Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[F]Jakie opony zimowe?

Featured Replies

Napisano

Witam, planuję zakup opon zimowych. Zastanawiam się nad kupnem jednej z tych trzech: Fulda KRISTALL GRAVITO 155/80 R13 79 Q, Firestone Winterhawk 2 EVO 155/80 R13 79 T, Dębica Frigo S-30 155/80 R13 79 T. Znalazłem różne opinie na ich temat i niestety nie wiem na które się zdecydować. Jeżdżę tylko do pracy kilka kilometrów, trochę górek więc raczej myślę o oponach z takiej półki cenowej. Proszę o radę które wybrać. Z góry dziękuję za pomoc.

Napisano

1. Zajrzyj do wątku pt. "Koncentrat forum", tam jest wątek oponiarski.

2. We wskazanym rozmiarze miałem Fulda Kristall Montero w Corsie, świetna oponka ok.gif

Napisano

jeżeli dostaniesz jeszcze to polecam fulda cristal montero II - są ciche, na zlodowaciałej, krętej jezdni bardzo stabilne i pewne zachowanie, w głębokim śniegu niesamowite, jak kręcisz w miejscu na głębszym śniegu to słychać takie jakby tarcie, piszczenie (odgłos "wgryzania" się opony w śnieg). Kupiłem je zimą 2008 przy zakupie astry i muszę przyznać że był to zakup dobry jakich mało w dziedzinie moich zakupów motoryzacyjnych)

Zapowiadają kolejną srogą zimę ! cool.gif

Napisano

Potwierdzam fulda cristal montero II to swietne opony mialem je w poprzednim aucie i mam zamiar zalozyc je do Astry.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

Do tej pory szukałem rozmiaru 155/80/13 chyba typowego dla astry f. fulda cristal montero II nie znalazłem w tym rozmiarze. Jest za to fulda cristal gravito.

Napisano

> Do tej pory szukałem rozmiaru 155/80/13 chyba typowego dla astry f.

dla astry z twoim silnikiem typowe są wink.gif:

155/80/13

175/70/13

175/65/14

195/55/15

Napisano

A ja mam Dębice wielosezonową i nigdy nie dam się już nabrać w zmienianie opon z letnich na zimowe i odwrotnie. Robiłem tak cały czas ale odkąd mam wielosezonowe i nie czuję różnicy mam gdzieś zmiany.

eFka daje sobie świetnie radę na wielosezonie, to nie auto wyczynowe aby dobierać opony, nie czuć po prostu różnicy, a jak nie czuć to po co przepłacać?

Napisano

> eFka daje sobie świetnie radę na wielosezonie, to nie auto wyczynowe aby dobierać opony, nie czuć

> po prostu różnicy, a jak nie czuć to po co przepłacać?

Owszem przeciętna astra to nie bolid formuły 1 ale bez przesady. Wiele zależy od stylu jazdy jeden jeździ spokojnie i wykorzystuje silnik w 25-30 % drugi lubi od czasu zarzucić tyłem a tutaj dobra letnia opona wytrzyma dłużej niż stosunkowo miękka wielosezonówka. Zgadzam się, że przeciętnemu użytkownikowi w mieście oczywiście wielosezonówka wystarczy.

Ja widzę jeszcze jeden plus w tym zmienianiu opon: oponiarz obejrzy felgę, wyważy koło, itd.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.