę... Na czuja widzę, że włącza się za wcześnie i wkurza to strasznie. Niby nie szkodzi, ale jednak silnik wentylatora zużywa się szybciej. Trzeba będzie sprawdzić...

Jest jakiś sposób na sprytne opróżnienie układu chłodzenia bez większych strat płynu? Trochę mi szkoda nowego Dynagel'a.

Napisano

Włóż kawałek ok. 1,5m wężyka 10mm do chłodnicy, postaw wiaderko koło zderzaka, zassij płyn w wężyk slinka.gif i spuść do oporu. Tylko nie łyknij bo icon_eek.gif, sick.gif , czacha.gif

Napisano

na komputerze wentylator włączał przy 98 stopni a na wskaźniku prawie 110 do 120 stopni.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.