Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Gaz w Toyota Corolla E 12

Featured Replies

Napisano

Witam,

Czy warto założyć? Silnik 1,4 VVTi . Od niedawna żonka pomyka i chcemy tym autkiem kilka latek pojeździć. Opinie są zróżnicowane.

Widziałem kilka zagazowanych i tak się zastanawiam?

Napisano

Stosowanie LPG do silnika, który ma lekko problematyczną regulację luzu zaworowego może okazać się niezbyt uzasadnione ekonomicznie. Popychacze zaworów są lite, bez płytek, do tego rozrząd ma napęd łańcuchem.

Napisano

>Popychacze zaworów są lite, bez płytek,

To na LPG częsciej się reguluje luzy zaworowe niż na Pb?

>do tego rozrząd ma

> napęd łańcuchem.

To też przeszkoda w montowaniu LPG?

Napisano

> To na LPG częsciej się reguluje luzy zaworowe niż na Pb?

Tak, z tego co wiem np. w seicento na LPG zmniejsza się luz.

> To też przeszkoda w montowaniu LPG?

Nie wiem.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> To na LPG częsciej się reguluje luzy zaworowe niż na Pb?

Twierdzisz, że jest to bez związku? To po jaką cholerę ludzie do np. fordów zakładają tzw. lubryfikację?

Jak masz auto z "hydrauliką", to zapominasz w ogóle o problemie.

O ile dobrze pamiętam, to jeden z Modów miał tego rodzaju przejścia w jednym z silników opla.

> To też przeszkoda w montowaniu LPG?

W montażu LPG oczywiście nie, ale przy regulacji luzu zaworowego już tak, bo musisz wyjąć wałki.

Napisano

> Twierdzisz, że jest to bez związku?

Przeciez pytam nie twierdzę yikes.gif

Napisano

> Tak, z tego co wiem np. w seicento na LPG zmniejsza się luz.

W każdym jednym aucie zawory siadają szybciej w gniazdach na gazie niż na benzynie.

I trzeba to brać pod uwagę rozważając montaż LPG w konkretnym modelu.

Napisano

> Przeciez pytam nie twierdzę

A to co innego. waytogo.gif

Źle Cię zrozumiałem, przepraszam

Ja mogę natomiast powiedzieć, że tak twierdzę. smile.gif

Napisano

> W każdym jednym aucie zawory siadają szybciej w gniazdach na gazie niż na benzynie.

> I trzeba to brać pod uwagę rozważając montaż LPG w konkretnym modelu.

Tez sie spotkalem z takim zaleceniami zarowno w ASO jak i w serwisach LPG.

Teraz jezeli brak jest hydrauliki to zawory trzeba kontrolowac (czesciej na LPG), pytanie w jaki sposob ? Moj serwis tweirdzi, ze wystarczy podpiecie pod kompa i sprawdzenie korekcji, jezeli sa male to nie wymaga regulacji - czy taka metoda jest wiarygodna ?

Napisano

> Tez sie spotkalem z takim zaleceniami zarowno w ASO jak i w serwisach LPG.

> Teraz jezeli brak jest hydrauliki to zawory trzeba kontrolowac (czesciej na LPG), pytanie w jaki

> sposob ?

normalnie szczelinomierzem

> Moj serwis tweirdzi, ze wystarczy podpiecie pod kompa i sprawdzenie korekcji, jezeli

> sa male to nie wymaga regulacji - czy taka metoda jest wiarygodna ?

icon_eek.gif korekcji czego?

Napisano

> normalnie szczelinomierzem

to wiem, ale trzeba sie dobierac do zaworow ..

> korekcji czego?

Nie wiem, powiedzili, tylko, ze widac to na egzaminerze, ze jak cos nei tak z zaworami to elektonika probuje to skorygowac, ale jakim parametrem nie wiem, dopytam sie na nastepnym przegladzie.

Czy uwazasz, ze to nei ma nic wspolnego i nie da sie poznac potrzby regulacji via egzaminer?

Napisano

> Nie wiem, powiedzili, tylko, ze widac to na egzaminerze, ze jak cos nei tak z zaworami to

> elektonika probuje to skorygowac, ale jakim parametrem nie wiem, dopytam sie na nastepnym

> przegladzie.

Ale to już chyba wyjdzie jak zawory stracą luz i idą przedmuchy mieszanki do układu wylotowego, czyli jak dla mnie lekko za późno. smile.gif

Chyba, że chodzi jeszcze inne korekcje? hmm.gif

Napisano

> to wiem, ale trzeba sie dobierac do zaworow ..

nie jest to skomplikowane, odkręcić pokrywę zaworów i dostep jest. W niektórych pojazdach trudniej się wymienia żarówki grinser006.gif

> Nie wiem, powiedzili, tylko, ze widac to na egzaminerze, ze jak cos nei tak z zaworami to

> elektonika probuje to skorygowac, ale jakim parametrem nie wiem, dopytam sie na nastepnym

> przegladzie.

Ciekawostka. Spróbuj się dowiedzieć bo wg mnie to jakaś ściema.

> Czy uwazasz, ze to nei ma nic wspolnego i nie da sie poznac potrzby regulacji via egzaminer?

Wydaje mi się, że się nie da.

Napisano

> Ale to już chyba wyjdzie jak zawory stracą luz i idą przedmuchy mieszanki do układu wylotowego,

czyli niby na sondzie , ale nie wiem czy to wypatrzy bo ECM będzie jednak korygował stan, poza tym pewnie najpierw podeprze jeden zawór a nie wszystkie na raz i pozostałe pracując poprawnie nie dadzą raczej możliwości wypatrzenia egzaminerem. Przede wszystkim siądzie kompresja na tym cylindrze i auto będzie chodzić nierówno i problemy będą ze stabilizacją wolnych obrotów.

> czyli jak dla mnie lekko za późno.

ja bym wręcz rzekł, że już "po ptokach" i głowica do zwalenia

> Chyba, że chodzi jeszcze inne korekcje?

ale czego hmm.gif zapłonu? Raczej bez sensu. Nie ma chyba takiego czujnika który dawałby informację o takim stanie rzeczy hmm.gif

Napisano

> nie jest to skomplikowane, odkręcić pokrywę zaworów i dostep jest. W niektórych pojazdach trudniej

> się wymienia żarówki

Troche jest z tym roboty bo trzeba troche gratow zdemontowac, aby sie dobrac, w niktorych autach trzeba nawet silnik wyjmowac tongue.gif

> Ciekawostka. Spróbuj się dowiedzieć bo wg mnie to jakaś ściema.

> Wydaje mi się, że się nie da.

Popytam, ja jakos w to wierze poki co, poniewaz od kilka lat serwisuje u tego goscia auto i mu ufam, zajmuje sie on od lat subarakami i sam ma OBK z LPG wink.gif

Napisano

> nie jest to skomplikowane, odkręcić pokrywę zaworów i dostep jest. W niektórych pojazdach trudniej

> się wymienia żarówki

> Ciekawostka. Spróbuj się dowiedzieć bo wg mnie to jakaś ściema.

Bylem w serwisie wczoraj, pytalem, wiec: nie w kazdym samochodzie odczyt sugeruje koniecznosc regulacji, akurat w H4 2.5 zazwyczaj tak jest. Chodzi o korekcje zaplonow, jezeli na wszystkich czterech jest 0 lub okolice to jest ok jezeli jest inaczej prawdopodobnie wymaga regulacji, wtedy sie dobiera.

Pytalem sie tez na forum Subaru i czlowiek z innego serwisu zarejestrowany na forum potwierdzil, ze jezeli mechanik zna dobrze silnik to jak najbardziej takim wskazaniami moze sie sugerowac.

Mnie to akurat cieszy, bo mniej roboty = mniejszy koszt.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.