Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[A-G] stabilizator tylny - da się?

Featured Replies

Napisano

Witajcie,

tak sobie pomyślałem że skoro w G zawieszenie jest twarde jak w wozie drabiniastym to może celem polepszenia prowadzenia dało by się założyć stabilizator tylny, sprawa byłaby prosta gdyby w jakiejś wersji występował to by się go założyło - ale nie występował ani w G ani w Zafirze, w F-ce GSi był takowy więc w F-ce sprawa jest prostsza,

a jak dokombinować stabilizator tylny do G? niewiem.gif

macie jakieś pomysły? słyszeliście takim modzie? devil.gif

dzięki za info,

brat

Napisano

widocznie nie ma takiej potrzeby jak fabryka nie zaplanowała !?

ale co tak strasznie buja ci autem? ja nie narzekam i dla mnie komfort jady jest rewelka

Napisano
  • Autor

> widocznie nie ma takiej potrzeby jak fabryka nie zaplanowała !?

po mojemu fabryka nie zaplanowała bo cięła koszty,

> ale co tak strasznie buja ci autem?

nie buja tylko się wychyla, a skoro jest tak twarda że czuć każdą nierówność to przy dołożeniu stabilizatora tylnego powinna lepiej się chociaż trzymać drogi,

> ja nie narzekam i dla mnie komfort jady jest rewelka

może masz cięższe auto i jest łagodniejsza w tłumieniu nierówności, u mnie jest masakra, chyba że mamy inną definicję komfortu,

od mojej astry z aut którymi jeździłem twardsze jest tylko Audi RS6, Impreza STI i Eclipse 4x4,

a już po przesiadce z Laguny do Astry doznajesz szoku pourazowego,

brat

Napisano

Wystarczy znaleźć drążek stabilizatora o potrzebnej długości, wywiercić otwory w równej odległości od osi belki (albo krawędzi wahacza) i przykręcić. Byle część skręcana drążka wypadła w osi belki. Tak jak to jest np: w eFce. Cywilne mają drążek w belce, a GSI wygięty, ale tak, że skręcanie drążka następuje blisko skręcania belki. Jak będzie w innym miejscu to podczas ruchów wahaczy drążek będzie wyrywał mocowania, bo zmieniają się ich odległości. Tak jak w półosi. Gdyby nie miała możliwości ruchu osiowego w przegubie wewnętrznym to po ugięciu się zawieszenia zrobiło by się kuku.

Napisano

Aby się pan nie zdziwił zimą hehe.gif

Będziesz miał kłopot by na byle chodnik podjechać.

Po drugie, szybko Ci się buda rozklekocze.

Napisano
  • Autor

> Aby się pan nie zdziwił zimą

> Będziesz miał kłopot by na byle chodnik podjechać.

> Po drugie, szybko Ci się buda rozklekocze.

eee coś baco godocie wink.gif

przecież większość cywilizowanych aut z tyłu ma stabilizatory - chyba że nieodłącznie wiąże się to z niezależnym zawieszeniem kół (wahacze a nie belka) no ale w końcu np w F-ce GSI był stab. na belce hmm.gif

brat

Napisano

a może właśnie sprawdzić te niecywilne wozy

mam na myśli to, że Oplami jeździ nasza armia - może oni mieli jakieś modyfikowane wersje, tak jak kiedyś policja.

Napisano
  • Autor

> a może właśnie sprawdzić te niecywilne wozy

> mam na myśli to, że Oplami jeździ nasza armia - może oni mieli jakieś modyfikowane wersje, tak jak

> kiedyś policja.

hmm raczej kiepsko, jeżeli by było fabrycznie to powinno się pojawiać w rysunkach danych elementów (np zawieszenia ) - z notatką "dla pojadów policyjnych" a w EPC tego nie widzę,

tzn bodaj w dziale akcesoria dla danego modelu jest coś takiego w EPC jak wyposażenie specjalne (wersje dla Policji, Wojska, etc.) ale chyba? nie ma tam czegoś takiego jak stabilizator tylny,

brat

Napisano

> w EPC tego nie widzę,

Szczęśliwy posiadacz smile.gif

No to chyba pozostaje zwymiarować sobie belkę (chyba że w epc są wymiary) i udać się na szrot poszukać czegoś co by podeszło.

A może w ogóle dałoby się wymienić belkę na inną, gdzie był stosowany stabilizator - tak jak chłopaki wkładają do eFki belki z Viki żeby mieć tarczobebny confused.gif

Napisano

> Witajcie,

> tak sobie pomyślałem że skoro w G zawieszenie jest twarde jak w wozie drabiniastym to może celem

> polepszenia prowadzenia dało by się założyć stabilizator tylny, sprawa byłaby prosta gdyby w

> jakiejś wersji występował to by się go założyło - ale nie występował ani w G ani w Zafirze, w

> F-ce GSi był takowy więc w F-ce sprawa jest prostsza,

> a jak dokombinować stabilizator tylny do G?

> macie jakieś pomysły? słyszeliście takim modzie?

> dzięki za info,

> brat

http://www.astraownersclub.com/documents/technical/ARB.pdf

http://www.courtenaysport.co.uk/index.php?act=viewProd&productId=327

Napisano

Jeden link nie działa (jest zablokowane przekierowanie ze stron zewnętrznych) ale znalazłem - załączniki (pdf był za duży - wyjąłem foty)

284282258-AntiRollBar_1.JPG

post-125056-14352510049252_thumb.jpg

Napisano

i znów tylko jeden załącznik mogę dołączyć frown.gif

284282265-AntiRollBar_2.JPG

post-125056-14352510049759_thumb.jpg

Napisano

> A tak wygląda cały proponowany zestaw:

kurna chata nie da się tego kupić frown.gif obecnie towar wyprzedany, pytanie kiedy znów go będą mieli i czy w ogóle będzie. powiem szczerze, że bardzo fajnie to wygląda. są nawet dwie wersje regulowana i zwykła. pozdrawiam waytogo.gif

Napisano
  • Autor

> http://www.astraownersclub.com/documents/technical/ARB.pdf

> http://www.courtenaysport.co.uk/index.php?act=viewProd&productId=327

dzięki ok.gif

wiedziałem że musi się dać zeby.GIF

na stronie którą podlinkowałeś jest to nieosiągalne, a w PL to pewnie już w ogóle,

hmm ciekawe czy dałoby się dokombinować coś po swojemu tak jak piszą koledzy hmm.gif

brat

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.