Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

1.6 ti-vct w focusie

Featured Replies

Napisano

Witam z kacika obok,

poszukuje opinie na temat silnika 1.6 ti-vct montowanego w Focusie ( 115km), anajlepiej wszystko co wiecie zlosnik.gif awaryjnosc, koszty eksplatacji, zuzycie paliwa, itp oink.gif

troche opini znalazlem na googlach, ale jakos zbyt malo realne wg mojej oceny.

z gory podziekowal 20.GIF

Napisano

spalanie takie jak 1.6 100km - 7.5-8.5 - chociaż ludzie z dużych miast raczej bardziej koło 9 mówią.

Raczej bezproblemowy, ale juz czytałem parę postów o problemach z tymi zmiennymi fazami rozrządu. Mocy odczuwalnie ma niewiele więcej niż 100KM, no chyba ze cały czas kręcisz go w górnym zakresie obrotów...

W sumie ja raczej odnoszę wrażenie że nie bardzo opłaca się brać ten silnik, skoro nie ma zbytniej różnicy do 100KM, a masz przed sobą większą awaryjność. 100KM jest praktycznie bezobsługowy.

Napisano

Daj się freelansiemu wypowiedzieć, kto jak nie on będzie wiedział najlepiej jak się takiego naprawia blacharsko zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> spalanie takie jak 1.6 100km - 7.5-8.5 - chociaż ludzie z dużych miast raczej bardziej koło 9

> mówią.

> Raczej bezproblemowy, ale juz czytałem parę postów o problemach z tymi zmiennymi fazami rozrządu.

> Mocy odczuwalnie ma niewiele więcej niż 100KM, no chyba ze cały czas kręcisz go w górnym

> zakresie obrotów...

> W sumie ja raczej odnoszę wrażenie że nie bardzo opłaca się brać ten silnik, skoro nie ma zbytniej

> różnicy do 100KM, a masz przed sobą większą awaryjność. 100KM jest praktycznie bezobsługowy.

mowisz ze awaryjny? hmm.gif ojciec sie obawia ze 100km dla foki to moze byc za malo, a te 15km to zawsze cos tongue.gif

a w tych silnikach jest rozrzad na pasku czy na lancuchu, a i jak z blachami oink.gif

Napisano

> mowisz ze awaryjny?

nie tyle awaryjny,, co bardziej awaryjny od zwykłego 100KM - a ten 100KM jest praktycznie bezobsługowy wink.gif

A żeby czuć było te pare koni więcej to musisz kręcić auto ponad 4.5krpm - a kto tak jeździ na codzień?...

jak chce mocy niech sobie kupi 2.0 - też bezobsługowy, a ma fajną skrzynie 6tkę i duzy zapas mocy smile.gif

ojciec sie obawia ze 100km dla foki to moze byc za malo, a te 15km to zawsze

> cos

> a w tych silnikach jest rozrzad na pasku czy na lancuchu, a i jak z blachami

pasek.

co z blachami? w sumie wczoraj dopiero przeczytałem o pierwszym focusie mkII z jakąś rdzą na tylnej klapie - poza tym nigdy nie spotkałem żadnego.

EDIT: aha! mój 1.6 100KM schamowałe mna 107.5kunia, więc jakies tam gifty są

Napisano
  • Autor

> nie tyle awaryjny,, co bardziej awaryjny od zwykłego 100KM - a ten 100KM jest praktycznie

> bezobsługowy

> A żeby czuć było te pare koni więcej to musisz kręcić auto ponad 4.5krpm - a kto tak jeździ na

> codzień?...

> jak chce mocy niech sobie kupi 2.0 - też bezobsługowy, a ma fajną skrzynie 6tkę i duzy zapas mocy

i pewnie pali jak kazde 2.0 w benzynie 270751858-jezyk.gif

a te 100km nie jest za malo do poruszania sie autem wazacym 1.4t, jeszcze do tego jeszcze wliczymy klime, nie bedzie to mul?

> pasek.

kiedys slyszalem ze ford ma na lancuchu

> co z blachami? w sumie wczoraj dopiero przeczytałem o pierwszym focusie mkII z jakąś rdzą na tylnej

> klapie - poza tym nigdy nie spotkałem żadnego.

chodzily kiedys mity o rudej na focusach

>EDIT: aha! mój 1.6 100KM schamowałe mna 107.5kunia, więc jakies tam gifty są

to prawie jak vw zlosnik.gif

Napisano

> i pewnie pali jak kazde 2.0 w benzynie

NO żreć coś musi - dajmy na to dyche.

> a te 100km nie jest za malo do poruszania sie autem wazacym 1.4t, jeszcze do tego jeszcze wliczymy

> klime, nie bedzie to mul?

Ciężko powiedzieć co dla kogo jest mułem - co człowiek to opinia. na pewno zawalidrogą nie jest, jak chcesz jechać dynamicznie to go kręcić musisz. Ale w porównaniu do tivct mułem nie jest smile.gif po prostu przejedź się taką foką to będziesz miał własną opinię smile.gif

> kiedys slyszalem ze ford ma na lancuchu

Źle słyszałeś. Obecnie produkowany, żaden silnik forda nie ma łańcucha.

> chodzily kiedys mity o rudej na focusach

focusach mkI i owszem. Była to chyba jedyna poważna wada tych samochodów My rozmawiamy o mkII - tu rudej niet, ale innych wad za to trochę ma - jak choćby jakość wnętrza.

> to prawie jak vw

Napisano
  • Autor

> NO żreć coś musi - dajmy na to dyche.

no wlasnie, to ma byc auto do jazdy codziennej, a nie spedzania weekendow na stacji paliw grinser006.gif a i granica 60kpln'ow

> Ciężko powiedzieć co dla kogo jest mułem - co człowiek to opinia. na pewno zawalidrogą nie jest,

> jak chcesz jechać dynamicznie to go kręcić musisz. Ale w porównaniu do tivct mułem nie jest

> po prostu przejedź się taką foką to będziesz miał własną opinię

ojciec ma sie umowic na jedne probna, zobaczymy, moze i ja sie przejade tongue.gif

> focusach mkI i owszem. Była to chyba jedyna poważna wada tych samochodów My rozmawiamy o mkII - tu

> rudej niet, ale innych wad za to trochę ma - jak choćby jakość wnętrza.

wlasnie znalazlem ten watek o rudej na rogu bagaznika. no tak jakosc wnetrza bedzie napewno lepsza/dokladniejsza niz w i30.

Napisano

> no wlasnie, to ma byc auto do jazdy codziennej, a nie spedzania weekendow na stacji paliw a i

> granica 60kpln'ow

> ojciec ma sie umowic na jedne probna, zobaczymy, moze i ja sie przejade

> wlasnie znalazlem ten watek o rudej na rogu bagaznika. no tak jakosc wnetrza bedzie napewno

> lepsza/dokladniejsza niz w i30.

no niekoniecznie... wnętrze w focusie nie zachęca. O I30 przestajesz myśleć w momencie jak zaczniesz tym autem jechać - to jak się prowadzi, jak skręca, jak hamuje jest po prostu super.

Ile KM rocnzie będzie robił?

Bierzcie auto z pakietem sport - kosztuje 500zł, a masz za to kierownice trójramienną skórzaną, bardzo fajne fotele, no i zawieszenie o 2cm niżej wink.gif

EDIT: z wypasu oczywiście wersję goldX

Napisano
  • Autor

> no niekoniecznie... wnętrze w focusie nie zachęca. O I30 przestajesz myśleć w momencie jak

> zaczniesz tym autem jechać - to jak się prowadzi, jak skręca, jak hamuje jest po prostu super.

> Ile KM rocnzie będzie robił?

> Bierzcie auto z pakietem sport - kosztuje 500zł, a masz za to kierownice trójramienną skórzaną,

> bardzo fajne fotele, no i zawieszenie o 2cm niżej

> EDIT: z wypasu oczywiście wersję goldX

ze ma byc goldX to jasne jak slonce zlosnik.gif

co do pakiety sport, to ojciec powiedzial ze jest juz za stary na woz drabiniasty i chce troche bardziej miekkie zawieszenie.

roczne przebiegi to 15-20kkm

ojciec szuka auta poprzez otomoto, bo wychodzi taniej niz u dilera forda we Wroclawiu, i wczoraj znalazl sobie to , a z tego co piszesz to chyba bedzie 100km zamiast 115km (jeszcze jak sie dorwie do mojego konta na forum to dopiero bedzie rotfl.gif )

Napisano

> ze ma byc goldX to jasne jak slonce

> co do pakiety sport, to ojciec powiedzial ze jest juz za stary na woz drabiniasty i chce troche

> bardziej miekkie zawieszenie.

> roczne przebiegi to 15-20kkm

> ojciec szuka auta poprzez otomoto, bo wychodzi taniej niz u dilera forda we Wroclawiu, i wczoraj

> znalazl sobie to , a z tego co piszesz to chyba bedzie 100km zamiast 115km (jeszcze jak sie

> dorwie do mojego konta na forum to dopiero bedzie )

jak widzisz ma trójramienną skórzaną kierę - wszystki goldX mają ten sportpakiet. i wcale nie jest twardy - z resztą pojeździsz fordem to zrozumiesz - to auto jest komfortowe jak jeździsz spokojnie po prostej, a jak wchodzisz w zakręt jak wariat to potrafi sie tak usztywnić, że nie puści - ot taki sekret fordów wink.gif

Napisano
  • Autor

> jak widzisz ma trójramienną skórzaną kierę - wszystki goldX mają ten sportpakiet. i wcale nie jest

> twardy - z resztą pojeździsz fordem to zrozumiesz - to auto jest komfortowe jak jeździsz

> spokojnie po prostej, a jak wchodzisz w zakręt jak wariat to potrafi sie tak usztywnić, że nie

> puści - ot taki sekret fordów

aaa... zlosnik.gif ot wynalazek zlosnik.gif

ojciec jezdzil nowa ibiza z zawieszeniem saria i z pakietem sport, dlatego mowi ze niechce zadnego sporta na stare lata hehe.gif

Napisano

> aaa... ot wynalazek

> ojciec jezdzil nowa ibiza z zawieszeniem saria i z pakietem sport, dlatego mowi ze niechce zadnego

> sporta na stare lata

nieee no - to jest beton w porównaniu z foką smile.gif wiem bo też mam ibize - bez pakietu sport, a i tak jest strasznie męczące to zawieszenie.

focus przelatuje duzo szybciej przez te same winkle co ibiza, a jest komfortowy 270751858-jezyk.gif to jest jego magia.

Napisano
  • Autor

> nieee no - to jest beton w porównaniu z foką wiem bo też mam ibize - bez pakietu sport, a i tak

> jest strasznie męczące to zawieszenie.

> focus przelatuje duzo szybciej przez te same winkle co ibiza, a jest komfortowy to jest jego

> magia.

dlatego niechce seata, wiec prawdo podobnie bedzie to focus, tylko niewie czy czekac na nowy rok czy moze teraz, bo jeszcze ogladal zdjecia premierowe nowej foki i mowi ze tez fajna grinser006.gif

Napisano

> dlatego niechce seata, wiec prawdo podobnie bedzie to focus, tylko niewie czy czekac na nowy rok

> czy moze teraz, bo jeszcze ogladal zdjecia premierowe nowej foki i mowi ze tez fajna

ale chyba dopiero w kwietniu zaczną to klepać, więc do sprzedaży wejdzie później - czerwiec/lipiec hmm.gif

edit - no i nie licz ze go kupisz za 60kpln - przez pierwszy rok sprzedaży na pewno rabatów nie będzie. a na tym focusie masz parenaście tysięcy od ceny cennikowej.

Napisano
  • Autor

> ale chyba dopiero w kwietniu zaczną to klepać, więc do sprzedaży wejdzie później - czerwiec/lipiec

ale widzial zdjecie w czerwonym/bordowym kolorze i mowi ze fajne grinser006.gif

wnetrze tez fajowe ale napewno to nie bylo goldX zlosnik.gif

Napisano

> ze ma byc goldX to jasne jak slonce

> co do pakiety sport, to ojciec powiedzial ze jest juz za stary na woz drabiniasty i chce troche

> bardziej miekkie zawieszenie.

Jak chcesz to zagadaj na PW, w tygodniu zdarza się że jestem we Wrocku, czy to służbowo czy to do kobity wpaść wieczorem.

Będziesz mógł stestować z prawego jak działa "sportowe zawieszenie" w połączeniu z 17" kółkami i profilem 45 wink.gif Na lewy już tak nie wpuszczam jak kiedyś zlosnik.gif

Wcale nie taka drabina, choć znam ludzi którzy walą na gwintach twardych jak skała i mówią że twardo aż tak nie jest, ale wiadomo, każdy się przyzwyczaja i potem już tak nie boli biglaugh.gif

Napisano

> jak chce mocy niech sobie kupi 2.0 - też bezobsługowy, a ma fajną skrzynie 6tkę

ta, chyba razem ze wstecznym

Napisano
  • Autor

> Jak chcesz to zagadaj na PW, w tygodniu zdarza się że jestem we Wrocku, czy to służbowo czy to do

> kobity wpaść wieczorem.

> Będziesz mógł stestować z prawego jak działa "sportowe zawieszenie" w połączeniu z 17" kółkami i

> profilem 45 Na lewy już tak nie wpuszczam jak kiedyś

> Wcale nie taka drabina, choć znam ludzi którzy walą na gwintach twardych jak skała i mówią że

> twardo aż tak nie jest, ale wiadomo, każdy się przyzwyczaja i potem już tak nie boli

dzieki, ale mi teraz rozpoczol sie rok akademicki i nieniutko z czasem 270751858-jezyk.gif, a pozatym to nie dla mnie dupowoz tylko dla ojca grinser006.gif

Napisano

> Witam z kacika obok,

> poszukuje opinie na temat silnika 1.6 ti-vct montowanego w Focusie ( 115km), anajlepiej wszystko co

> wiecie awaryjnosc, koszty eksplatacji, zuzycie paliwa, itp

> troche opini znalazlem na googlach, ale jakos zbyt malo realne wg mojej oceny.

> z gory podziekowal

Jeżdżę nim półtora roku. Jestem w sumie zadowolony. W silniku jak dotąd nie popsuło się nic. W sumie mógłby mieć max moment przy niższych obrotach. Wady: głośny. Spalanie: po mieście z klimą 10,5 jak nic. Po drodze dużo lepiej (jestem w stanie zejść do 7). ale jak masz ciężką nogę (ja mam zeby.GIF ) to swoje pali.

Też kupowałem w Eurocarze. Ale kosztowało mnie to 64k. Jak dodasz trochę bajerów to tyle wyjdzie.

Napisano

> ta, chyba razem ze wstecznym

kurcze, ale jaja - myślałem że oba 2.0 ,mają 6tki icon_eek.gif

Napisano
  • Autor

> Jeżdżę nim półtora roku. Jestem w sumie zadowolony. W silniku jak dotąd nie popsuło się nic. W

> sumie mógłby mieć max moment przy niższych obrotach. Wady: głośny. Spalanie: po mieście z

> klimą 10,5 jak nic. Po drodze dużo lepiej (jestem w stanie zejść do 7). ale jak masz ciężką

> nogę (ja mam ) to swoje pali.

> Też kupowałem w Eurocarze. Ale kosztowało mnie to 64k. Jak dodasz trochę bajerów to tyle wyjdzie.

10.5l to nie tak zle, felicja mi tyle pali a ma tylko 75km oink.gif

ojciec niema ciezkiej nogi wiec mysle ze w 9-10l sie zamknie po Wroclawiu

Napisano

> 10.5l to nie tak zle, felicja mi tyle pali a ma tylko 75km

> ojciec niema ciezkiej nogi wiec mysle ze w 9-10l sie zamknie po Wroclawiu

Jak bez klimy to na pewno. Ja jeżdżę cały czas z włączoną. W sumie auto właśnie dla osób z takimi przebiegami jak Twój ojciec i ja zeby.GIF

Napisano
  • Autor

> Jak bez klimy to na pewno. Ja jeżdżę cały czas z włączoną. W sumie auto właśnie dla osób z takimi

> przebiegami jak Twój ojciec i ja

podejrzewam ze z klima, az tak szybko nie jezdzi, ale tez nie jest zawali droga

• 1 miesiąc później...
Napisano
  • Autor

witam,

odswiezam kotlety zlosnik.gif

1.6 tdci duratorq (90ps) znalazl sie w dobrej cenie, co mozecie powiedziec o tym silniku? dpf-y, szmery, dajery... wszystko co wiecie zlosnik.gif

Napisano

> witam,

> odswiezam kotlety

> 1.6 tdci duratorq (90ps) znalazl sie w dobrej cenie, co mozecie powiedziec o tym silniku? dpf-y,

> szmery, dajery... wszystko co wiecie

dobry prosty diesel. byle tego Jasiek zza stodoły nie naprawiał i będzie git ok.gif

Napisano
  • Autor

> dobry prosty diesel. byle tego Jasiek zza stodoły nie naprawiał i będzie git

rozmawiamy o nowym samochodzie z teoretycznym przebiegiem 0km. wiec na 100% bedzie w ASiO robione

a jakies bolaczki ma ten silnik? jak dwumas pracuje w tym silniku (znana jakies awarie)itp. a i czy to cos ma dpf?

Napisano

jak kupujesz nowy to pewnie i DPF będzie miał, bo teraz weszła norma euro 5 i do wszystkiego dpf ładują...

SPoko - jak dobra cena to bierz ok.gif

Napisano
  • Autor

> jak kupujesz nowy to pewnie i DPF będzie miał, bo teraz weszła norma euro 5 i do wszystkiego dpf

> ładują...

> SPoko - jak dobra cena to bierz

62k + wersja goldX i to ponoc nie jest ostateczna

ojciec sie troche martwi o tego dpf'a, bo tyle mowi sie, ze do d..y i wogole, jeszcze poogladal tvn turbo gdzie bym material o dpf'ie i sie zmartwil.

a co w dwumasem zlosnik.gif tak jak vw czy lepiej zeby.GIF

Napisano

> 62k + wersja goldX i to ponoc nie jest ostateczna

> ojciec sie troche martwi o tego dpf'a, bo tyle mowi sie, ze do d..y i wogole, jeszcze poogladal tvn

> turbo gdzie bym material o dpf'ie i sie zmartwil.

> a co w dwumasem tak jak vw czy lepiej

kupujesz nowe auto. wad jako tako takich ten silnik nie ma. dwumasa w kazdym nowym dieslu przy normalnym uzyciu wytrzyma min. 150kkm. oblicz sobie na ile.lat masz spokoj smile.gif

Napisano

> witam,

> odswiezam kotlety

> 1.6 tdci duratorq (90ps) znalazl sie w dobrej cenie, co mozecie powiedziec o tym silniku? dpf-y,

> szmery, dajery... wszystko co wiecie

Ale po co przy takich przebiegach Diesel? Też dałem się w to wrobić, że miałem w dobrej cenie. Sam przegląd będzie kosztował więcej niż różnica w cenie paliwa.

Napisano
  • Autor

> Ale po co przy takich przebiegach Diesel? Też dałem się w to wrobić, że miałem w dobrej cenie. Sam

> przegląd będzie kosztował więcej niż różnica w cenie paliwa.

no niewiem zlosnik.gif

ojciec ostatnio przejechal sie moja Felicja i stwierdzil ze to pali jak czolg oink.gif

Napisano

> Ale po co przy takich przebiegach Diesel? Też dałem się w to wrobić, że miałem w dobrej cenie. Sam

akurat różnice wcenach przeglądów są bardzo niewielkie wink.gif

Napisano

> akurat różnice wcenach przeglądów są bardzo niewielkie

dokładnie ... po 40 kkm w 1.8 TDCi sama robocizna bez rabatów to ok. 300 zł.

Napisano
  • Autor

> dokładnie ... po 40 kkm w 1.8 TDCi sama robocizna bez rabatów to ok. 300 zł.

to nie duzo

a w tym 1.6 tdci to rozrzad jest na pasku czy na lancuszku?

Napisano

> to nie duzo

> a w tym 1.6 tdci to rozrzad jest na pasku czy na lancuszku?

też pasek z tego co pamiętam.

Wszystkie fokowskie TDCi są na paskach.

Napisano
  • Autor

> też pasek z tego co pamiętam.

> Wszystkie fokowskie TDCi są na paskach.

dobra podziekowal wszystkim bow.gif

teraz wszystko zalezy od negocjacji ojca z salonem zlosnik.gif

Napisano

> dobra podziekowal wszystkim

> teraz wszystko zalezy od negocjacji ojca z salonem

Jak chcesz jakąś ofertę to wal na priv wink.gif

Coś może ugram dla Ciebie i Ojca zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Jak chcesz jakąś ofertę to wal na priv

> Coś może ugram dla Ciebie i Ojca

narazie to musi isc do banku i wziasc kredyt 270751858-jezyk.gif a to nie bedzie 100% na auto, bo chce wiecej zeby inne splacic reszte kredytow i zeby zostalo jeszcze oink.gif a ponoc banki nie sa skore do dawania kredytow laczonych crazy.gif

Napisano

Jaki przegląd?

Taki okresowy, w ASO?

W jakim celu to się robi?

EDYTA:

Mowa tutaj chyba o nowymsamochodzie? To juz wiem po co przeglad : )

Napisano

> Jaki przegląd?

> Taki okresowy, w ASO?

> W jakim celu to się robi?

> EDYTA:

> Mowa tutaj chyba o nowymsamochodzie? To juz wiem po co przeglad : )

dokładnie, my z freelancerem się sfrajerowaliśmy i wzięliśmy z salonu zlosnik.gif

Teraz każą na jakieś przeglądy jeździć biglaugh.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.