Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pasek rozrządu a pompa wodna

Featured Replies

Napisano

Witam,

na sam początek: jestem dość nieświadomym użytkownikiem auta. Dopiero ostatnio zacząłem bardziej wchodzić w temat ze względu na wymuszone dojazdy do pracy, chcę się więc nieco uświadomić, żeby w razie problemów nie być sierotką Marysią.

Mój samochód to Fiat Uno 1.0 Fire, rocznik 2001, 75tys. kilometrów przebiegu. Idąc za radą bardziej doświadczonych osób postanowiłem wymienić pasek rozrządu. Mechanik, który zajrzał mi pod maskę, stwierdził, że konieczne będzie też wymienienie pompy wodnej oraz rolek, co oczywiście tylko podraża sprawę. Jako, że jestem dość zielony w temacie, chciałbym się zorientować - czy to na pewno jest konieczne? W swojej naiwności sądziłem, że wystarczy sama wymiana paska. Szukając w internecie informacji na ten temat widzę, że opinii jest tyle, ilu ludzi. Może tutaj ktoś potrafi mi doradzić?

Napisano

To tak jak w necie tu tez opinii będzie tyle ile postów na twoją odpowiedź, moja rada wymieniaj wszystko. Ja przy wymianie rozrządu nie wymieniłem pompy i miałem kolejny wydatek za miesiąc.

Napisano

powiem Ci to co ja na ten temat słyszałem:

1. primo Pompę się wymienia jak z niej cieknie (można jak i nie cieknie, ale po co? niewiem.gif)

ostatnio z kolegą rafi1979 jak wymienialiśmy rozrząd (tzn. on mi wymienił zeby.GIF) to pompę zdjął oględził po czym założył starą i nic nie cieknie.

2. Po co tak szybko w fajerce wymieniać pasek rozrządu?! Są to silniki bezkolizyjne. Ja bym wymienił dopiero przy 95 tysiącach... nie wcześniej.

I obowiązkowo wymienia się pasek, rolka napinacza no ewentualnie pompę wody. jeśli cieknie olej to i uszczelniacze, ale to się rzadko zdarza, żeby uszczelniacze ciekły.

Napisano

po co się wymienia? żeby Ci gdzieś w trasie autko nie stanęło. Pomyśl trochę

Napisano

> po co się wymienia? żeby Ci gdzieś pało w trasie autko nie stanęło. Pomyśl trochę

myślę... wyobraź sobie.

ale niech się eksperci w tym temacie wypowiedzą.

Napisano

> Witam,

> na sam początek: jestem dość nieświadomym użytkownikiem auta. Dopiero ostatnio zacząłem bardziej

> wchodzić w temat ze względu na wymuszone dojazdy do pracy, chcę się więc nieco uświadomić,

> żeby w razie problemów nie być sierotką Marysią.

> Mój samochód to Fiat Uno 1.0 Fire, rocznik 2001, 75tys. kilometrów przebiegu. Idąc za radą bardziej

> doświadczonych osób postanowiłem wymienić pasek rozrządu. Mechanik, który zajrzał mi pod

> maskę, stwierdził, że konieczne będzie też wymienienie pompy wodnej oraz rolek, co oczywiście

> tylko podraża sprawę. Jako, że jestem dość zielony w temacie, chciałbym się zorientować - czy

> to na pewno jest konieczne? W swojej naiwności sądziłem, że wystarczy sama wymiana paska.

> Szukając w internecie informacji na ten temat widzę, że opinii jest tyle, ilu ludzi. Może

> tutaj ktoś potrafi mi doradzić?

Przy wymianie paska i rolek watro przy okazji wymienić pompę, bo jeśli nie robisz tego sam, to jak będziesz musiał wymienić pompę to zapłacisz drugi raz. Z drugiej strony przy tym przebiegu pompa powinna być w bardzo dobrej kondycji.

Dla tych, którzy zaraz napiszą po co wymieniać sprawną pompę - po co wymieniać sprawny pasek, i tak ma silnik bezkolizyjny.

Napisano

Uważam, że jeśli kolega autor wątku nie czuje się na siłach zrobić sam... to lepiej niech załatwi wszystko za jednym razem... będzie mieć spokój...

Osobiście wstrzymał bym się z wymienianiem czegokolwiek do przebiegu ponad 85kkm, 75 to stosunkowo mało... (ja osobiście wymieniłem przy 105 przy okazji UPG... chyba, że jest już widocznie spękany, itp... np. sparciały ze starości...

Co do pompy, jeśli będzie kolega autor robić sam, to nie wymieniał bym jej dopóki nie zajdzie konieczność... zrzucić pasek i założyć z powrotem to jest pikuś... a pompę wymienić też żadna większa filozofia, silniczek 1.0 FIRE charakteryzuje się dość prostą budową tak, że ktoś kto ma choć trochę pojęcia o pracach ręcznych, trochę o mechanice da sobie bez problemu radę, spokojnie i powoli smile.gif

zresztą, po to są manuale na stronie klubowej, żeby dodatkowo ułatwić wszelkie prace smile.gif

ja pompę wymieniłem całkiem niedawno, coś będzie z 5kkm temu... przy okazji wymiany misy olejowej... bo pompa też już nie była pierwszej młodości... (słabo pompowała, bo wirnik trochę zarósł syfem icon_eek.gificon_rolleyes.gif)

Napisano

mam przejechane prawie 165kkm i pasek wymieniany przy 98kkm, pompe bede wymienial teraz razem z paskiem (mysle ze przy 170kkm- znaczy za jakies kilka miesiecy) na twoim miejscu pojezdzilbym jeszcze do ok 85-90kkm i wtedy wymienial

Napisano

jeśli przebieg masz oryginalny a nie wiesz kiedy był wymieniany rozrząd to na twoim miejscu wymieniłbym dla świętego spokoju pasek z napinaczem.Przy takim przebiegu pompa powinna być dobra. Zawsze możesz zobaczyć po zdjęciu paska czy nie hałasuje, bo w pompie zazwyczaj siada łożysko, które powinno szumieć. Jak znasz się trochę na mechanice to wymienisz napinacz i pasek sam w zwykłym garażu. Pasek i napinacz nie powinien kosztować więcej niż 100 zł wink.gif

u mnie pompa jest jeszcze oryginalna a przebieg mam około 160 tys. spineyes.gif a dwa razy już zmieniałem pasek z napinaczem.

Napisano

Nie ryzykuj, zmień rozrząd komplety, z pompą. Co prawda ZTCW 1.0 fire bezkolizyjne jest, ale strzeżonego... wink.gif

Napisano

to ja dopiszę jeszcze jedno od siebie

pewna bardzo mądra książka, tj instrukcja obsługi zaleca wymianę paska co 105 kkm, skoro masz 75 kkm i pasek nie spękany to bym go zostawił... z autopsji wiem, że oryginalne paski fiata wytrzymują w tych silnikach przebiegi rzędu 200 kkm

co do pompy, jak nie cieknie to zostawiłbym, bo czasami ruszenie czegoś powoduje problemy

Napisano

> to ja dopiszę jeszcze jedno od siebie

> pewna bardzo mądra książka, tj instrukcja obsługi zaleca wymianę paska co 105 kkm, skoro masz 75

> kkm i pasek nie spękany to bym go zostawił... z autopsji wiem, że oryginalne paski fiata

> wytrzymują w tych silnikach przebiegi rzędu 200 kkm

Może wytrzymać, może nie... Ja bym nie ryzykował i zmienił. Zresztą w Fiatach często tak, że identyczny model miał 10 różnych wersji tej samej części, patrz na przykład sprawa filtrów oleju - co na magazynie było, montowali.

> co do pompy, jak nie cieknie to zostawiłbym, bo czasami ruszenie czegoś powoduje problemy

I uważasz że wymiana pompy może spowodować problemy?? hmm.gif

Napisano

> to ja dopiszę jeszcze jedno od siebie

> pewna bardzo mądra książka, tj instrukcja obsługi zaleca wymianę paska co 105 kkm, skoro masz 75

> kkm i pasek nie spękany to bym go zostawił... z autopsji wiem, że oryginalne paski fiata

> wytrzymują w tych silnikach przebiegi rzędu 200 kkm

> co do pompy, jak nie cieknie to zostawiłbym, bo czasami ruszenie czegoś powoduje problemy

Witam kolegów.

Wymianę paska rozrządu zaleca się co 5 max.7lat użytkowania jeżeli nie osiąga się przebiegów przewidzianych w instrukcji.

Pompy bardzo często zaczynają lać po przebiegu około 100-120tys.km.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.