Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Corsa D 1.3 cdti - świst w okolicy alternatora

Featured Replies

Napisano

Mam taki problem. Po odpaleniu zimnego silnika przez około minutę z w/w miejsca dochodzi odgłos piszczenia, ćwierkania. Coś jakby się zacierało. Odłgos ten nasila się wraz z włączeniem świateł, nadmuchów na max oraz jak włacza się wiatrak z chłodnicy. Nawet jak kręcę kierownicą do oporu (wspoma elektryczna). Nie jest to pisk paska tylko taki chrobot. Pasek lałem wodą, psikałem specyfikami i dalej nic. I teraz pytanie: czy jeśli to ewidentnie nasila się podczas obciążenia to jest to alternator czy może się to przenosić na inne elementy w silniku?

Napisano

lozysko / sprzegielko rolki alternatora na 100% koszt czesci - zamiennik okolo 160 zl, dobry zamiennik 260 zl.

wymieniaj jak najszybcie ja tak przytarlem te rolke ,ze spalilem diody od temp tarcia , bo se olalem wymiane

powodzenia

Napisano
  • Autor

> lozysko / sprzegielko rolki alternatora na 100% koszt czesci - zamiennik okolo 160 zl, dobry

> zamiennik 260 zl.

> wymieniaj jak najszybcie ja tak przytarlem te rolke ,ze spalilem diody od temp tarcia , bo se

> olalem wymiane

> powodzenia

Na sprzęgiełko to chyba troche za szybko. Auto ma dopiero 53 tyś. A nawet jeśli się okaże że to sprzęgiełko - tochyba taniek kupić nowy alternator 320 zł z valeo.

Czyli co generalnie inne elementy olać jak napinacz itd i zająć się tym alternatorem?

Napisano

> Na sprzęgiełko to chyba troche za szybko. Auto ma dopiero 53 tyś. A nawet jeśli się okaże że to

> sprzęgiełko - tochyba taniek kupić nowy alternator 320 zł z valeo.

> Czyli co generalnie inne elementy olać jak napinacz itd i zająć się tym alternatorem?

Może to być sprzęgiełko (w CC cdti jest to dość częsta usterka) , drgania przenoszą się na inne elementy układu, także również radzę przyjrzeć się jak najszybciej alternatorowi. waytogo.gif

Napisano
  • Autor

> Może to być sprzęgiełko (w CC cdti jest to dość częsta usterka) , drgania przenoszą się na inne

> elementy układu, także również radzę przyjrzeć się jak najszybciej alternatorowi.

Nie wiem czy się myle, ale jeśli to jest sprzęgiełko to nie powinno przypadkiem szarpać paskiem albo coś w tym stylu? U mnie natomiast pasek idzie równiutko.

Regenerować taki alternator czy od razu kupić nówke valeo? Oryginał Denso.

Napisano

> Nie wiem czy się myle, ale jeśli to jest sprzęgiełko to nie powinno przypadkiem szarpać paskiem

> albo coś w tym stylu? U mnie natomiast pasek idzie równiutko.

> Regenerować taki alternator czy od razu kupić nówke valeo? Oryginał Denso.

Jeśli będzie sprzęgiełko, to każde włączenie odbiornika prądu będzie powodowało głośniejszą pracę.

One lubią się zapiekać. Moje kółko miało luz i pasek nie szedł równo, ale sprzęgiełko miało już dość.

Napisano

> Na sprzęgiełko to chyba troche za szybko. Auto ma dopiero 53 tyś. A nawet jeśli się okaże że to

> sprzęgiełko - tochyba taniek kupić nowy alternator 320 zł z valeo.

moze i kupisz alw obstawiam ,ze bedzie bez rolki ,a przebieg coz i tak bywa wink.gif

Napisano
  • Autor

> moze i kupisz alw obstawiam ,ze bedzie bez rolki ,a przebieg coz i tak bywa

Mam na oku takiego:

http://allegro.pl/alternator-fiat-panda-opel-corsa-combo-1-3-cdti-i1257155330.html

mam nadzieje że on jest z kółkiem. Jeśli sie okaże że tak to warto? Ta naprawa tego mojego wyjdzie pewnie tyle co ten nowy.

Napisano

no na zdjeciu jest z rolka pozostaja kwestia mocowania czy jest takie samo jak tego na aukcji jesli tak to warto btw ten na foto jest po rege. zauwaz zabrudzone uzwojenie waytogo.gif

Napisano

> Mam na oku takiego:

> http://allegro.pl/alternator-fiat-panda-opel-corsa-combo-1-3-cdti-i1257155330.html

> mam nadzieje że on jest z kółkiem. Jeśli sie okaże że tak to warto? Ta naprawa tego mojego wyjdzie

> pewnie tyle co ten nowy.

Czy natężenie tego z aukcji zgadza się z Twoim obecnym w aucie?

Czy mocowania Valeo i Denso są takie same?

Napisano

daj mi nr vin to powiem ci jaki masz altek moze byc na prv

Napisano
  • Autor

> daj mi nr vin to powiem ci jaki masz altek moze byc na prv

nr vin: W0L0SDL0886063504

Prawdopodobnie jest tam alternator denso 105A. Jak zamontuje 120 A z aukcji to chyba tez nic nie powinno sie stac?

Napisano

> nr vin: W0L0SDL0886063504

> Prawdopodobnie jest tam alternator denso 105A. Jak zamontuje 120 A z aukcji to chyba tez nic nie

> powinno sie stac?

masz 100 A altek z łapami mocujacymi jak ten w aukcji

Napisano
  • Autor

> masz 100 A altek z łapami mocujacymi jak ten w aukcji

No to super to teraz tylko wyczaić czy to na 100% alternator i albo go naprawiać albo kupić ten aukcyjny.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.