Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Termostat Z18XE

Featured Replies

Napisano

Padł całkowicie, w sobotę rano (3'C) nie nagrzał się przez 20 km confused.gif

Zamawiam sobie wkład firmy Mera i w sobotę będę wymieniał. Czy ktoś może mi podać kod uszczelki pod obudowę termostatu?

Na coś szczególnie uwagę należy zwracać przy wyminie ?

Wyczytałem, że układ sam się odpowietrza. Ile trzeba czekać na odpowietrzenie? Zostawić na wolnych obrotach czy normalnie jeździć ?

Napisano

Uszczelka występuje tylko w komplecie z termostatem screwy.gif

Pozostaje Ci silikon na starą uszczelkę.

Napisano

> Uszczelka występuje tylko w komplecie z termostatem

ZTCP tam na obudowie termostatu jest "nalana" warstewka silikonu pełniąca rolę uszczelnienia,

brat

Napisano
  • Autor

> ZTCP tam na obudowie termostatu jest "nalana" warstewka silikonu pełniąca rolę uszczelnienia,

> brat

czyli silikon wysokotemperaturowy załatwi sprawę

Napisano

> czyli silikon wysokotemperaturowy załatwi sprawę

tak, tak jak napisał Orochimaru dobre by było coś na wzór oplowskiego czarnego silikonu silnikowego,

brat

• 1 rok później...
Napisano

> tak, tak jak napisał Orochimaru dobre by było coś na wzór oplowskiego czarnego silikonu

> silnikowego,

> brat

Sprawdzałem dzisiaj u mnie (też Z18XE 125 KM) i okazało się, że termostat puszcza u mnie na duży obieg, gdy temperatura w zbiorniczku wyrównawczym ma 65*C(rura i chłodnica momentalnie gorące). Rozumiem, że termostat do wymiany?

Mierzyłem temperaturę termometrem włożonym do zbiornika wyrównawczego, ponieważ mam nieoryginalne radio i tym samym brak dostępu do ustawień/ menu BC(jest jakiś sposób, żeby to "przeskoczyć")?

W sumie to ogrzewanie nie działało najgorzej do tej pory, aczkolwiek długo trwało przełączanie na gaz i wydawało mi się ciągle, że auto pali za dużo...

Czy z niedogrzanym silnikiem może mieć również związek zwiększony pobór oleju (rozszerzalność cieplna i te sprawy...)? Czy to raczej nie ma znaczenia?

Napisano

Sprawdzanie temp płynu w zbiorniczku nic sensownego Ci nie powie.

jeśłi rura jest do pewnej chwili zimna, a potem nagle robi się gorąca, to stawiam, ze z termostatem wsio ok.

Nawet gdybyś wymienił ten termostat to czas przełączenia na gaz nie skróci się nawet o sekundę (bo twój bieżący termostat jest szczelny i ni epuszcza płynu na duży obieg dopóki ten się nie rozgrzeje). jedyne, co mu może dolegać, to to, że otwiera się nieco za szybko (np w 80stopniach zamiast 90), ale to już na gaz absolutnie zadnego wpływu nie ma.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.