Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Awaria hamulca ręcznego

Featured Replies

Napisano

Wczoraj dość zamaszyście zaciągnąłem hamulec ręczny na parkingu i usłyszałem chrząstnięcie i dźwignia swobodnie powędrowała do góry. Byłem pewien, że strzeliła któraś z linek, ale okazało się, że linki są całe i coś poszło w samej dźwigni ręcznego. I teraz pytanie: żeby ją wymontować trzeba wchodzić pod auto czy demontaż odbywa się ze środka?

Napisano

> Wczoraj dość zamaszyście zaciągnąłem hamulec ręczny na parkingu i usłyszałem chrząstnięcie i

> dźwignia swobodnie powędrowała do góry. Byłem pewien, że strzeliła któraś z linek, ale okazało

> się, że linki są całe i coś poszło w samej dźwigni ręcznego. I teraz pytanie: żeby ją

> wymontować trzeba wchodzić pod auto czy demontaż odbywa się ze środka?

Jeśli masz luźną wajchę - nie ma takiej możliwości jak mówisz. Albo urwała Ci się jednak linka - bardzo prawdopodobne, albo też jej mocowanie. Może jeszcze być tak że spadła z mocowania - ZTCP mało prawdopodobne.

Napisano
  • Autor

nowyobrazmapabitowan.jpg

Uploaded with ImageShack.us

Wg. mnie padł element 8 lub 13, linki są całe. Pytanie czy w takim przypadku dało by się wyciągnąć przycisk ze sprężynką (w tej chwili mogę tak zrobić)?.

Napisano

Samą dźwignię w zasadzie da się zdemontować ze środka auta, ale żeby ją odczepić od linki to trzeba pod auto się pofatygować grinser006.gif

Ten element nr 13 o którym piszesz (między innymi) odpowiada za blokowanie dźwigni hamulca w pozycji zaciągniętej. Sprawdź dokładnie, jeśli przycisk porusza taki element przy zębatce (akurat nie ma numeru, ale zaciągaj hamulec o ząbek, zobaczysz który to) to znaczy, że tam jest wszystko w porządku, z resztą nie sądzę żeby tam się coś urwało, nawet przy bardzo gwałtownym i silnym zaciąganiu hamulca waytogo.gif

Napisano

dołączam sie do pytania i ja:)

otóż kiedys tez usłyszałem takie chrobotnięcie

i od tamtej pory wymieniłem wszystko bo i tak było w średnim stanie: szczeki, bębny, linki, rozpieraki, spreżynki i dalej reczny słabo działa

podejrzewam, że właśnie coś w dzwigni, ale jeszcze nie doszedłem co konkretnie

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.