Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

czas jazdy a odpoczynek...

Featured Replies

Napisano

wydawalo mi sie do tej pory, ze po kazdym a przed nastepnym okresie jazdy 4,5h musi byc przerwa 45 min, ale dzis dowiedzialem sie ze w zalodze 2 osobowej mozna jechac bez przerw yikes.gif prawda to? jakies poparcie przepisami?

Napisano

> wydawalo mi sie do tej pory, ze po kazdym a przed nastepnym okresie jazdy 4,5h musi byc przerwa 45

> min, ale dzis dowiedzialem sie ze w zalodze 2 osobowej mozna jechac bez przerw prawda to?

> jakies poparcie przepisami?

prawda to, rozp. 561/2006, art. 8 ust. 5

Quote:

Na zasadzie odstępstwa od przepisów ust. 2, w ciągu 30

godzin od zakończenia dziennego lub tygodniowego okresu

odpoczynku, kierowca należący do kilkuosobowej załogi musi

skorzystać z kolejnego dziennego okresu odpoczynku

trwającego co najmniej 9 godzin.

co w praktyce oznacza, że przerwa pomiędzy kierowcą A a kierowcą B to czas niezbędny na przełączenie tacho, zmianę za kierownicą i wio w drogę. 9h nieprzerwanego dziennego odpoczynku wykorzystują równolegle wink.gif

Napisano
  • Autor

> prawda to, rozp. 561/2006, art. 8 ust. 5

> Quote:

> Na zasadzie odstępstwa od przepisów ust. 2, w ciągu 30

> godzin od zakończenia dziennego lub tygodniowego okresu

> odpoczynku, kierowca należący do kilkuosobowej załogi musi

> skorzystać z kolejnego dziennego okresu odpoczynku

> trwającego co najmniej 9 godzin.

> co w praktyce oznacza, że przerwa pomiędzy kierowcą A a kierowcą B to czas niezbędny na

> przełączenie tacho, zmianę za kierownicą i wio w drogę. 9h nieprzerwanego dziennego

> odpoczynku wykorzystują równolegle

nie widze w tym cytacie zwiazku z moim pytaniem...

Napisano

Prawda, ale dowodów na poświadczenie nie chce mi się szukać. Możesz znaleźć samemu albo uwierzyć na słowo.

Oczywiście zmiany za kółkiem muszą następować co 4,5 godziny, a nie tak że jeden jedzie 9, a później drugi swoje 9.

Napisano

> wydawalo mi sie do tej pory, ze po kazdym a przed nastepnym okresie jazdy 4,5h musi byc przerwa 45

> min, ale dzis dowiedzialem sie ze w zalodze 2 osobowej mozna jechac bez przerw prawda to?

Prawda. Kiedy kończysz swoje 4,5 jazdy i zaczyna jazdę drugi kierowca pierwsze 45 minut z Twojego czasu "dyspozycji" jest liczone jako pauza. Kiedyś też tego szukałem bo słyszałem kilka wersji. Jedna to taka, że co zmianę trzeba zrobić 45 min pauzy (ale wtedy nie da się wykorzystać 2x10 jazdy i 9 odpoczynku). Inna, że kierowca musi zrobić odpoczynek 45 między swoimi jazdami. Czyli jedziesz Ty, jedzie kolega, robicie 45 i znów Ty i kolega. Też nie prawda. Tzn nie ma przeszkód, żeby pauzę sobie zrobić ale nie jest to wymagane. W obsadzie dwuosobowej auta się nie gasi. Przerwa na zmianę kart/tarczek i na papierocha i w drogę smile.gif

Napisano

tu zaglądałeś?

Napisano

> tu zaglądałeś?

Oooooooo tego szukałem ok.gif

A najciekawsze, że miałem dwie wersje tego z jednego roku, z jednego miesiąca i na jednej było bez tej przerwy 45 po środku a na drugim z. A teraz widzę, że piszą, że zalecają icon_rolleyes.gif

Napisano
  • Autor

> tu zaglądałeś?

tu nie, ale mam papierowa wersjie 561 ktora czytalem wielokrotnie i wydawalo mi sie ze przerwa byc musi, zreszta jak zdawalem CPC to wlasnie tak rozwiazalem zadanie i bylo dobrze.

Napisano

Przepisy się zmieniły a Twoja wersja nie ma aktualizacji 270751858-jezyk.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.