Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[G] Wymiana tarcz i kolcków w 1,8 XE1 116 KM

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich, chciałem się podzielić moimi doświadczeniami związanymi z wymianą tarcz i klocków przód, tył w Astrze II kombi z silnikiem 1,8 XE1 - 116 KM.

Potrzebne narzędzia:

- grzechotka

- klucz do kół

- nasadki 13, 19

- klucz płaski 17, 19

- bity imbusowe 6, 7,

- nasadka E18 TORX

- młotek

- szczotka druciana

OŚ PRZEDNIA

1. Zdejmujemy sprężynę zabezpieczającą.

01_hamulce.jpg

2. Ściągamy zaślepki z gumowej osłony (góra, dół) i odkręcamy bitem imbusowym 7 zacisk hamulcowy, następnie ściągamy go z tarczy hamulcowej.

02_hamulce.jpg

3. Kluczem oczkowym NR19 odkręcamy jarzmo zacisku.

03_hamulce.jpg

4. Następnie ściągamy tarcze hamulcowe, czyścimy wszystko i smarujemy smarem miedziowym, aby w przyszłości lżej tarcza schodziła z piasty wink.gif

04_hamulce.jpg

5. Zakładamy tacze, jarzmo i zacisk i gotowe

05_hamulce.jpg

6. Porównanie tarcz i klocków, tych drugich jeszcze jest dość sporo, ale jak ma być komplecik w całosci nowy to nowy biglaugh.gif

06_hamulce.jpg

07_hamulce.jpg

08_hamulce.jpg

OŚ TYLNA

1. Odkręcamy śrubę podtrzymującą tarczę do piasty.

09_hamulce.jpg

2. Przy systemie LUCAS odkręcamy zacisk kluczem lub nasadką nr13 i kluczem płaskim 17.

10_hamulce.jpg

11_hamulce.jpg

3. Odkręcamy jarzmo zacisku nasadką typu Torx E18

12_hamulce.jpg

4. Smarujemy pastą do zacisków elementy gumowe zacisku i wciskamy go jednocześnie przekręcając do momentu całkowitego cofnięcia się tłoczka, ja zastosowałem tutaj klucz do regulacji nóg kuchennych, ale powiem szczerze że ciężko jest rozruszać na początku.

13_hamulce.jpg

5. Wszystko czyścimy, oprócz zabezpieczenia piasty smarem miedziowym, to osłonę tarczy wyczyściłem z rdzy i pomalowałem Bronoxem na rdzę.

14_hamulce.jpg

6. Na jarzmo zakładamy blaszki podtrzymujące klocki.

15_hamulce.jpg

7. Zakładamy jarzmo i klocki,

16_hamulce.jpg

klocek wewnętrzny zakładamy aby czujnik akustyczny był u góry.

17_hamulce.jpg

8. Zakładamy tarczę, zacisk i skręcamy do kupy.

18_hamulce.jpg

19_hamulce.jpg

20_hamulce.jpg

21_hamulce.jpg

A na koniec małe podsumowanie:

- czas poświęcony to dwa dni, w sumie 6 godzinek spokojnej dokładnej pracy

- koszty to 720 zł komplet na przód i tył firmy TRW, kupowałem na allegro ponieważ u mnie na wiosce rotfl.gif wołali za to samo 1100-1200 zł sciana.gif więc wszystko jasne.

UWAGA: przez początkowe wg mnie 500 km hamulców używać "delikatnie" aby się prawidłowo dotarły i nie przegrzały.

Pozdrowienia dla bractwa z autokacik.pl

Napisano

No ładnie ładnie.

Ja bym jeszcze pohulał na tych tarczach, ale to Twój wybór.

Pomaluj bębny i miejsca narażone na rdze na tarczach oczywiście które nie stykają się z felgą.

Błędem o którym mówiło się na kąciku i co nawet zostało zawarte w manualu Lelka o wymianie tarcz w eFce to zastosowanie pasty miedzianej.

Ogólnie chodzi o przyspieszoną korozję elementów oraz możliwe zakłócenia pracy czujników ABS.

PZDR VEN

Napisano
  • Autor

> No ładnie ładnie.

> Ja bym jeszcze pohulał na tych tarczach, ale to Twój wybór.

Tarcze na zdjęciach w miarę dobrze wyglądają, ale były strasznie skorodowane, szczególnie te z przodu, klocki po wewnętrznej stronie hamowały tylko 1/2 swojej powierzchni, tarcze z tyłu wydawały dziwne dźwięki huczenia.

> Pomaluj bębny i miejsca narażone na rdze na tarczach oczywiście które nie stykają się z felgą.

Bębnów nie mam, a tarcz nie przewiduje malować.

> Błędem o którym mówiło się na kąciku i co nawet zostało zawarte w manualu Lelka o wymianie tarcz w

> eFce to zastosowanie pasty miedzianej.

> Ogólnie chodzi o przyspieszoną korozję elementów oraz możliwe zakłócenia pracy czujników ABS.

Zawsze stosuję pastę miedzianą między piastą a tarczą o tarczą a kołem i nie zauważyłem takiego objawu, a jak sobie przypomnę jak ciężko było sciągnąć zapieczone tarcze z piasty to już wolę tą pastę miedzianą biglaugh.gif

Napisano

He he . Manualik spadł mi jak z nieba. Za tydzień będę zmieniał przednie tarcze. Tył jeszcze wytrzyma. 20.GIF

Napisano

brawo.gif manual pierwyj sort.

Jedna uwaga: na fotce 12-tej jest torx.

Spline wygląda tak:

284267166-spline.jpg

post-53490-1435250998056_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

> manual pierwyj sort.

> Jedna uwaga: na fotce 12-tej jest torx.

> Spline wygląda tak:

zgadza się zaraz poprawię

Napisano

> Tarcze na zdjęciach w miarę dobrze wyglądają, ale były strasznie skorodowane, szczególnie te z

> przodu, klocki po wewnętrznej stronie hamowały tylko 1/2 swojej powierzchni,

Złe ułożenie w zacisku klocka, pewno bród lub korozja.

> tarcze z tyłu wydawały dziwne dźwięki huczenia.

To też może właśnie kwestia zapieczenia w zacisku klocków.

> Bębnów nie mam, a tarcz nie przewiduje malować.

Miałem na myśli te miejsca zaznaczone na fotce, zwykły hamerajt da rade.

284267581-19_hamulce.jpg

> Zawsze stosuję pastę miedzianą między piastą a tarczą o tarczą a kołem i nie zauważyłem takiego objawu, a jak sobie przypomnę jak ciężko było sciągnąć zapieczone tarcze z piasty to już wolę tą pastę miedzianą

No fachowcy polecają smary firmy ATE lub inne dedykowane do hamulcy, polecam te artykuły: KLIK 1 oraz KLIK2

Ja do smarowania używam smaru ceramicznego idealnie mi zastępuje smar miedziany.

PZDR VEN

post-53807-14352509981915_thumb.jpg

Napisano

Także dokonałem wymiany tarcz i klocków z tym że tylko sam przód. Ponieważ hamulce różnią się od tych prezentowanych w manualu przez benypb dodam więc uzupełnienie manuala o moją wersję.

Astra G 1,6 Z16XEP 104KM

Najpierw odkręcenie śrubki ustalającej położenie tarczy. W tym przypadku trzeba to zrobić kluczem typu torx T30. Dobrze mieć solidną nasadkę i długie ramię bo łatwo nie będzie.

284292253-1_.jpg

Ja miałem ramię jak na dużego zwierza ale za to poszło bez bólu. Kolejnym narzędziem będzie potrzebny klucz imbusowy o rozmiarze 7 (dość nietypowy w zestawach takiego z reguły nie ma).

284292253-2_.jpg

Niestety po odkręceniu śruba wygląda tak.

284292253-4_.jpg

Ponieważ w nowym zestawie tarcz Bosch nie były załączone takie śrubki, a nie chciałem wkręcać potem śruby na płaski śrubokręt, zregenerowałem oryginalną gwintownikiem M6.

Po wyjęciu plastikowych zaślepek odkręcamy zacisk imbusem 7 - dwie śruby.

284292253-3_.jpg

W tym rozwiązaniu sprawa jest prostsza gdyż do ściągnięcia tarczy nie jest potrzebne odkręcanie jarzma. Po ściągnięciu zacisku widać że tarcza zejdzie bez kolizji.

284292253-5_.jpg

Tarczę zrzucamy pukając od tyłu takim solidniejszym młotkiem i obracając tarcze . Po kilku - kilkunastu takich puknięciach tarcza schodzi z brzękiem. Potem już typowe zalecenia, odczyścić, posmarować gdzie trzeba smarem miedziowym, założyć nowe klocki, zmontować do kupy, odmalować wierzch zacisku jak ktoś lubi aby ładnie wyglądał przez alufelgę i po robocie.

284292253-6_.jpg

post-36196-14352510119893_thumb.jpg

Napisano

> Także dokonałem wymiany tarcz i klocków z tym że tylko sam przód. Ponieważ hamulce różnią się od

> tych prezentowanych w manualu przez benypb dodam więc uzupełnienie manuala o moją wersję.

> Astra G 1,6 Z16XEP 104KM

Dwa tygodnie temu też wymieniałem u siebie tarcze i klocki przód i założyłem identyczne jak Twoje - Boscha. Zaciski też pomalowałem na srebrno, niestety nie miałem ze sobą aparatu aby to udokumentować, chylę więc czoła claps.gif że znaleźliście jeszcze czas na zdjęcia - na pewno innym się przyda. Mogę dodać, że ja miałem łatwiej, gdyż zarówno śruby mocujące tarcze odkręciłem bez wysiłku, a same tarcze ściągnąłem bez użycia młotka. Wynika to z faktu, że poprzedni właściciel wymieniał chyba piasty (a przynajmniej tą po stronie kierowcy), gdyż zakładając przekręcił ją o 120 stopni, tak, że wyprowadzenie czujnika ABS znalazło się po drugiej stronie McPersona. Korzystając z okazji mam w związku z tym pytanie czy aby ustawić piastę w prawidłowym położeniu tj. przekręcić ją o 120 stopni w prawo muszę zdemontować przegub czy wystarczy np.odkręcić śruby mocujące piastę i ją przekręcić (czy w ogóle da się odkręcić te śruby bez demontażu przegubu bo jak widziałem niewiele tam miejsca i może przeszkadzać gumowa osłona przegubu)?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.