Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

znowu temat "podwójnego" OC

Featured Replies

Napisano

Ale tego jeszcze chyba nie było... sciana.gif

Swego czasu sprzedałem teściowi szmelcwagena przed płatnością II raty, On nie pamięta (a przynajmniej nie ma potwierdzenia), czy wypowiedział moje OC, ale zawarł polisę w tym samym TU. I dziś przyszło pisemko, żeby zapłacił II ratę mojej ex-polisy. icon_eek.gif

Mają bajzel w papierach, czy nasze prawo ubezpieczeniowe dopuszcza opcję równoległego podwójnego ubezpieczenia OC w tym samym TU? blush.gif

Napisano

> Ale tego jeszcze chyba nie było...

> Swego czasu sprzedałem teściowi szmelcwagena przed płatnością II raty, On nie pamięta (a

> przynajmniej nie ma potwierdzenia), czy wypowiedział moje OC, ale zawarł polisę w tym samym

> TU. I dziś przyszło pisemko, żeby zapłacił II ratę mojej ex-polisy.

> Mają bajzel w papierach, czy nasze prawo ubezpieczeniowe dopuszcza opcję równoległego podwójnego

> ubezpieczenia OC w tym samym TU?

Zasadniczo podwójne OC w tym samym TU jest możliwe. Oczywiście w takim przypadku łatwiej anulować jedną polisę, ale zgodnie z literą prawa racja jest po stronie TU. Ewentualnie niech teść napisze reklamację, że on myślał, że kontynuuje Twoją polisę a nikt mu nie powiedział, że to nowa i trzeba starą wypowiedzieć. Takie małe ściemnianie.

Napisano
  • Autor

> ale zgodnie z literą prawa racja jest po stronie TU.

No właśnie - "litera prawa" chyba ma pilnować, żeby zapłacić OC, więc TU doskonale wiedziało, że OC na ten pojazd jest wykupione. niewiem.gif

P.S. Jakie konkretnie przepisy regulują kwestie wypowiedzeń/ciągłości/przedłużania polisy OC?

Napisano

> No właśnie - "litera prawa" chyba ma pilnować, żeby zapłacić OC, więc TU doskonale wiedziało, że OC

> na ten pojazd jest wykupione.

> P.S. Jakie konkretnie przepisy regulują kwestie wypowiedzeń/ciągłości/przedłużania polisy OC?

Przedostatni link na stronie, Ustawa o ubezpieczeniach obowiązkowych - masz tekst jednolity po nowelizacjach.

http://www.ufg.pl/pliki.jspx?kuid=27&mid=102&mitemid=102

Napisano

> Przedostatni link na stronie, Ustawa o ubezpieczeniach obowiązkowych - masz tekst jednolity po nowelizacjach.

> http://www.ufg.pl/pliki.jspx?kuid=27&mid=102&mitemid=102

Nie nadążają z aktualizacjami ... były kolejne trzy nieuwzględnione nowelizacje.

Lepszym źródłem jest www => polskieustawy.com, jeszcze lepszym "Lex Omega" zlosnik.gif

Napisano

> Nie nadążają z aktualizacjami ... były kolejne trzy nieuwzględnione nowelizacje.

> Lepszym źródłem jest www => polskieustawy.com, jeszcze lepszym "Lex Omega"

Ale i tak nie zmienia to faktu, że teść autora wątku ma dwie polisy do opłacenia 270751858-jezyk.gif

Napisano
  • Autor

> Ale i tak nie zmienia to faktu, że teść autora wątku ma dwie polisy do opłacenia

Skontaktowałem się z moim pośrednikiem ubezpieczeniowym (On ubezpieczał teściowi to auto) i okazało się, że znalazł nawet kopię pisma z wypowiedzeniem, także ewidentna pomyłka TU.

Zastanawia mnie tylko, czy byliby na prawie, gdyby jednak teściu nie wypowiedział? niewiem.gif

Napisano

> Skontaktowałem się z moim pośrednikiem ubezpieczeniowym (On ubezpieczał teściowi to auto) i okazało

> się, że znalazł nawet kopię pisma z wypowiedzeniem, także ewidentna pomyłka TU.

Coś za dużo słyszę o tego typu "pomyłkach". Jak dla mnie celowe działanie - znajdzie potwierdzenie - przeprosimy. Nie znajdzie - będzie musiał zapłacić. To samo z przysyłaniem upomnień o stare zaległości. Przecież doskonale wiedzą że się przedawniają po 3 latach.

> Zastanawia mnie tylko, czy byliby na prawie, gdyby jednak teściu nie wypowiedział?

Byliby o ile zaległość nie była starsza niż 3 lata.

Napisano

> Ale i tak nie zmienia to faktu, że teść autora wątku ma dwie polisy do opłacenia

Ciekawe, czy w razie szkody poszkodowany też z dwóch polis kasę dostanie hehe.gif Płacisz dwa razy, ale dostaniesz raz, ot, spryciule...

Napisano

> Zastanawia mnie tylko, czy byliby na prawie, gdyby jednak teściu nie wypowiedział?

Tak, byliby w prawie. Ustawa nie reguluje, że klient może mieć tylko jedną polisę OC, chcesz mieć dwie to masz i płać.

Napisano

> Coś za dużo słyszę o tego typu "pomyłkach". Jak dla mnie celowe działanie - znajdzie potwierdzenie

> - przeprosimy. Nie znajdzie - będzie musiał zapłacić. To samo z przysyłaniem upomnień o stare

> zaległości. Przecież doskonale wiedzą że się przedawniają po 3 latach.

> Byliby o ile zaległość nie była starsza niż 3 lata.

Uwielbiam takie domysły o celowym działaniu. Prawda jest taka, że zawsze zawala czynnik ludzki i po prostu trzeba udowodnić, że wina jest po stronie ubezpieczyciela. Zapewniam Cię, że tak duże firmy nie mają działów zajmujących się przewalaniem klienta na ekstra kasę. Szybciej spotkasz takie machlojki w małych firemkach a nie korporacjach.

Napisano

To co powiesz na sytuacje typu - dostajesz wezwanie do zapłaty, dzwonisz, dostajesz informację że nie wypowiedziałeś OC i musisz zapłacić. Kiedy grzecznie informujesz że wypowiedziałeś dostajesz odpowiedź że nie mają potwierdzenia. Kiedy mówisz że Ty je masz i możesz dosłać faksem to nagle w magiczny sposób znajduje się w komputerze. Naprawdę uważasz że nie jest to celowe działanie? Nie jest to mała firemka - podobno trzecia co do wielkości w Polsce.

Napisano

> To co powiesz na sytuacje typu - dostajesz wezwanie do zapłaty, dzwonisz, dostajesz informację że

> nie wypowiedziałeś OC i musisz zapłacić. Kiedy grzecznie informujesz że wypowiedziałeś

> dostajesz odpowiedź że nie mają potwierdzenia. Kiedy mówisz że Ty je masz i możesz dosłać

> faksem to nagle w magiczny sposób znajduje się w komputerze. Naprawdę uważasz że nie jest to

> celowe działanie? Nie jest to mała firemka - podobno trzecia co do wielkości w Polsce.

Powiem Ci, że trafiłeś na leniwego pracownika firmy, któremu nie chce się dobrze poszukać dokumentu. Ja ich nie bronię, sam miałem podobne przypadki, tylko nie zakładam, że firma robi to umyślnie a wina leży po stronie człowieczka, który to obsługuje. Jak trzecia w Polsce to Warta, no chyba, że myślałeś o Hestii, ale oni są teraz drudzy. smile.gif

Napisano

> Powiem Ci, że trafiłeś na leniwego pracownika firmy, któremu nie chce się dobrze poszukać

> dokumentu. Ja ich nie bronię, sam miałem podobne przypadki, tylko nie zakładam, że firma robi

> to umyślnie a wina leży po stronie człowieczka, który to obsługuje. Jak trzecia w Polsce to

> Warta, no chyba, że myślałeś o Hestii, ale oni są teraz drudzy.

Myślałem o Hestii smile.gif Pewnie masz rację ale niesmak zawsze zostaje.

Napisano

> Ale tego jeszcze chyba nie było...

> Swego czasu sprzedałem teściowi szmelcwagena przed płatnością II raty, On nie pamięta (a

> przynajmniej nie ma potwierdzenia), czy wypowiedział moje OC, ale zawarł polisę w tym samym

> TU. I dziś przyszło pisemko, żeby zapłacił II ratę mojej ex-polisy.

> Mają bajzel w papierach, czy nasze prawo ubezpieczeniowe dopuszcza opcję równoległego podwójnego

> ubezpieczenia OC w tym samym TU?

Skandal, że polskie tzw. "prawo" wciąż dopuszcza takie pułapki sciana.gif

i TU "w imię prawa" mogą rżnąć klientów facepalm.gif

Napisano

> To co powiesz na sytuacje typu - dostajesz wezwanie do zapłaty, dzwonisz, dostajesz informację że

> nie wypowiedziałeś OC i musisz zapłacić. Kiedy grzecznie informujesz że wypowiedziałeś

> dostajesz odpowiedź że nie mają potwierdzenia. Kiedy mówisz że Ty je masz i możesz dosłać

> faksem to nagle w magiczny sposób znajduje się w komputerze. Naprawdę uważasz że nie jest to

> celowe działanie? Nie jest to mała firemka - podobno trzecia co do wielkości w Polsce.

Wypisz wymaluj taką procedurę przerobiłem 2 tygodnie temu z Wartą...

Napisano

> Tak, byliby w prawie. Ustawa nie reguluje, że klient może mieć tylko jedną polisę OC, chcesz mieć

> dwie to masz i płać.

Ale reguluje że w razie wypadku dostaniesz kasę tylko z jednej z nich.

Chamstwo.

Napisano

> Ale reguluje że w razie wypadku dostaniesz kasę tylko z jednej z nich.

> Chamstwo.

Ty w razie wypadku nie dostaniesz nic, bo OC chroni Ciebie przed roszczeniami innych. Jeżeli masz więcej niż jedną polisę i się do tego przyznasz, to wszystkie polisy solidarnie wypłacają odszkodowanie poszkodowanemu.

Napisano

> Ty w razie wypadku nie dostaniesz nic, bo OC chroni Ciebie przed roszczeniami innych. Jeżeli masz

> więcej niż jedną polisę i się do tego przyznasz, to wszystkie polisy solidarnie wypłacają

> odszkodowanie poszkodowanemu.

Wiem jak działa OC. smirk.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.