Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Elektryczne szyby

Featured Replies

Napisano

Witam Was. Jestem nowy jak widać. Rejestrowałem się dosyć dawno, przy styczności z pierwszym Unem. Dziś zwracam się do Was eksperci z pytaniem dotyczącym szyb elektrycznych. A mianowicie:

Odwiedziłem dziś stację demontażu aut i miałem okazję odzyskać owe elektryczne szyby, przy okazji tapicerki drzwi, "długą" konsolę środkową i inne pierdółki. Siłowniki zdemontowałem bez problemu, problem zaczął się z kabelkami- po"wyjściu" z drzwi idą u góry pod deską rozdzielczą. No i tu jest problem- czy tam gdzieś jest jakaś centralka od sterowania tymi szybami? bo kabelki poucinałem( gonił mnie czas:/ )

Jeśli tym tematem naruszyłem ideologię Kącika czy złamałem zasady- proszę o wybaczenie.

Pozdrawiam NeoN wink.gif

Napisano

> Witam Was. Jestem nowy jak widać. Rejestrowałem się dosyć dawno, przy styczności z pierwszym Unem.

> Dziś zwracam się do Was eksperci z pytaniem dotyczącym szyb elektrycznych. A mianowicie:

> Odwiedziłem dziś stację demontażu aut i miałem okazję odzyskać owe elektryczne szyby, przy okazji

> tapicerki drzwi, "długą" konsolę środkową i inne pierdółki. Siłowniki zdemontowałem bez

> problemu, problem zaczął się z kabelkami- po"wyjściu" z drzwi idą u góry pod deską

> rozdzielczą. No i tu jest problem- czy tam gdzieś jest jakaś centralka od sterowania tymi

> szybami? bo kabelki poucinałem( gonił mnie czas:/ )

> Jeśli tym tematem naruszyłem ideologię Kącika czy złamałem zasady- proszę o wybaczenie.

> Pozdrawiam NeoN

Nie kojarzę tam żadnej "centralki", dwa siłowniki, dwa klawisze w drzwiach i kabelkologia jest tym "sterownikiem" elektrycznych szyb.

Napisano

jedyne co może brakować to przekaźnik, aby szyby działały po stacyjce, reszta to same kabelki

Napisano

> jedyne co może brakować to przekaźnik, aby szyby działały po stacyjce, reszta to same kabelki

Ja nie mam przekaźnika - wpiąłem się gdzieś w skrzynkę bezpieczników, w miejsce gdzie zawsze jest prąd. Oczywiście zaraz po wpięciu jest dołożony bezpiecznik.

Napisano

> Witam Was. Jestem nowy jak widać. Rejestrowałem się dosyć dawno, przy styczności z pierwszym Unem.

> Dziś zwracam się do Was eksperci z pytaniem dotyczącym szyb elektrycznych. A mianowicie:

> Odwiedziłem dziś stację demontażu aut i miałem okazję odzyskać owe elektryczne szyby, przy okazji

> tapicerki drzwi, "długą" konsolę środkową i inne pierdółki. Siłowniki zdemontowałem bez

> problemu, problem zaczął się z kabelkami- po"wyjściu" z drzwi idą u góry pod deską

> rozdzielczą. No i tu jest problem- czy tam gdzieś jest jakaś centralka od sterowania tymi

> szybami? bo kabelki poucinałem( gonił mnie czas:/ )

> Jeśli tym tematem naruszyłem ideologię Kącika czy złamałem zasady- proszę o wybaczenie.

> Pozdrawiam NeoN

Centralka, jeśli można to tak nazwać, znajduje się przy lewym przełączniku (więc tym po stronie kierowcy)

Do niego doprowadzone są dwa przewody z kabiny (+12V oraz masa), a od przełącznika odchodzą dwa do siłownika w drzwiach kierowcy oraz zasilanie i sygnał do drzwi pasażera (do włącznika w tamtych drzwiach). Do drzwi pasażera dochodzi jeszcze jeden kabelek, nie pamiętam czy jest to masa czy +12V, ale patrząc na kolory kabelków bez problemu się zorientujesz co i jak.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

Dziękuję Panowie za wyjaśnienie. Elektryczne szyby działają tak jak powinny smile.gif Muszę jeszcze podświetlanie przycisków zrobić ale to już nie takie pilne. Co do przycisków, to skąd można wyczarować plastyczek który trzyma przycisk kierowcy w uchwycie drzwiowym?

Dziękuję serdecznie za pomoc smile.gif

Napisano

> Dziękuję Panowie za wyjaśnienie. Elektryczne szyby działają tak jak powinny Muszę jeszcze

> podświetlanie przycisków zrobić ale to już nie takie pilne. Co do przycisków, to skąd można

> wyczarować plastyczek który trzyma przycisk kierowcy w uchwycie drzwiowym?

> Dziękuję serdecznie za pomoc

szukaj na szrotach. Ja kiedyś dorwałem cały przycisk za 10pln.

Napisano

A ja mam inny problem z szybami szukałem lecz nie znalazłem innego wątka na forum. Mianowicie szyba od strony kierowcy działa nie nagannie ale już od pasażera nie zbyt zadowalająco : opuszcza się z przycisku kierowcy ale już nie podnosi (dopiero po zamianie przewodów przy silniku pozwoliło mi na podniesienie szyby). Najzabawniejsze jest to że przyciskiem od strony pasażera szyba w ogóle nie reaguje.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.