Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

PII 1.2 8V, Coś buczy z przodu.

Featured Replies

Napisano

Witam od pewnego czasu coś mi buczy, piszczy lub trze z przodu, sam nie wiem jak to określić. Po rozpędzeniu się zaczyna to coś "buczeć" po zwolnieniu ucicha. Parę razy zabuczało gdy samochód stał a silnik pracował, a wczoraj jeszcze chwilę buczało po zgaszeniu silnika. Nie dzieje się to za każdym razem czasem przejeżdżę dzień że nic nie słychać. Początkowo myślałem, że to jakieś łożysko ale koło odpada bo czasem buczy jak auto stoi, alternator odpada bo buczenie nie zmienia się wraz ze zmianą obrotów silnika. Jeszcze jest wentylator na chłodnicy ale jak on się włącza to nie buczy. Nie zdarzyło mi się jeszcze tak, abym mógł zajrzeć pod maskę co się dzieje bo jak się zatrzymam to to coś zaraz cichnie i nie zdążę nawet dojść do maski aby ja otworzyć.

Pozdrawiam

Grzegorz

PII 1.2 8V, 2000r, 170 tys. km

Napisano

> Witam od pewnego czasu coś mi buczy, piszczy lub trze z przodu, sam nie wiem jak to określić. Po

> rozpędzeniu się zaczyna to coś "buczeć" po zwolnieniu ucicha. Parę razy zabuczało gdy samochód

> stał a silnik pracował, a wczoraj jeszcze chwilę buczało po zgaszeniu silnika. Nie dzieje się

> to za każdym razem czasem przejeżdżę dzień że nic nie słychać. Początkowo myślałem, że to

> jakieś łożysko ale koło odpada bo czasem buczy jak auto stoi, alternator odpada bo buczenie

> nie zmienia się wraz ze zmianą obrotów silnika. Jeszcze jest wentylator na chłodnicy ale jak

> on się włącza to nie buczy. Nie zdarzyło mi się jeszcze tak, abym mógł zajrzeć pod maskę co

> się dzieje bo jak się zatrzymam to to coś zaraz cichnie i nie zdążę nawet dojść do maski aby

> ja otworzyć.

> Pozdrawiam

> Grzegorz

> PII 1.2 8V, 2000r, 170 tys. km

Dziwne odgłosy ale ja stawiam na elektrozawór pochłaniacza par paliwa. W zimne dni nawet głośno hałasuje. TTTM.

Napisano
  • Autor

> Dziwne odgłosy ale ja stawiam na elektrozawór pochłaniacza par paliwa. W zimne dni nawet głośno

> hałasuje. TTTM.

Może masz rację bo jak jest zimno i wilgotno to częściej buczy. A gdzie jest ten elektrozawór?

Napisano

> Może masz rację bo jak jest zimno i wilgotno to częściej buczy. A gdzie jest ten elektrozawór?

Pod prawym blotnikiem, schowany za nadkolem.

Napisano
  • Autor

> Pod prawym blotnikiem, schowany za nadkolem.

A czy są jakieś problemy z jego wymianą - trzeba na coś uważać?

Napisano

> A czy są jakieś problemy z jego wymianą - trzeba na coś uważać?

To az tak bardzo halasuje, ze chcesz go wymienic??

TTTM, ze jak zimno to go slychac. Nie wiem, czy jak zalozysz nowy, to bedzie cisza.

Napisano

> A czy są jakieś problemy z jego wymianą - trzeba na coś uważać?

Nie ma sensu wymieniać bo nowy tak samo będzie wydawał dźwięki. Po prostu przyzwyczaj się do tego bo ten typ tak ma. A jeśli już uparłeś się na wymianę to uważaj aby nie połamać króćców na których są zamocowane te niebieskie wężyki.

Napisano
  • Autor

> Nie ma sensu wymieniać bo nowy tak samo będzie wydawał dźwięki. Po prostu przyzwyczaj się do tego

> bo ten typ tak ma. A jeśli już uparłeś się na wymianę to uważaj aby nie połamać króćców na

> których są zamocowane te niebieskie wężyki.

No nie zgodzę się że TTTM bo 10 lat przejeździłem bez tego buczenia a tera buczy już prawie cały czas podczas jazdy z małymi wyjątkami. A co do wymiany to co trzeba wymienić, ten pochłaniacz pod błotnikiem czy elektrozawór na silniku?

Napisano
  • Autor

Witam ponownie, chwilowo rozwiązałem problem - odłączyłem przewody od elektrozaworu pochłaniacza i jak na razie jest cicho. Czy mogę tak jeździć? Czy czymś to grozi? Zastanawiam się aby w całkiem zlikwidować ten pochłaniacz i zaślepić przewody. Co Wy na to?

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

Cd. eksperymentów: po odłączeniu przewodów od elektrozaworu czasem jeszcze coś zabuczy - ale to jest bez porównania mniej niż do tej pory. Podejrzewam, że tu winny jest ten elektrozawór na kolektorze ssącym a nie pochłaniacz nad błotnikiem - podciśnienie w kolektorze czasem potrafi "Zagrać' na elektrozaworze. Oprócz tego zauważam jeden pozytyw - ustąpiły wszelkie szarpania - drgania silnika przy ruszaniu z miejsca. Teraz mogę delikatnie gazować przy ruszaniu z miejsca i silnik ani razu nie szarpnie.

Pozdrawiam

Napisano

> Witam ponownie, chwilowo rozwiązałem problem - odłączyłem przewody od elektrozaworu pochłaniacza i

> jak na razie jest cicho. Czy mogę tak jeździć? Czy czymś to grozi? Zastanawiam się aby w

> całkiem zlikwidować ten pochłaniacz i zaślepić przewody. Co Wy na to?

> Pozdrawiam

Możesz wywalić cały pochłaniacz bez szkody dla auta ale jest to nieekologiczne 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Dziwne odgłosy ale ja stawiam na elektrozawór pochłaniacza par paliwa. W zimne dni nawet głośno

> hałasuje. TTTM.

mam to od nowości, teraz właśnie zaczyna się sezon, tylko u mnie nie buczy tylko terkocze jak diesel.

Napisano

> mam to od nowości, teraz właśnie zaczyna się sezon, tylko u mnie nie buczy tylko terkocze jak

> diesel.

no i terkocze jak diesel - to jest TTTM

buczenie to nie koniecznie

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.