Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Problem przy odpalaniu na zimnym silniku

Featured Replies

Napisano

Witam.

Mam nastepujacy problem zawsze na zimnym silniku np przed praca lub po pracy odpala za kazdym razem za 2-3 razem a ponadto na zimnym silniku na " luzie jest ok" po wrzuceniu 1 i ruszeniu zaczyna byc problem nie trzyma obrotow faluja od 200 do1000, sa tzw detonacje benzyny z tlumika, prycha, dlawi sie, po daniu gazu w podloge, sekunde sie zastanawia i wtedy reaguje. Po ruszeniu trzymajac 2-3 tys obr wszystko jest w miare oki. Po przejechaniu np 1 km wszystko ustaje silnik normalnie pracuje na benzynie nie odczuwam zadnych dolegliwosci itd ale to juz na rozgrzanym silniku. Tak samo po zgaszeniu silnika odpala czesto za 1 razem chodz czasami za 2 co moze byc przyczyna ? ( cieply silnik )

Nadmienie ze pacjent to lacetti 1,4 z 94r ponadto wymienilem filt paliwa, cewke, kable WN , komp zostal zresetowany.

Ciekawostka jest to ze po odlaczeniu klemy od aku na około 3 -5 minut przez 4 dni wszystko bylo w miare ok i znow zaczely wystepowac problemy - ktos wie o co moze chodzic ?

Napisano

> A może po prostu padł czujnik temp dający sygnał do kompa od wtrysku?

Coś mi się zdaje, że nie jedna osoba Koledze już to sugerowała. smile.gif

Napisano
  • Autor

Hmmm mozliwe a ktos wie gdzie taki czujnik kupic ? Mozliwe ze faktycznie to moze byc taki czujnik.

• 4 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Czujnik wymieniony niestety problem pozostał frown.gif

Ktos ma jeszcze jakies pomysly ?

Napisano

> Czujnik wymieniony niestety problem pozostał

> Ktos ma jeszcze jakies pomysly ?

Wypadałoby w takiej problemowej sytuacji mieć podpięty do auta laptop lub czytnik EOBD i sprawdzić, jakie są wartości kilku parametrów rzeczywistych, np korekcji krótko- i długoterminowej.

Nie wiem, do jakich "macherów" z tym autem jeździsz, ale to powinien już jakiś czas temu ktoś zrobić. Metodą zgadywania można pół auta wymienić i nie usunąć przyczyny tych problemów.

Napisano
  • Autor

> Wypadałoby w takiej problemowej sytuacji mieć podpięty do auta laptop lub czytnik EOBD i sprawdzić,

> jakie są wartości kilku parametrów rzeczywistych, np korekcji krótko- i długoterminowej.

> Nie wiem, do jakich "macherów" z tym autem jeździsz, ale to powinien już jakiś czas temu ktoś

> zrobić. Metodą zgadywania można pół auta wymienić i nie usunąć przyczyny tych problemów.

Bylem juz u dwoch mechanikow u kazdego przetestowalem na kompie. Komputer nie wykazal bledow i wszystkie parametry pracujacego silnika sa poprawne. I dalej nie wiem co to moze byc ?

Napisano

Wilgoć na kablach WN hmm.gif Auto stoi na dworze, czy jest garażowane? Jak to pierwsze, to zorganizuj raz nocleg w suchym garażu i sprawdź jak odpali po nocy.

Napisano
  • Autor

> Wilgoć na kablach WN Auto stoi na dworze, czy jest garażowane? Jak to pierwsze, to zorganizuj raz

> nocleg w suchym garażu i sprawdź jak odpali po nocy.

Kable wymienione zostały, auto stoi w garazu w którym jest sucho i nie ma znaczenia czy odpalam na dworze czy w garazu zawsze jest tak samo.

Napisano

> Kable wymienione zostały, auto stoi w garazu w którym jest sucho i nie ma znaczenia czy odpalam na

> dworze czy w garazu zawsze jest tak samo.

Niestety bedziemy wciaz gdybac. Trzeba odstawic auto do elektryka, podpiac kompa jak nie bedzie chcial odpalic i zobaczyc co nie dziala. Moze sie okazac ze to glupia masa silnika, ale moze to tez byc sam sterownik silnika.

Takze koniec gdybania

Napisano

> Bylem juz u dwoch mechanikow u kazdego przetestowalem na kompie. Komputer nie wykazal bledow i

> wszystkie parametry pracujacego silnika sa poprawne. I dalej nie wiem co to moze byc ?

To tak dość lakonicznie. Ja Ci sugeruję, co konkretnie trzeba sprawdzić. Jak sterownik z tego, czy innego powodu, będzie na adaptacji w kierunku dużego zubożenia, to na zimnym silniku bankowo będą problemy. Potem silnik wchodzi w tzw. pętlę zamkniętą i stopniowo wzbogaca mieszankę, bo z sondy lambda zczytał, że jest za ubogo. Zaczyna wtedy normalnie pracować.

Może to o tyle mieć zastosowanie, że o ile dobrze pamiętam, masz LPG.

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Witam.

Problemem w moim przypadku okazała się pompa paliwa. Zaworek zwrotny nie trzymał mi i po dłuższym postoju benzyna spływała do baku spowrotem i dlatego był problem z odpaleniem.

Teraz odpala od strzała i problem co najważniejsze znikł.

Jako ciekawostkę dodam ze mechanik nie wymienił całej pompy paliwa tylko sam wkład, cała pompa paliwa w ASO kosztuje około 950zł gdzieś w internecie widziałem po 530zł a ja wymieniłem sam wkład za 260 zł.

Ale najważniejsze ze działa.

Pozdrawiam tych co się udzielali w temacie.

Napisano

W sumie dość dziwne objawy, jak na rodzaj usterki.

Ale skoro auto zaczęło normalnie jeździć, to należy się cieszyć. waytogo.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.