Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Problem z odpaleniem!!!!!!!!

Featured Replies

Napisano

Witam po 3 latach użytkowania mam pierwszy problem z moja laguną. Rok produkcji 1998 r. po lifcie 1,9 dti. Przy próbie odpalenia rozrusznik kręci a obr. na obrotomierzu skaczą do różnych wartosci a silnik nie zapala. I tak parę razy trzeba próbować. Aż za którymś razem czasem się udaje. Liczba prób odpalania jest zawsze różna i nie zależna od tego czy silnik jest ciepły czy zimny. Czasem udaje sie ze parę razy odpala raz za razem od razu. Po odpaleniu silnik chodzi równo i nie ma z nim żadnego problemu. Samochód podpięty został pod komputer który wskazał ewidentny błąd ze strony czujnika obr wału. Czujnik wymieniono na nowy ale nic to nie pomogło. Co moze byc przyczyną takie zachowania???? Słyszałem że przyną może byc tez i rozusznik który moze zabierać zadużo prądu a np mój akumulator nie jest już pierwszej młodości. Nie wiem już co robić. Kolega mechanik sprawdza punkt pu punkcie elektrykę czy nie ma gdzies uszkodzenia ale niby wszytsko jest ok. Prosze o pomoc.

Napisano

> Samochód podpięty został pod komputer który

> wskazał ewidentny błąd ze strony czujnika obr wału. Czujnik wymieniono na nowy ale nic to nie

> pomogło. Co moze byc przyczyną takie zachowania???? Słyszałem że przyną może byc tez i

> rozusznik który moze zabierać zadużo prądu a np mój akumulator nie jest już pierwszej

> młodości. Nie wiem już co robić. Kolega mechanik sprawdza punkt pu punkcie elektrykę czy nie

> ma gdzies uszkodzenia ale niby wszytsko jest ok. Prosze o pomoc.

Jeśli jest ewidentny błąd czujnika, a czujnik nowy pokazuje to samo, to najpierw sprawdziłbym połączenia elektryczne tegoż czujnika oraz same przewody. Może walnięty jest sam przewód.

Drugie jeśli zlosnik.gif skoro podejrzewasz, żemasz słaby aku, to spróbuj podmienić na chwilę na inny (lub odpal z drugiego auta) i będiesz wtedy wiedział, czy aku (tudzież rozrusznik mający duże opory) czy wspomniany wyżej czujnik wraz z okablowaniem.

Napisano

> 1,9 dti.

Diesel nie potrzebuje więcej prądu niż wymaga rozrusznik, jedynie tylko pompa paliwa jest tam zasilana (to tak ogólnie)

Sprawdź czy w wężyku widać bąbelki powietrza, może paliwo się cofa. Próbowałeś ręcznie napompować paliwo gruszką ? Odpowietrzałeś i wymieniałeś filtr paliwa ?

Napisano
  • Autor

Kolega sprawdził wszystkie połączenia. Filtr wymieniony 6 tyś km temu i do tej pory działało wszystko bez problemu.

Wczoraj przyszła do głowy mojemu koledze pewna teoria. Mianowicie na raz wystąpiło u mnie dwa problemy rozrusznik po przekręceniu kluczyka nie odzywał się i dawało się zauważyć dymienie z okolicy rozrusznika a jak już raz an jakiś czas zakręcił to samochód też nie zawsze zapalił bo objawiałą się ta druga usterka czyli rozrusznik kręci obr na obrotomierzu szaleja silnik nie zapala. Wspomniany dym podczas prób odpalania wychodził z autoamtu na rozruszniku. Wymieniliśmy automat na nowy. Załatwiło to tylko sprawę kręcenia rozrusznika ale nie palenia. Tak iwęc znowu kilka prób żeby odpalić samochód. Tak jeździłem jakis miesiąc czasu i przeważnie po kliku próbach samochód odpalał. Aż tu przekręcam kluczyk i słyszę tylko małe pukniecie a rozrusznik isę nie odzywa. Kilka prób i taka sama sytuacja aż za 4czy 5 razem rozusznik kręci a sinik albo zapali albo nie. Wieć znowu dwie usterki w samochodzie. Diagnoza co do rozrusznika - znowu automat. I tu się włąśnie pojawia teoria mojego mechanika. Ze winny za te całe zamieszanie jest sam rozrusznik. robi jakieś zwarcie w środku niszcząc automaty i wywołuje błąd czujnika połozenia wału. Według niego wygląda jakby ten nowy automat był sprawny. Ma teraz chyba zekranować czujnik położenia wału. Niestety nie mamy rozrusznika drugiego zeby sprawdzić. Co o tym PAnowie sądzicie czy jest to możliwe???????????????????

Napisano

> Kolega sprawdził wszystkie połączenia. Filtr wymieniony 6 tyś km temu i do tej pory działało

> wszystko bez problemu.

> Wczoraj przyszła do głowy mojemu koledze pewna teoria. Mianowicie na raz wystąpiło u mnie dwa

> problemy rozrusznik po przekręceniu kluczyka nie odzywał się i dawało się zauważyć dymienie z

> okolicy rozrusznika a jak już raz an jakiś czas zakręcił to samochód też nie zawsze zapalił bo

> objawiałą się ta druga usterka czyli rozrusznik kręci obr na obrotomierzu szaleja silnik nie

> zapala. Wspomniany dym podczas prób odpalania wychodził z autoamtu na rozruszniku.

> Wymieniliśmy automat na nowy. Załatwiło to tylko sprawę kręcenia rozrusznika ale nie palenia.

> Tak iwęc znowu kilka prób żeby odpalić samochód. Tak jeździłem jakis miesiąc czasu i

> przeważnie po kliku próbach samochód odpalał. Aż tu przekręcam kluczyk i słyszę tylko małe

> pukniecie a rozrusznik isę nie odzywa. Kilka prób i taka sama sytuacja aż za 4czy 5 razem

> rozusznik kręci a sinik albo zapali albo nie. Wieć znowu dwie usterki w samochodzie. Diagnoza

> co do rozrusznika - znowu automat. I tu się włąśnie pojawia teoria mojego mechanika. Ze winny

> za te całe zamieszanie jest sam rozrusznik. robi jakieś zwarcie w środku niszcząc automaty i

> wywołuje błąd czujnika połozenia wału. Według niego wygląda jakby ten nowy automat był

> sprawny. Ma teraz chyba zekranować czujnik położenia wału. Niestety nie mamy rozrusznika

> drugiego zeby sprawdzić. Co o tym PAnowie sądzicie czy jest to możliwe???????????????????

Witam.Miałem podobny problem z MeganeI 1.9dci,występował błąd czujnika pojawiający się w momencie rozruchu,na pracującym silniku pomiar oscyloskopem wykazał sygnał prawidłowy jeden mechanik sugerował wymianę rozrusznika lecz u mnie wyglądało na to że rozrusznik wymienił poprzedni właściciel ponieważ rozrusznik wyglądał na nowy.Po sprawdzeniu instalacji doszedłem do wniosku że zakłócenie sygnału może powodować prąd rozruchowy ponieważ kabel przechodzi bardzo blisko czujnika(czujnik indukcyjny).W moim przypadku pomogła wymiana kabla rozruchowego,przeprowadziłem nowy kabel inną drogą z dala od czujnika,minęło dwa lata i problem się nie powtórzył.

W twoim przypadku należałoby również sprawdzić rozrusznik jeżeli uszkodził cewkę,bo prawdopodobnie pobiera zbyt duży prąd.

Napisano
  • Autor

Mecahnik po sobotnich sprawdzaniach jest pewny na 99% że winny za całe zamieszanie jest rozrusznik. W tym tygodniu zakupie nowy i wymienię.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.