Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Lanos - wykrzywiona zwrotnica, można jeździć?

Featured Replies

Napisano

Witam,

Z racji braku odpowiedzi na Forum Lanosa, zwracam się do was z takim oto problemem:

Miałem ostatnio parę przygód z 'mechanikami'. Wymieniałem większość elementów przedniego zawieszenia w tym końcówki drążków. Niestety, pan mechanik nie mógł zdjąć lewej końcówki i skończyło sie na grzaniu. Przy ustawianiu zbieżności potem okazało się, że pan mechanik tłukąc w końcówkę wygiął zwrotnicę, co widać na pierwszej fotce.

ak1s.jpg

Przy ustawianiu zbieżności okazało się także, że diagnosta musiał prawą końcówkę ustawić pod kątem

tak, aby kierownica mogła być prosta przy jeździe na wprost. Bez zginania końcówki przy

jeździe na wprost kierownica była lekko zgięta.

ak2z.jpg

Mogę tak jeździć jak jest? Czy będzie cięło opony?

Dodam, że mam wrażenie, że jakby coś dziwnie się prowadzi przy skręconych kołach, choć przy jeździe na wprost jest OK raczej.

pozdrawiam

Napisano

Sluchaj

Jak dla mnie jest to rosyjska ruletka. Samochod jezdzi ale osobiscie bym do czegos takiego nie wsiadl. Uklad kierowniczy ma istotny wplyw na bezpieczenstwo jazdy. Zobacz ja u ciebie to wszystko jest powyginane. Nawet bym sie chwili nie zastanawial tylko lecial do niego zeby to naprawil.

Moze i samochod jedzie i skreca. W porzadku jak jedziesz spokojnie i na wprost. Problem moze sie pojawic przy dynamiczniejszym pokonywaniu zakretu czy sytuacji awaryjnej gdzie bedziesz musial ominac przeszkode.

Ja bym z tym jechal do poprawy or razu. Mozesz stwarzac zagrozenie dla siebie i dla inncyh.

Jezeli ci amatorzy nie nie potrafia tego naprawic, niech oddaja kase i jedz do prawdziwego warsztatu.

Napisano

pierwsza sprawa to trochę bałbym się jezdzić z tak wygietym elementem, w końcu to układ kierowniczy i od jego prawidłowego działania zalezy twoje zycie

druga spraw aodnośnie ustawiania zbieżności to diagnosta ustawiał ci zbieznośc tylko tak aby kierownica była prosto czy najpierw ustawił przekładnie kierownicza do jazdy na wprost a dopiero poźniej ustawiał zbieznośc?

Napisano
  • Autor

> druga spraw aodnośnie ustawiania zbieżności to diagnosta ustawiał ci zbieznośc tylko tak aby

> kierownica była prosto czy najpierw ustawił przekładnie kierownicza do jazdy na wprost a

> dopiero poźniej ustawiał zbieznośc?

Tak właśnie było. Najpierw ustawił tak jak mówisz, ale podczas jazdy na wprost kierownica nie była prosto tylko lekko w prawo. Kilka razy poprawiał zanim ustawił że jest prosto przy jeździ na wprost.

Napisano
  • Autor

Niestety, mój błąd był, że dałem 'znajomemu' naprawiać i gdybym poszedł do niego teraz to bym miał śmiertelnego wroga do końca życia.

Czyli co radzicie? Kupować nową zwrotnicę i od nowa wszystko składać?

Napisano

> Tak właśnie było. Najpierw ustawił tak jak mówisz, ale podczas jazdy na wprost kierownica nie była

> prosto tylko lekko w lewo. Kilka razy poprawiał zanim ustawił że jest prosto przy jeździ na

> wprost.

To akurat sie zdarza, nawet wtedy jak wszystko jest proste a facet od ustawiania daje ciala.

Napisano

> Czyli co radzicie? Kupować nową zwrotnicę i od nowa wszystko składać?

waytogo.gif chociaz ta wygieta koncowka tez juz sie chyba do niczego nie nadaje frown.gif

Napisano

> Niestety, mój błąd był, że dałem 'znajomemu' naprawiać i gdybym poszedł do niego teraz to bym miał

> śmiertelnego wroga do końca życia.

jeżeli jemu nie było głupio oddać Ci czyli znajomemu auto w takim stanie to czemu ty teraz masz jakies skropuły - oczywiscie nie wiem na jakiej ta naprawa była zasadzie wiec pisze to w przypadku gdy normalnie oddałes mu auto i za wszystko regulaminowo zapłaciłes

Napisano

Ile kosztuje nowa zwrotnica do Lanosa ?

Czy jezdzi sie z wykrzywionymi ?

Odpowiedz sobie na te 2 podstawowe pytania a potem jedz wymienic. smirk.gif

Napisano

> Ile kosztuje nowa zwrotnica do Lanosa ?

> Czy jezdzi sie z wykrzywionymi ?

> Odpowiedz sobie na te 2 podstawowe pytania a potem jedz wymienic.

Po co zaraz nowa zwrotnica, uzywana prosta tez bedzie ok grinser006.gif

Napisano

Oczywiscie ze uzywana bedzie w porzadku.

Podobnie jak w "porzadku" moze byc jego wyprostowana zwrotnica a opisana w anonsie jako lekko uzywana, ble ble ble..., sprzedaje bo wymienil na sportowe zawieszenie no.gif

Napisano

> Mogę tak jeździć jak jest? Czy będzie cięło opony?

na jednej szali kładziesz zwrotnicę za 150 PLN, na drugiej życie swoje, swoich pasażerów, hgw kogo jeszcze

odpowiedz sobie sam ok.gif

Napisano
  • Autor

W porządku, po prostu chciałem wiedzieć jak bardzo poważne jest tego typu uszkodzenie i jakie kroki przedsięwziąć.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.