Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Szarpie na gazie, 1500-2500 obr!

Featured Replies

Napisano

Pacjent:

BMW E32 730i silnik M30B30, instalacja gazowa 2 generacji

Objawy, samochód szarpie podczas ruszania/przyśpieszania w okolicach 1500-2500, szczególnie jeśli wciśniemy dużo "gazu". Potrafi też szarpać np przy jeździe na V ze stałą, niską prędkością (w okolicach 80-90km/h - wyraźnie czuć że jazda nie jest płynna). Na benzynie wsio jest OK.

Wymieniłem świece (ustawiłem przerwę mniejszą o 0,2mm niż std. , wymieniłem tez kable.

Najlepsze jest to że jak auto jest zimne to wtedy nie szarpie praktycznie wcale...

Czy to może być sonda lambda ?????

Napisano

> Pacjent:

> BMW E32 730i silnik M30B30, instalacja gazowa 2 generacji

> Objawy, samochód szarpie podczas ruszania/przyśpieszania w okolicach 1500-2500, szczególnie jeśli

> wciśniemy dużo "gazu". Potrafi też szarpać np przy jeździe na V ze stałą, niską prędkością (w

> okolicach 80-90km/h - wyraźnie czuć że jazda nie jest płynna). Na benzynie wsio jest OK.

> Wymieniłem świece (ustawiłem przerwę mniejszą o 0,2mm niż std. , wymieniłem tez kable.

> Najlepsze jest to że jak auto jest zimne to wtedy nie szarpie praktycznie wcale...

> Czy to może być sonda lambda ?????

szybciej cewka, pomierzyć uzwojenia. ewentualnie jak wyjdzie ok to wtedy sprawdzić na przebicia ( chyba tylko warsztat lub elektryk), a;e nie wiem jak to zrobić (wiem ze puszcza jest napięcie przez nią i coś mierzone) lub po prostu podmienić na inna jeśli masz taka możliwość

Napisano

szarpie tylko na gazie czy na benzynie też?

jeśli na gazie to może być zbyt dużo powietrza. po rozgrzaniu przytkaj rurę dolotową do kolektora np do połowy i sprawdź jak sie zachowuje jeśli szarpanie ustanie to tak zostaw.

To jest częsty problem w lpg

Napisano
  • Autor

> szarpie tylko na gazie czy na benzynie też?

na benzynie jest ok, choć na wolnych obrotach tez nie chodzi idealnie

> jeśli na gazie to może być zbyt dużo powietrza. po rozgrzaniu przytkaj rurę dolotową do kolektora

> np do połowy i sprawdź jak sie zachowuje jeśli szarpanie ustanie to tak zostaw.

> To jest częsty problem w lpg

hmm ale wtedy na zimnym czemu by nie szarpało confused.gif

Napisano
  • Autor

> szybciej cewka, pomierzyć uzwojenia. ewentualnie jak wyjdzie ok to wtedy sprawdzić na przebicia (

> chyba tylko warsztat lub elektryk), a;e nie wiem jak to zrobić (wiem ze puszcza jest napięcie

> przez nią i coś mierzone) lub po prostu podmienić na inna jeśli masz taka możliwość

ok sprawdzę cewkę zlosnik.gif dzięki ok.gif

tylko cewka to nie powinna tez na benzynie dawać czadu?? zlosnik.gif

Napisano

> na benzynie jest ok, choć na wolnych obrotach tez nie chodzi idealnie

> hmm ale wtedy na zimnym czemu by nie szarpało

ponieważ na zimnym bierze ciepłe powietrze powietrze z kolektora wydechowego i i o mniejszym ciśnieniu, a jak sie rozgrzeje to zamyka się dopływ powietrza z nad kolektora i ciągnie już zimne i wpychane szybciej podczas jazdy pędem powietrza z zewnątrz.

W niektórych autach gazownicy sami tak robią że dławią dolot bo inaczej to szarpie

Napisano

> ok sprawdzę cewkę dzięki

> tylko cewka to nie powinna tez na benzynie dawać czadu??

sam się rok męczyłem z takimi objawami.

najpierw zmierzyłem cewkę niby ok, ale coś nie bangla ostatnio się pogorszyło jeszcze raz mierze, wartość poza norma, cewka jeszcze do elektryka, miała spore przebicia, dowiedziałem się przy okazji ze uzwojenia mogą być ok, ale mogą być przebicia.

U mnie na LPG strzelał w dolot, na benzynie tylko czasem przy ruszaniu go zadławiło, poza tym kultura pracy na jałowym (nie zależnie od paliwa) to byłą tragedia, w porownaniu do nowej cewki.

Aha u mnie jeszcze był dupnięty kondensator przy cewce, który powołał zakłócenia przy odczytywaniu obrotów (to dlatych, którzy pamiętaj moje problemy z obrotkiem)

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

rozwiązanie = palec i kopółka, miały 17 lat hehe.gifzlosnik.gif

teraz jeździ jak szalllony ;-)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.