Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Egzamin na kat. A

Featured Replies

Napisano

Hej,

w najbliższy czwartek zdaję na 'motor'. Podpowiedzcie na co zwrócić szczególną uwagę podczas jazdy w mieście i na placu, jakie zachowania są konieczne (np. odwracać głowę w lewo aby upewnić się, że nic nie jedzie chociaż w lusterku doskonale widać, że jest 'czysto').

Kolegę 'oblali' za to, że nie popatrzył przez prawe ramie jak ruszał z pobocza!

Ewentualnie napiszcie za co Was 'oblano' na egzaminie wink.gif

Dzięki i pozdrawiam,

30.GIF

Napisano

No bo nie upewnił się o możliwościu _włączenia_ się do ruchu, czyli to samo co trzeba wykonać przed wjazdem na ósemkę - rozejrzeć się w obie strony, a nie tylko w lewo.

1. Zapiąć kask.

2. Sprawdzić łańcuch.

3. Obryć się na pamięć co trzeba wykonywać na placu, bo jak zdawałem w grupce 14 osobowej, to z placu wyszła tylko połowa. Reszta nie zdała nie z braku umiejętności, a z braku wiedzy lub słabej pamięci, każdy czegoś zapomniał wykonać.

Napisano
  • Autor

> No bo nie upewnił się o możliwościu _włączenia_ się do ruchu, czyli to samo co trzeba wykonać przed

> wjazdem na ósemkę - rozejrzeć się w obie strony, a nie tylko w lewo.

> 1. Zapiąć kask.

> 2. Sprawdzić łańcuch.

> 3. Obryć się na pamięć co trzeba wykonywać na placu, bo jak zdawałem w grupce 14 osobowej, to z

> placu wyszła tylko połowa. Reszta nie zdała nie z braku umiejętności, a z braku wiedzy lub

> słabej pamięci, każdy czegoś zapomniał wykonać.

A możesz powiedzieć co jest konieczne na placu?

Napisano

>Podpowiedzcie na co zwrócić szczególną uwagę podczas jazdy w mieście i na placu, jakie zachowania są konieczne

a na kursie to kolega był czy aby za papier o ukończeniu kupił wink.gif

Prawda jest taka, że różni egzaminatorzy róznie oceniają. Mi wszystko na kursie powiedzieli co robić, żeby zdać i jakoś sie udało skromny.gif

Napisano

> a na kursie to kolega był czy aby za papier o ukończeniu kupił

Różne są kursy. Raz miałem jazdy i przyjechał jakiś zdesperowany gość z innej szkoły, błagając żeby go szybko doszkolili, bo jutro ma egzamin. Ale się chłopak zdziwił, jak się dowiedział, że na egzaminie jest coś takiego jak hamowanie awaryjne, a na ósemce i slalomie trzeba się oglądać! icon_rolleyes.gif

> Prawda jest taka, że różni egzaminatorzy róznie oceniają.

Ale jak oceniają na niekorzyść i jest to niezgodne z całą procedurą, to przydałoby się o tym wiedzieć kiedy drzeć mordę i się odwoływać zamiast z podkulonym ogonem zapłacić za drugi termin.

Napisano

> Różne są kursy. Raz miałem jazdy i przyjechał jakiś zdesperowany gość z innej szkoły, błagając żeby

> go szybko doszkolili, bo jutro ma egzamin. Ale się chłopak zdziwił, jak się dowiedział, że na

> egzaminie jest coś takiego jak hamowanie awaryjne, a na ósemce i slalomie trzeba się oglądać!

Ja egzamin miałem w Lublinie a jeździłem po Puławach i tydzień wcześniej pojechałem do Lublina, wykupiłem jedną godzinę jazdy, przejechałem się trzy razy po trasie egzaminacyjnej i było ok.

> Ale jak oceniają na niekorzyść i jest to niezgodne z całą procedurą, to przydałoby się o tym

> wiedzieć kiedy drzeć mordę i się odwoływać zamiast z podkulonym ogonem zapłacić za drugi

> termin.

Moje zdanie jest takie, że egzaminatorów, którzy oblewają za tzw. "nic" jest naprawdę niewielu, bo też się boją że jak ktoś poprosi o odtworzenie nagrania i wyjdzie że nie mieli racji żeby oblać to mają ciepło w gaciach.

Napisano

Mnie uwalił egzaminator za pierwszym razem "za jazdę zbyt blisko ośi jezdni".

Nastepnym razem jechalem prawie po studzienkach i zdałem.

Egzaminator to był niezły [kurza twarz], nie to ze nie umiem jeździc grinser006.gif

Napisano

> A możesz powiedzieć co jest konieczne na placu?

Co dokładnie trzeba będzie wykonać na placu i w jakiej kolejności egzaminator powie przed egzaminem i wtedy można zadawać pytania w razie jakichkolwiek wątpliwości wink.gif

Napisano

> Ja egzamin miałem w Lublinie a jeździłem po Puławach i tydzień wcześniej pojechałem do Lublina,

> wykupiłem jedną godzinę jazdy,

W godzine przejaechałes trasę 3x? no to bracie nieźlemusiałes odkręcać.... Bo w mały ruch to nie za bardzo wierze....

> Moje zdanie jest takie, że egzaminatorów, którzy oblewają za tzw. "nic"

Dawno zdawałem A.... Mój egzaminator machnął mi reką po 4 ósemce zebym juz jechał "pod górkę " na ruszanie...

A dziewczynie przedemną kazał zacząc jeszcze raz jak ryszyła bez obejrzenia się...

Ale podobno na trasie nie było juz taryfy ulgowej...

Napisano

> W godzine przejaechałes trasę 3x? no to bracie nieźlemusiałes odkręcać.... Bo w mały ruch to nie za

> bardzo wierze....

Jazdę miałem w sobotę koło południa w szkole nauki Efekt. Trasy wogóle nie znałem, ale w 20 minut można spokojnie objechać całą jak nie ma dużego ruchu.

> Ale podobno na trasie nie było juz taryfy ulgowej...

Mnie sie tylko egzaminator zapytał przed wyjazdem na miasto czy znam trasę, powiedziałem że tak i od tamtej pory do końca egzaminu nie odezwał się już cool.gif

Napisano
  • Autor

> Moje zdanie jest takie, że egzaminatorów, którzy oblewają za tzw. "nic" jest naprawdę niewielu, bo

> też się boją że jak ktoś poprosi o odtworzenie nagrania i wyjdzie że nie mieli racji żeby

> oblać to mają ciepło w gaciach.

Podczas egzaminu na A zdaje się, że kamera nie musi być włączona.

Napisano
  • Autor

> a na kursie to kolega był czy aby za papier o ukończeniu kupił

bokser.gif byłem an kursie ale do tej pory 2oo znałem tylko z roweru smile.gif

> Prawda jest taka, że różni egzaminatorzy róznie oceniają. Mi wszystko na kursie powiedzieli co

> robić, żeby zdać i jakoś sie udało

A na kursie to koleś w zasadzie to nic konkretnego nie powiedział. Nie wiem czy egzaminatorzy tacy pobłażliwi czy czekają na wykupienie dodatkowej jazdy po oblanym egzaminie frown.gif Jeżdżąc po trasie egzaminu (kilka pętli) miałem w moim odczuciu lepsze i gorsze okrążenia ale dla instruktora każde z nich było OK :/

Napisano

> Podczas egzaminu na A zdaje się, że kamera nie musi być włączona.

Nie wiem jak to jest, ale wydaje mi się jednak że skoro na wszystkie inne kategorie kamera ma być włączona to niby dlaczego na kat. A nie musi.

Napisano

> byłem an kursie ale do tej pory 2oo znałem tylko z roweru

ok.gif

> A na kursie to koleś w zasadzie to nic konkretnego nie powiedział. Nie wiem czy egzaminatorzy tacy

> pobłażliwi czy czekają na wykupienie dodatkowej jazdy po oblanym egzaminie Jeżdżąc po trasie

> egzaminu (kilka pętli) miałem w moim odczuciu lepsze i gorsze okrążenia ale dla instruktora

> każde z nich było OK :/

Dla motocykla są przecierz prawie takie same przepisy jak dla samochodu, także jak umiesz jeździć samochodem to i na moto sobie spokojnie poradzisz. Z tych najważniejszych co mi wbijali na kursie do głowy to na postoju lewa noga na asfalcie i żeby nie wyprzedadzać przed i na przejściach (głównie chodzi o rowerzystów). Jak byś miał jeszcze jakieś pytania to wal śmiało smile.gif

Napisano

Daaaaaaawno temu jak zdawalem za pierwszym razem oblal mnie za to ze na zakrecie swiatlo stop mi sie nie zapalilo. Luk byl delikatny, jechalem przepisowo. Powiedzial mi przez radio ze oblalem i jedziemy do osrodka. Nieco przyspieszylem jadac do tego osrodka wiec zanm gosc dojechal ja juz bylem na miejscu zaparkowany, rozebrany i opalalem sie na laweczce. Dopiero teraz sie konkret wkur ... wink.gif To taka mala anegdotka

Napisano

> Jazdę miałem w sobotę koło południa w szkole nauki Efekt.

Fakt w tych godzinach i dniu to mozliwe...

> Mnie sie tylko egzaminator zapytał przed wyjazdem na miasto czy znam trasę, powiedziałem że tak i

> od tamtej pory do końca egzaminu nie odezwał się już

U mnie tez się nie odedzwał.....

Ale ludzki czlowiek bo jak wrócilem i zdejmowałem kask to idąc gdzieś pokazał mi ok.gif

Napisano

> Nie wiem jak to jest, ale wydaje mi się jednak że skoro na wszystkie inne kategorie kamera ma być

> włączona to niby dlaczego na kat. A nie musi.

Kamera musi być ... jak okaże się że się nie nagrało to egzamin będzie powtarzany. Hmm... W tym roku zdawałem więc jeszcze trochę pamiętam... Mnie instruktor uczył że:

1.Głowa ma Ci chodzi naokoło... Przy ruszaniu, na skrzyżowaniach, na slalomie i na ósemkach na placu... przy każdej okazji

2.Jak będziesz przejeżdżał przez przejścia dla pieszych lub drogi rowerowe tez musisz popatrzeć w obie strony nawet jak masz zielone (i to tak żeby gość z tyłu w samochodzie widział że się rozglądasz a nie tylko zerkniesz kątem oka).

3.Uważaj na zielone strzałki... Ja miałęm taki przypadek (na szczęście jeszcze przed egzaminem na jazdach ale instruktor mnie uczulił na to) że była zielona strzałka i ruszałem to jak ją minąłem to zgasła i na skrzyżowanie wjechałęm na czerwonym... Tu niestety chyba tylko szczęście pozostaje.

4.I podstawowa sprawa... jak jest ograniczenie do 50 km/h to jedziemy 49 a jak do 40 to 39 czyli maksymalną dopuszczalną prędkością... Jak się będziesz ślimaczył po mieście 15 km.h to Cię odeślą...

5.Na placu oprócz tego co wylosujesz (światła, kierunki, klakson, olej itd) ZAWSZE sprawdzasz naciąg łańcucha i to tak żeby palucha sobie ubrudzić... A jak usiądziesz to ustaw lusterka... Jak będą ustawione to sobie je poruszaj tak żeby gość widział że ustawiasz... Jak nic z nimi nie zrobisz - do domu...

No i to tak po krótce ... .Jak sobie coś jeszcze przypomnę to dopiszę... Najważniejsze to trafić na dobrego egzaminatora bo jak trafisz na gnidę to Ci nic nie pomoże.. smile.gif

Napisano

> No i to tak po krótce ... .Jak sobie coś jeszcze przypomnę to dopiszę... Najważniejsze to trafić na

> dobrego egzaminatora bo jak trafisz na gnidę to Ci nic nie pomoże..

To ja dodam koniecznie zapnij kask i ewentualnie sprawdź, czy nie jest za luźny. Jak ja zdawałem to jeden zdający nawet nie zdążył ruszyć na placu z tego właśnie powodu sciana.gif

Napisano

> To ja dodam koniecznie zapnij kask i ewentualnie sprawdź, czy nie jest za luźny. Jak ja zdawałem to

> jeden zdający nawet nie zdążył ruszyć na placu z tego właśnie powodu

A tam ściana, wina zdającego ewidentna.

Napisano

> A tam ściana, wina zdającego ewidentna.

Oczywiście, że jego wina ale w stresie zapomniał biedaczek i jednego dnia oblał i A i B sick.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.