Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pytanie o leony

Featured Replies

Napisano

Witam mam takie pytanie, czy druga generacja leona jest jakaś felerna czy co? Roczniki 2006-2007 są w cenie porównywalnej, a niekiedy nawet niższej niż pierwsza generacja z 2005 roku z 150kkm przebiegiem i średnim wyposażeniem.

Napisano

Biorąc pod uwagę silniki diesla i 2.0TDI w drugiej generacji to masz w sumie rację. grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Biorąc pod uwagę silniki diesla i 2.0TDI w drugiej generacji to masz w sumie rację.

czyli, że co 2.0TDI ustępuje 1.9 TDI?

Napisano

> czyli, że co 2.0TDI ustępuje 1.9 TDI?

Poczytaj sobie na temat tych silników z początku produkcji czyli tych 140kM bodajże oznaczenie BKD posiada ten motor.Wycierają się kółka zębate od pomp oleju i silnik w bardzo szybkim tempie traci ciśnienie oleju,a z czym to jest związane chyba nie muszę Ci tłumaczyć. smile.gifNie mówię,że 1,9tdi to jest jakiś szczyt techniki o czym nawet można powiedzieć słysząc pracujący taki motor z pompowtryskami(dźwięk pracującego silnika przypomina Ursusa grinser006.gif)oraz w mocniejszych jednostkach np. 150kM ARL wycierają się wałki rozrządu oraz popychacze co doświadczyłem na własnej skórze(dotyczy to głównie egzemplarzy o przelocie 200tys i więcej).

Napisano

> Poczytaj sobie na temat tych silników z początku produkcji czyli tych 140kM bodajże oznaczenie BKD

> posiada ten motor.Wycierają się kółka zębate od pomp oleju i silnik w bardzo szybkim tempie

> traci ciśnienie oleju,a z czym to jest związane chyba nie muszę Ci tłumaczyć. Nie mówię,że

> 1,9tdi to jest jakiś szczyt techniki o czym nawet można powiedzieć słysząc pracujący taki

> motor z pompowtryskami(dźwięk pracującego silnika przypomina Ursusa )oraz w mocniejszych

> jednostkach np. 150kM ARL wycierają się wałki rozrządu oraz popychacze co doświadczyłem na

> własnej skórze(dotyczy to głównie egzemplarzy o przelocie 200tys i więcej).

Dokłądnie tak. Generalnie chyba wymieniłeś wszystkie wady obu generacji tego auta. Nooo może dodam to że nowszy leon nawet w wersji cupra jakoś nie wygląda tak rasowo. Ale wiadomo gust jest jak tyłek-każdy ma swój.

Napisano

> Dokłądnie tak. Generalnie chyba wymieniłeś wszystkie wady obu generacji tego auta. Nooo może dodam

> to że nowszy leon nawet w wersji cupra jakoś nie wygląda tak rasowo. Ale wiadomo gust jest jak

> tyłek-każdy ma swój.

Wiadomo,dla mnie Leon durgiej generacji nie wygląda i tyle. grinser006.gifNa 200% wolę z dwoja złego Golfa V w 3d.

Napisano

> Poczytaj sobie na temat tych silników z początku produkcji czyli tych 140kM bodajże oznaczenie BKD

> posiada ten motor.Wycierają się kółka zębate od pomp oleju i silnik w bardzo szybkim tempie

> traci ciśnienie oleju,a z czym to jest związane chyba nie muszę Ci tłumaczyć. Nie mówię,że

> 1,9tdi to jest jakiś szczyt techniki o czym nawet można powiedzieć słysząc pracujący taki

> motor z pompowtryskami(dźwięk pracującego silnika przypomina Ursusa )oraz w mocniejszych

> jednostkach np. 150kM ARL wycierają się wałki rozrządu oraz popychacze co doświadczyłem na

> własnej skórze(dotyczy to głównie egzemplarzy o przelocie 200tys i więcej).

z tymi wycierajacymi sie kolkami od napedu pompy oleju w BKD to zes kolego nie trafil

Napisano
  • Autor

> Dokłądnie tak. Generalnie chyba wymieniłeś wszystkie wady obu generacji tego auta. Nooo może dodam

> to że nowszy leon nawet w wersji cupra jakoś nie wygląda tak rasowo. Ale wiadomo gust jest jak

> tyłek-każdy ma swój.

no mi również się nie widzi druga generacja... raczej szukam pierwszej własnie 150 arl o przelocie nie wiekszym jak 130-140kkm na co szczegolnie zwrocic uwage zeby nie dokładac od razu? bo z czasem to wiadomo....

Napisano

> no mi również się nie widzi druga generacja... raczej szukam pierwszej własnie 150 arl o przelocie

> nie wiekszym jak 130-140kkm na co szczegolnie zwrocic uwage zeby nie dokładac od razu? bo z

> czasem to wiadomo....

Zadbane egzemplarze kosztuja sporo, a uwazac to jak zawsze czy nie odwiniety z drzewa i aby silnik sprawny.

Duzo gratow wiec naprawiac sie daje. Ja dieslem nie jezdze bo nie lubie ale z tego co zauwazylem to lubi dostawac sie woda do auta przez drzwi, pozatym auto do bolu proste wiec mozna sie samemu pogrzebac.

Napisano
  • Autor

> Zadbane egzemplarze kosztuja sporo, a uwazac to jak zawsze czy nie odwiniety z drzewa i aby silnik

> sprawny.

> Duzo gratow wiec naprawiac sie daje. Ja dieslem nie jezdze bo nie lubie ale z tego co zauwazylem to

> lubi dostawac sie woda do auta przez drzwi, pozatym auto do bolu proste wiec mozna sie samemu

> pogrzebac.

no własnie mam jednego na oku i stad ten post bo jego cena wyższa niz niejednego drugiej gen

Napisano

> no własnie mam jednego na oku i stad ten post bo jego cena wyższa niz niejednego drugiej gen

No to juz Twoja decyzja czy warto przeplacac, bo wiadomo ze ceny spadaja i to szybko. Jak wart swojej ceny i zamierzasz nim dlugo jezdzic to pewnie tak.

Ja kupilem swojego, bardzo mi sie podoba, ale w przyszlym roku sprzedaje i chce sprobowac czegos innego i mocniejszego.

Napisano

Akurat BKD to chyba najlepszy 2.0 który może jedynie mieć wadę głowicy

Napisano

> Akurat BKD to chyba najlepszy 2.0 który może jedynie mieć wadę głowicy

I pekajacy wal korbowy,ostatnio bylo na MK

Napisano

> no własnie mam jednego na oku i stad ten post bo jego cena wyższa niz niejednego drugiej gen

Zarejestruj się na LeonClub.pl w giełdzie są 2 albo 3 ARL do sprzedania

Napisano

> Zarejestruj się na LeonClub.pl w giełdzie są 2 albo 3 ARL do sprzedania

Ale ceny to wydumane maja, nie wiem czy leon jest az tyle wart, ktos tam ceni sobie za leona 48tys. Moze i zadbane ale to tylko seat

Napisano

> Ale ceny to wydumane maja, nie wiem czy leon jest az tyle wart, ktos tam ceni sobie za leona 48tys.

> Moze i zadbane ale to tylko seat

Zgadza się,ja za swojego w tamtym roku zapłaciłem niewiele ponad 30 tys i teraz z perspektywy czasu nie dałbym aż tyle za Leona. ok.gifale cóż,kult VAG i chęć posiadania tdi wziął górę niestety. grinser006.gifTeraz jeśli miałbym kupować leona to tylko 1,8T w najmocniejszej wersji 225kM czyli Cuprę R. ok.gifNie ma to jednak jak doładowana benzynka. ok.gif

Napisano

> Zgadza się,ja za swojego w tamtym roku zapłaciłem niewiele ponad 30 tys i teraz z perspektywy czasu

> nie dałbym aż tyle za Leona. ale cóż,kult VAG i chęć posiadania tdi wziął górę niestety. Teraz

> jeśli miałbym kupować leona to tylko 1,8T w najmocniejszej wersji 225kM czyli Cuprę R. Nie ma

> to jednak jak doładowana benzynka.

Ja za swojego zaplacilem dosc malo, ale mial uszkodozny blotnik i musialem to zrobic, koszt 500zl.

Di diesla jakos mnie nie ciagnie wiec wlasnie 1.8T zrobilem program i jezdzi calkiem przyjemnie, w listopadzie kolejny skok na moc no i za kilka miesiecy sprzedam i zmienie cos z napedem na 4 kola.

Bo co z tego ze auto chce, a trakcji niestety brakuje.

Napisano

Jak chcesz niezajeżdżonego arla to musisz szykować sporą kasę i mieć sporo szczęścia bo zdecydowana większość jest dość mocno wyeksploatowana.

A 2.0 tdi z początku produkcji w całym vagu są wadliwe.

Napisano

> Wiadomo,dla mnie Leon durgiej generacji nie wygląda i tyle. Na 200% wolę z dwoja złego Golfa V w

> 3d.

Mam podobne zdanie skromny.gif

no chyba że audik a3 wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.