Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Osobowe a6 - rejestracja na ciężarowe?

Featured Replies

Napisano

Chce kupić audi a6 3.0tdi w Niemczech. auto jest 100% bezwypadkowe i od 1 właściciela ale jest zarejestrowane na LKW (ciężarowe - właściciel szef firmy budowlanej - środek jak nowy). Ma normalnie wbite 5 miejsc i nie ma kratek itp. Wszystko pięknie i ładnie ale CO W POLSCE Z TAKIM AUTEM??? (na starcie jest super bo odpada akcyza - ponad 10tys.zł ale nie wiem co dalej? Zarejestruje? co przy kontroli policji? itd....) Może ktoś pomóc? Bardzo mi zależy bo naprawde auto jak nowe a bez akcyzy!

post-138031-1435251011861_thumb.jpg

Napisano

no niezle, ze nawet sedana mozna jako ciezarowke zarejestrowac smile.gif

a i sposob na sprowadzenie ze akcyzy niezly

Napisano
  • Autor

> no niezle, ze nawet sedana mozna jako ciezarowke zarejestrowac

> a i sposob na sprowadzenie ze akcyzy niezly

No właśnie SEDAN! Nie pisze aby się pochwalić tylko dowiedzieć CZY NIE BĘDZIE PROBLEMÓW? (żadnej kratki nie ma NIC! i od nowości jest LKW - ciężarowy. Niemiec spłacił Leasing i sprzedaje) Zarejestrować zarejestruje ale póżniej??? Znajomi podpowiadają aby na sztuke założyc z tyłu "kratke" - dla odczepnego przy kontrolach policyjnych i dalszych przeglądach? sam nie wiem jak to ugryzć?

Napisano

> No właśnie SEDAN! Nie pisze aby się pochwalić tylko dowiedzieć CZY NIE BĘDZIE PROBLEMÓW? (żadnej

> kratki nie ma NIC! i od nowości jest LKW - ciężarowy. Niemiec spłacił Leasing i sprzedaje)

> Zarejestrować zarejestruje ale póżniej??? Znajomi podpowiadają aby na sztuke założyc z tyłu

> "kratke" - dla odczepnego przy kontrolach policyjnych i dalszych przeglądach? sam nie wiem jak

> to ugryzć?

ehhh ... ze znajomymi to lepiej wódkę pić niż słuchać się takich rad ...

kupujesz rejestrujesz ( cieszysz się brakiem akcyzy ) i po zarejestrowaniu jako ciężarowy jedziesz na stację po kwit że auto jest przerobione na osobowe , stacja wydaje zaświadczenie o wykonaniu " zmian konstrukcyjnych " i z tym zaświadczeniem zmieniasz wpis w dowodzie rejestracyjnym na auto osobowe ( chociaż nie mam pojęcia po co skoro nawet ma 5 miejsc )

a już tak z czystej ciekawości ... gdzie tą kratkę chciałbyś zamontować ? w sedanie icon_eek.gificon_eek.gificon_eek.giffacepalm.gif

Napisano

> no niezle, ze nawet sedana mozna jako ciezarowke zarejestrowac

> a i sposob na sprowadzenie ze akcyzy niezly

taki manewr na auto osobowe kosztuje coś około 600 euro .. .więc przy droższych autach o pojemności powyżej 2.0 napewno się opłaca i to mocno ... nawet bez odliczania VAT itp. ok.gif

Napisano
  • Autor

> taki manewr na auto osobowe kosztuje coś około 600 euro .. .więc przy droższych autach o pojemności

> powyżej 2.0 napewno się opłaca i to mocno ... nawet bez odliczania VAT itp.

Dzieki! Raz sie żyje - kupuje! (co ma być to będzie)

Napisano

> a już tak z czystej ciekawości ... gdzie tą kratkę chciałbyś zamontować ? w sedanie

widziałem w starszym Toledo (typowy sedan) zamontowaną kraciochę. Głównie była to ściana grodziowa oddzielająca bagażnik od tylnej kanapy, czyli standard, po prostu kawał blachy. Ale znad tej blachy wystawały ze dwa rzędy siatki chromowanej i po zamknięciu oparć w pozycji właściwej te kratki wystawały ze szczeliny między tylną półką, a oparciem na wysokość może jednego oczka zlosnik.gif

Dla mnie jest to śmieszne, bo rejestracja aut ciężarowych nie powinna być aż tak skomplikowana, że z kratą, że z jakimiś dupsami. Potrzebujesz auto na firmę, rejestrujesz, wbijasz w dowód nazwę firmy w której jeździ, określasz warunki użytkowania i już.

A czy wozisz tym ziemniaki do warzywniaka czy np. Klientów na spotkania (adwokat, itp.) to już Twoja sprawa ok.gif

Napisano

> widziałem w starszym Toledo (typowy sedan) zamontowaną kraciochę. Głównie była to ściana grodziowa

> oddzielająca bagażnik od tylnej kanapy, czyli standard, po prostu kawał blachy. Ale znad tej

> blachy wystawały ze dwa rzędy siatki chromowanej i po zamknięciu oparć w pozycji właściwej te

> kratki wystawały ze szczeliny między tylną półką, a oparciem na wysokość może jednego oczka

> Dla mnie jest to śmieszne, bo rejestracja aut ciężarowych nie powinna być aż tak skomplikowana, że

> z kratą, że z jakimiś dupsami. Potrzebujesz auto na firmę, rejestrujesz, wbijasz w dowód nazwę

> firmy w której jeździ, określasz warunki użytkowania i już.

> A czy wozisz tym ziemniaki do warzywniaka czy np. Klientów na spotkania (adwokat, itp.) to już

> Twoja sprawa

Tak powinno być, ale tak nie jest niestety. System jest totalnie chory. Samochód dostawczy - blaszak na bliźniaku, 12 m3 objętości przestrzeni bagażowej jest 3-miejscowym samochodem osobowym z ogromnym bagażnikiem - do czasu wykonania dodatkowego, naturalnie płatnego przeglądu technicznego hahaha.gif

I tak jedno auto, które kupiłem ostatnio przechodziło w ciągu 3 miesięcy 3 badania techniczne mimo tego, że w kraju, z którego przyjechało miało jeszcze ważne badanie techniczne. Po prostu - w Polsce auto musi przejść pierwszy przegląd po 3 latach a w innych krajach po 4 lub 5 - i trzylatek przywieziony z ważnym badaniem technicznym - w stanie idealnym (nieco ponad 100 kkm realnego przebiegu) w Polsce musi zostać przeglądem "wprowadzone na salony", potem musi przejść badanie techniczne "do dowodu" a potem kolejne "do urzędu skarbowego". Paranoja po prostu.

Lepiej... Drugie auto - nowe z polskiego salonu też musi przejść badanie "do urzędu skarbowego", bo mimo homologacji ciężarowej, nazwania po imieniu na fakturze zakupu - też dla urzędu skarbowego jest wielką osobówką z 3 miejscami i ogromnym bagażnikiem sciana.gif

Napisano

> a już tak z czystej ciekawości ... gdzie tą kratkę chciałbyś zamontować ? w sedanie

znajomy miał w z3 za zaglowkami za starych czasów, jak kratka była jedynym wyznacznikiem "ciężarówkowatości", więc nie wiem co Cię tak dziwi

Napisano

> Lepiej... Drugie auto - nowe z polskiego salonu też musi przejść badanie "do urzędu skarbowego", bo

> mimo homologacji ciężarowej, nazwania po imieniu na fakturze zakupu - też dla urzędu

> skarbowego jest wielką osobówką z 3 miejscami i ogromnym bagażnikiem

To akurat już nadużycie - świadectwo homologacji jest dokumentem z ministerstwa infrastruktury i US nie może żądać dodatkowych zaświadczeń - oznaczałoby to że kwestionuje ten dokument! Tak więc zależy to tylko od tego jak bardzo się uprzesz w US - wszyscy moi klienci którzy mieli taki problem, po mocniejszym przyciśnięciu urzędników załatwiali sprawę bez żadnych dodatkowych przeglądów.

Napisano

> To akurat już nadużycie - świadectwo homologacji jest dokumentem z ministerstwa infrastruktury i US

> nie może żądać dodatkowych zaświadczeń - oznaczałoby to że kwestionuje ten dokument! Tak więc

> zależy to tylko od tego jak bardzo się uprzesz w US - wszyscy moi klienci którzy mieli taki

> problem, po mocniejszym przyciśnięciu urzędników załatwiali sprawę bez żadnych dodatkowych

> przeglądów.

Prawo jest niestety takie, że urzędnik nie odpowiada za swoje decyzje. Nie masz papieru na VAT-1 - jak urzędas ma dobry dzień, to nie ma problemu, ale za 5 lat ktoś sobie "przypomni", że nie ma papierka i przywali karę + nakaże zwrot "niesłusznie" odliczonego VAT-u... I niestety - trzeba to wszystko zapłacić a potem się sądzić można dopiero.

Nieprecyzyjnie się wyraziłem - homologacja ciężarowa a homologacja VAT-1 to po prostu dwie różne rzeczy - to jest kompletnie chore. W wielu wypadkach odliczenia od aut bez VAT-1 nie są kwestionowane, ale jak człowiek ma pecha, to mu i cegła w drewnianym kościele na głowę spadnie wink.gif

Ogólnie system podatkowy jest kompletnie chory, bo takich patologii jest wiele - ale to nie na MK dyskusja...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.