Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[F] elektryka szyby

Featured Replies

Napisano

Coś ostatnio zaczęły świrować szyby elektryczne. Objaw jest następujący: chodzą sobie grzecznie w dół i w górę i generalnie działają ale raz na jakiś czas robi się coś dziwnego.

Otwieram lub zamykam szybę od strony kierowcy. Szyba jedzie w górę lub w dół w skrajne położenie i w tym momencie wywala bezpiecznik. Ale nie ten główny od silników tylko F7 (10A) - oczywiście gaśnie wszystko w środku co jest przez F7 zasilane. Wymieniam bezpiecznik i wszystko jest ok - do następnego razu.

Przy normalnym zachowaniu jak szyba dojeżdża do skrajnego położenia słychać jak przełącza sie jakiś dinks i silnik szyby się wyłącza - ale zaobserwowałem że w tym momencie lekko przygasa również oświetlenie konsoli tak jakby jednak szedł jakiś większy prąd.

I pytanie: co sie kończy - mechanizm podnoszenia szyby, jakiś przełącznik, gdzieś się robi zwarcie?

Jest na sali jakiś elektryk? biglaugh.gif

Pozdrowienia

Napisano

W moim wozie problem identyczny, szwankuje silnik podnosnika od strony kierowcy, a dokladniej, jego uklad przeciwprzeciazeniowy. Raz zadziala szybko, innym razem "przytrzymuje" napiecie 2-3 sekundy dluzej niz powinien (co widac po stanie oswietlenia i zarzacej sie delikatnie kontrolki ladowania). Jest to oryginalny silnik od AF.

W drzwiach od strony pasazera podnosnik napedza silnik od Vectry B (podmienilem, byl o tym watek z opisem i zdjeciami klik- wspominam o tym dlatego, iz silniki od VB sa zdecydowanie bardziej popularne w obiegu wtornym niz oryginalne z AF, ja zakupilem z calym mechanizmem podnoszenia szyby od VB za 40 PLN na zaprzyjaznionym szrocie... ), dziala idealnie (zdecydowanie ciszej niz ten od AF), uklad przeciwprzeciazeniowy dziala szybko i zdecydowanie, bez efektu obciazania calej instalacji.

Pozdrawiam

Napisano

u mnie z kolei jest troszeczkę inaczej. Szyba kierowcy zjeżdża w dół, układ przeciążeniowy działa normalnie. Natomiast jak podjeżdża pod gorę, w momencie domknięcia robi się jakieś "zwarcie" w silniku pasażera, słychać trrrrrrrrrrr okropne i opuszcza się delikatnie szyba pasażera. Z kolei przy procedurze z szybą pasażera jest normalnie. pewnie pomalutku silnik szyby kierowcy mówi papapa.....

Napisano
  • Autor

> W moim wozie problem identyczny, szwankuje silnik podnośnika od strony kierowcy, a dokładniej, jego

> układ przeciwprzeciazeniowy. Raz zadziała szybko, innym razem "przytrzymuje" napięcie 2-3

> sekundy dłużej niż powinien (co widać po stanie oświetlenia i żarzącej sie delikatnie

> kontrolki ładowania). Jest to oryginalny silnik od AF.

Ok, znaczy moduł zabezpieczający dożywa dni swoich.

O ile dobrze doczytałem (w Twoim wątku o podmianie prawego silnika na ten z VB i w wątku o domykaniu szyb) to cała "elektronika" zabezpieczająca i sterująca siedzi w tym czarnym plastiku przy silniku.

I teraz tak: moja instalacja jest następująca: z prawej strony jest goły silnik - są tylko dwa kable, z lewej zaś siedzi silnik taki:

284310227-podnosnik2.jpg

Automat jest tylko od strony kierowcy, od pasażera jest manual. A co z tymi zabezpieczeniami? Dla obu stron są przy silniku od strony kierowcy?

Tak czy owak, trzeba by było kupić nowy silnik od strony kierowcy.

Takiego jak mój oryginalny (z dużą czarną skrzynką) nie widziałem ale do dostania jest taki:

284310227-podnosnik1.jpg

Są wymienne między sobą czy się różnią czymś, bo na pierwszy rzut oka to na osi samego mechanizmu w moim jest sprężyna spiralna a w tym drugim chyba nie. No i ma większe czarne pudełko co sugerowałoby bogatszą zawartość. zlosnik.gif Wtyki są takie same (okrągłe).

Pozdrowienia

post-7429-14352510151703_thumb.jpg

Napisano

> Ok, znaczy moduł zabezpieczający dożywa dni swoich.

> O ile dobrze doczytałem (w Twoim wątku o podmianie prawego silnika na ten z VB i w wątku o

> domykaniu szyb) to cała "elektronika" zabezpieczająca i sterująca siedzi w tym czarnym

> plastiku przy silniku.

Dokladnie

> I teraz tak: moja instalacja jest następująca: z prawej strony jest goły silnik - są tylko dwa

> kable, z lewej zaś siedzi silnik taki:

W moim wozie rowniez tak bylo. Wywalilem zwykly silnik z prawej strony i zainstalowalem automat z VB.

> Automat jest tylko od strony kierowcy, od pasażera jest manual. A co z tymi zabezpieczeniami? Dla

> obu stron są przy silniku od strony kierowcy?

Nie, kazdy silnik ma wlasny uklad zabezpieczajacy i sterujacy, umieszczony w tej czarnej obudowie. Przy instalacji silnika z automatem konieczne sa niewielkie przerobki instalacji w drzwiach, o czym rowniez pisalem (watka nie znajde, ale wszystko widac ladnie na schematach-byly dwa wykonania instalacji drzwiowej oraz wyprowadzen do zlacza drzwiowego)

> Tak czy owak, trzeba by było kupić nowy silnik od strony kierowcy.

> Takiego jak mój oryginalny (z dużą czarną skrzynką) nie widziałem ale do dostania jest taki:

> Są wymienne między sobą czy się różnią czymś, bo na pierwszy rzut oka to na osi samego mechanizmu w

> moim jest sprężyna spiralna a w tym drugim chyba nie. No i ma większe czarne pudełko co

> sugerowałoby bogatszą zawartość. Wtyki są takie same (okrągłe).

Moga roznic sie nieznacznie wykonaniem obudowy, wazniejsze jest, aby zebniki byly te same lub dalo sie je latwo wymienic, co opisywalem. Wykonania wtyczek sa rowniez dwa: "jajowate" i prostokatne.

Wystarczy przelozyc tylko caly zespol napedowy podnosnika, pomijajac sam podnosnik (zostawiasz stary i do niego instalujesz inny zespol napedowy).

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> Nie, kazdy silnik ma wlasny uklad zabezpieczajacy i sterujacy, umieszczony w tej czarnej obudowie.

No tak ale w tej "starszej" wersji instalacji prawy silnik jest praktycznie goły, nie widać żadnej skrzynki z 'osprzętem'.

Dwa kable wchodzą do środka i już.

> Przy instalacji silnika z automatem konieczne sa niewielkie przerobki instalacji w drzwiach, o

> czym rowniez pisalem (watka nie znajde, ale wszystko widac ladnie na schematach-byly dwa

> wykonania instalacji drzwiowej oraz wyprowadzen do zlacza drzwiowego)

Tak, domyślam się. Nie mam "starszej" wersji schematów więc nie jestem pewien na 100%, ale z tego co przeczytałem i obejrzałem różne zdjęcia to w starszej wersji całe sterowanie i zabezpieczenia były po lewej stronie. Stąd większa skrzynka po lewej i uproszczone okablowanie po prawej (tylko dwa druty zamiast czterech).

W nowszych wersjach w obu drzwiach były już po 4 przewody z każdej strony i oba silniki miały swoją własną 'czarną skrzynkę' (żeby nie było tak prosto to w tym wariancie były tez dwie wersje: starsza z owalną wtyczką i nowsza z prostokątną i silnikiem takim samym z wyglądu jak w Astrze G).

Chodzi o to że problemy pojawiają się przy operowaniu szybą z lewej strony. Jeśli wymienię silnik z osprzętem z _lewej _ na nowszy to jak się zachowa ten stary 'goły' _z prawej_?

Na logikę wypadało by wymienić oba na nowsze, ale dopóki nie mam schematów 'starej' instalacji to mogę tylko gdybać. A gdybanie mówi mi że taki układ (nowszy z lewej starszy z prawej) nie zadziała. zlosnik.gif

Pozdrowienia

Napisano

> Chodzi o to że problemy pojawiają się przy operowaniu szybą z lewej strony. Jeśli wymienię silnik z

> osprzętem z _lewej _ na nowszy to jak się zachowa ten stary 'goły' _z prawej_?

bedzie sie zachowywal tak jak do tej pory smile.gif

> Na logikę wypadało by wymienić oba na nowsze, ale dopóki nie mam schematów 'starej' instalacji to

> mogę tylko gdybać. A gdybanie mówi mi że taki układ (nowszy z lewej starszy z prawej) nie

> zadziała.

> Pozdrowienia

zadziala smile.gif

edit:

po stronie kierowcy masz "czarna skrzynke" nasuwana na silnik?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.