Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Rejestracja samochodu a miejsce zamieszkania

Featured Replies

Napisano

Witajcie

mam pytanie natury prawno - administracyjnej.

Zameldowany na stałe jestem w Bielsku - Białej.

Od dwóch lat mieszkam w Krakowie.

Czy istnieje możliwość zarejestrowania samochodu w Krakowie i otrzymania krakowskich tablic rejestracyjnych? jeśli tak, to czy jest to skomplikowana procedura?

jakiś czas temu z mojego służbowego samochodu (tablice zaczynające się od PO) zniknęły blachy, a w ostatnich tygodniach zdarzyło się to kilku samochodom z obcymi blachami parkującymi na osiedlu...

oczywiście parking strzeżony będzie brany pod uwagę, jednak te zdarzenia właśnie spowodowały u mnie pojawienie się tego pytania.

Z góry dzięki za porady ok.gif

Napisano

> Witajcie

> mam pytanie natury prawno - administracyjnej.

> Zameldowany na stałe jestem w Bielsku - Białej.

> Od dwóch lat mieszkam w Krakowie.

Nie jest to proste, opór urzędasów jest silny hehe.gif

Jednak udało mi się taką sprawę załatwić - wystarczyło się tymczasowo zameldować w miejscu zamieszkania.

pozdrawiam,

bromsky

Napisano
  • Autor

> Nie jest to proste, opór urzędasów jest silny

a co oni mają przeciwko temu ? zlosnik.gif

> Jednak udało mi się taką sprawę załatwić - wystarczyło się tymczasowo zameldować w miejscu

> zamieszkania.

> pozdrawiam,

> bromsky

czy ten tymczasowy meldunek to jest jedyna opcja ?

Napisano

> a co oni mają przeciwko temu ?

Dla urzędu miejsce zamieszkania = meldunek. Nie ma innej opcji i przynajmniej mnie nie udało się tego wytłumaczyć.

> czy ten tymczasowy meldunek to jest jedyna opcja ?

Nie wiem czy jedyna, ale za to najprostsza. Wystarczyło (przynajmniej u mnie) skoczyć do okienka na innym piętrze i zgłosić (nic nie trzeba nawet pisać) zameldowanie tymczasowe na np. 3 miesiące. Z tym, że do tego potrzebujesz jakiegoś dokumentu potwierdzającego prawo do lokalu w którym mieszkasz (akt własności lub najmu).

pozdrawiam,

bromsky

Napisano
  • Autor

> Nie wiem czy jedyna, ale za to najprostsza. Wystarczyło (przynajmniej u mnie) skoczyć do okienka na

> innym piętrze i zgłosić (nic nie trzeba nawet pisać) zameldowanie tymczasowe na np. 3

> miesiące. Z tym, że do tego potrzebujesz jakiegoś dokumentu potwierdzającego prawo do lokalu w

> którym mieszkasz (akt własności lub najmu).

> pozdrawiam,

> bromsky

no i tutaj pojawia się problem, bo aktualnie wynajmuję mieszkanie (więc pewnie by potrzeba zgody właściciela) dodatkowo za dwa miesiące kończy mi się umowa i jeszcze nie wiem czy będę przedłużać wynajem icon_rolleyes.gif więc trochę mi się sytuacja komplikuje.

Napisano

> no i tutaj pojawia się problem, bo aktualnie wynajmuję mieszkanie (więc pewnie by potrzeba zgody

> właściciela) dodatkowo za dwa miesiące kończy mi się umowa i jeszcze nie wiem czy będę

> przedłużać wynajem więc trochę mi się sytuacja komplikuje.

Wcale się nie komplikuje. W urzędzie przedstawiasz tytuł prawny do lokalu (czyli umowę najmu), właściciel nie jest potrzebny. To, że umowa kończy się za 2 miesiące nie ma żadnego znaczenia (wystarczy powiedzieć, że planujesz dłuższy pobyt).

Inną sprawą jest to, że ew. mandaty czy inne sprawy urzędowy związane z samochodem będą przychodziły na adres z dowodu rejestracyjnego. Więc tu będziesz miał problem główny.

pozdrawiam,

bromsky

Napisano

> Wcale się nie komplikuje. W urzędzie przedstawiasz tytuł prawny do lokalu (czyli umowę najmu),

> właściciel nie jest potrzebny. To, że umowa kończy się za 2 miesiące nie ma żadnego znaczenia

> (wystarczy powiedzieć, że planujesz dłuższy pobyt).

> Inną sprawą jest to, że ew. mandaty czy inne sprawy urzędowy związane z samochodem będą

> przychodziły na adres z dowodu rejestracyjnego. Więc tu będziesz miał problem główny.

> pozdrawiam,

> bromsky

Jak się mają wpisy w dowodzie rejestracyjnym w polach "C" do sytuacji kiedy mam meldunek tymczasowy poza miejscem zameldowania na stałe? Jeśli pole "C" będzie wypełnione danymi z meldunku tymczasowego, to rozumiem że w przypadku zmiany adresu należy zmienić również dowód? Ciekawe czy da się wypełnić te pola danymi z miejsca meldunku stałego?

Napisano

> Jak się mają wpisy w dowodzie rejestracyjnym w polach "C" do sytuacji kiedy mam meldunek tymczasowy

> poza miejscem zameldowania na stałe? Jeśli pole "C" będzie wypełnione danymi z meldunku

> tymczasowego, to rozumiem że w przypadku zmiany adresu należy zmienić również dowód? Ciekawe

> czy da się wypełnić te pola danymi z miejsca meldunku stałego?

To raczej oczywiste. W polu C powinny być wpisane dane aktualnego ZAMIESZKANIA. To czy będzie to miejsce stałego zameldowania czy jakiekolwiek inne nie ma żadnego znaczenia.

pozdrawiam,

bromsky

Napisano

> To raczej oczywiste. W polu C powinny być wpisane dane aktualnego ZAMIESZKANIA. To czy będzie to

> miejsce stałego zameldowania czy jakiekolwiek inne nie ma żadnego znaczenia.

> pozdrawiam,

> bromsky

Nie do końca oczywiste. To pole jest określone jako "adres posiadacza" lub "adres właściciela". Nie wiem co ustawodawca miał na myśli, dlatego się zastanawiam. Chyba nie wiadomo czy chodzi o adres zamieszkania czy stałego zameldowania?

Napisano

> Nie wiem co ustawodawca miał na myśli, dlatego się zastanawiam.

A zajrzałeś chociaż do ustawy?

mar00ha

Napisano

> A zajrzałeś chociaż do ustawy?

> mar00ha

A zajrzałem, ale całej nie czytałem. Chcesz coś dodać czy kieruje Tobą tylko czysta ciekawość? zlosnik.gif

Napisano

> Witajcie

> mam pytanie natury prawno - administracyjnej.

> Zameldowany na stałe jestem w Bielsku - Białej.

> Od dwóch lat mieszkam w Krakowie.

> Czy istnieje możliwość zarejestrowania samochodu w Krakowie i otrzymania krakowskich tablic

> rejestracyjnych? jeśli tak, to czy jest to skomplikowana procedura?

> jakiś czas temu z mojego służbowego samochodu (tablice zaczynające się od PO) zniknęły blachy, a w

> ostatnich tygodniach zdarzyło się to kilku samochodom z obcymi blachami parkującymi na

> osiedlu...

> oczywiście parking strzeżony będzie brany pod uwagę, jednak te zdarzenia właśnie spowodowały u mnie

> pojawienie się tego pytania.

> Z góry dzięki za porady

miałeś przymocowane czy tylko w ramkach?

Napisano
  • Autor

> miałeś przymocowane czy tylko w ramkach?

niestety były tylko w ramkach icon_rolleyes.gif ale już będę mieć nauczkę ok.gif

Napisano

> A zajrzałem, ale całej nie czytałem. Chcesz coś dodać czy kieruje Tobą tylko czysta ciekawość?

Kiedy ja ostatnio zaglądałem do ustawy (lub rozporządzenia - nie pamiętam) na temat rejestracji, to prawodawca miał na myśli miejsce zamieszkania.

mar00ha

Napisano

> niestety były tylko w ramkach ale już będę mieć nauczkę

polecam nitowanie

Napisano
  • Autor

> polecam nitowanie

w prywatnych samochodach prawie wszystkich miałem nitowane bądź przykręcane do zderzaka bezpośrednio ok.gif w służbowym nie miałem pozwolenia na taką ingerencję i się to zemściło no.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.