Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

astra F - póxne przełączanie się na LPG

Featured Replies

Napisano

Witam. Moj problem jest nastepujący: w mojej astrze zamontowana jest instalacja LPG, która przełącza zasilanie na gaz dopiero po osiągnięciu określonej temperatury w silniku. Ostatnimi czasy zauwazyłem, że samochód dużo później przełącza sie na gaz (wiem, że jest zimniej, ale rok temu nie trwało to tak długo), dodatkowo przy szybszej jeździe, ponad ok 100kmh samochód sam przełącza się z powrotem na benzynę.

Do głowy przychodzi mi że może to być zdychający termostat. A może jest coś innego?

samochód astra F 1.6 jednopunkt.

Napisano

> Do głowy przychodzi mi że może to być zdychający termostat. A może jest coś innego?

> samochód astra F 1.6 jednopunkt.

Co pokazuje wskaźnik temperatury na zegarach i jaką masz ustawioną temp. przełączania na gaz?

Napisano

> (wiem, że jest zimniej, ale

> rok temu nie trwało to tak długo),

a rok temu tez byla taka sama temp? dlugo to znaczy ile?

jesli masz mozliwosc podlaczenia sie pod centralke sprawdz jaka masz ustawiona temp przelaczania na gaz.

termostat? byc moze, ale czy zauwazyles inne problemy z temperatura auta niz to przelaczanie?

Napisano

> Witam. Moj problem jest nastepujący: w mojej astrze zamontowana jest instalacja LPG, która przełącza zasilanie na gaz dopiero po osiągnięciu określonej temperatury w silniku. Ostatnimi

> czasy zauwazyłem, że samochód dużo później przełącza sie na gaz (wiem, że jest zimniej, ale rok temu nie trwało to tak długo), dodatkowo przy szybszej jeździe, ponad ok 100kmh samochód

> sam przełącza się z powrotem na benzynę.

> Do głowy przychodzi mi że może to być zdychający termostat. A może jest coś innego?

> samochód astra F 1.6 jednopunkt.

pierwsza rzecz, jesli masz instalke IV generacji, przyjazd do gazownika i podpiecie pod kompa.

ja w VB mialem podobnie, ale to bylo ponad 2 lata temu i juz nie pamietam co bylo nie tak, ale jedna wizyta wystarczyla.

Napisano

> pierwsza rzecz, jesli masz instalke IV generacji

nie widziałem jeszcze astry 1,6 na jednopunkcie żeby miała sekwencję, ale jest duże prawdopodobieństwo że to II gen. i tez jest możliwość podpięcia pod kompa. Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

Witam. O ile wiem to jest to druga generacja - bo gaziarz podpina komputer do niej. NIe znam temperatury przełączania właśnie, ale latem przy ok 25 st natychmiast po odpaleniu przełacza się na gaz - to chyba właśnie gdzieś w tych okolicach.

Długo to znaczy nawet 10km, wskazówka na konsolce dawniej wskazywała równe 90, teraz raczej nie sięga 90 przy jeździe poza miastem.

A pytam Was, bo gazownicy potrafią mieć różne teorie:)

k

Napisano

> Witam. O ile wiem to jest to druga generacja - bo gaziarz podpina komputer do niej. NIe znam

> temperatury przełączania właśnie, ale latem przy ok 25 st natychmiast po odpaleniu przełacza

> się na gaz - to chyba właśnie gdzieś w tych okolicach.

> Długo to znaczy nawet 10km, wskazówka na konsolce dawniej wskazywała równe 90, teraz raczej nie

> sięga 90 przy jeździe poza miastem.

> A pytam Was, bo gazownicy potrafią mieć różne teorie:)

> k

możliwe ze uszkodzony jest termostat. skoro temperatura nie dochodzi do 90 stopni to być może cały czas hula na dużym obiegu auto jest niedogrzane. najprościej będzie sprawdzić termostat testując go w garnku z gorącą wodą. wtedy będzie widać czy sie otwiera i zamyka i w jakich temperaturach

Napisano

> najprościej będzie sprawdzić termostat

> testując go w garnku z gorącą wodą. wtedy będzie widać czy sie otwiera i zamyka i w jakich

> temperaturach

Termostat jest pod rozrządem więc ciężko go wyciągnąć. Lepiej zrobić test Macajewa: włączyć silnik, czekać aż się nagrzeje i sprawdzać co jakiś czas chłodnicę i węże. Chłodnica powinna być zimna i nagle zacząć się grzać. Jeśli się grzeje równomiernie cały czas - termostat do wymiany.

Druga rzecz: czy autor wątku sprawdzał poziom płynu chłodzącego? Może jest go za mało?

Napisano
  • Autor

> Termostat jest pod rozrządem więc ciężko go wyciągnąć. Lepiej zrobić test Macajewa: włączyć silnik,

> czekać aż się nagrzeje i sprawdzać co jakiś czas chłodnicę i węże. Chłodnica powinna być zimna

> i nagle zacząć się grzać. Jeśli się grzeje równomiernie cały czas - termostat do wymiany.

> Druga rzecz: czy autor wątku sprawdzał poziom płynu chłodzącego? Może jest go za mało?

Dziękuje za pomoc. Płynu chłodzącego na pewno nie brakuje. Test Macajewa dziś przeprowadzę:)

Napisano
  • Autor

he he wesoło. Chłodnica niby nagrzewała się stopniowo, ale jak skoczyłem do ASO - sprawdzili i okazało się, że wszystko OK z termostatem. Jednak wąż doprowadzający gaz od parownika do silnika (tak mi pokazano w ASO) jest przygięty i sugerowali, że to może być przyczyną lub choć mieć związek. Zalecili skoczyć do gaziarza. Skoczyłem do gości, którzy montowali mi gaz (AC serwis kraków) i okazało się że po serwisie ani widu ani słychu. "Zniknęli , nie pracują, zlikwidowane, do widzenia - powiedział mi gość z serwisu obok. Tym samym nie mam pewnie już gwarancji na instalacje:/

Dlatego - może ktoś mógłby mi polecić rzetelny serwis gazowy w Krakowie? Aha, moja instalacja to jakieś bingo-m, może to pomoże.

dzięki!

Napisano

> jakieś bingo-m, może to pomoże.

czyli bardzo popularny sterownik II gen. Podpiąć się laptopem i zobaczyć czy wskazuje prawidłową temp. W tych czujnikach temperatury często nadłamuje się przewód, albo ma kiepskie umasowienie np skorodowało.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.