Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Sygnalizacja oblodzenia drogi - gwiazdka/śnieżynka

Featured Replies

Napisano

Dziwna rzecz... zaobserwowana ostatnio.

Na wyświetlaczu np. "1C", komunikat o możliwym oblodzeniu drogi i ikonka gwiazdki/śnieżynki. W miarę zbliżania się do W-wy temperatura rośnie, nawet do "6C" i nadal na wyświetlaczu jest ta gwiazdka/śnieżynka.

Gdy wyłączę i ponownie włączę zapłon, gwiazdki/śnieżynki już nie ma, chociaż wyświetlacz wskazuje nadal "6C".

W sytuacji spadku temperatury, gdy np. wracam wieczorem do moich zimnych rejonów, wyświetlacz reaguje na obniżoną temperaturę i pokazuje jej spadek. W momencie osiągnięcia "3C" dostaję komunikat o możliwości oblodzenia drogi i pojawia się gwiazdka/śnieżynka.

Dlaczego w przypadku wzrostu temperatury (na co wskazuje wyświetlacz i własne odczucia), gdy temperatura rośnie od wartości uznanej przez komputer za niską na tyle, że wyświetla się gwiazdka/śnieżynka, w momencie osiągnięcia większej temperatury nie gaśnie ta ikonka?

Napisano

> Dlaczego w przypadku wzrostu temperatury (na co wskazuje wyświetlacz i własne odczucia), gdy

> temperatura rośnie od wartości uznanej przez komputer za niską na tyle, że wyświetla się

> gwiazdka/śnieżynka, w momencie osiągnięcia większej temperatury nie gaśnie ta ikonka?

histereza sie to nazywa. IMHO to ze gdzies jest +6 nie oznacza ze jesli wczesniej bylo ~0 to miejscowo przy gruncie nie bedzie ~0 w innym miejscu co potencjalnie oznacza ze moze byc oblodzenie...

A ikonka gasnie ale dopiero po dlugim czasie temperatury powyzej potencjalnego oblodzenia.

Napisano
  • Autor

> histereza sie to nazywa. IMHO to ze gdzies jest +6 nie oznacza ze jesli wczesniej bylo ~0 to

> miejscowo przy gruncie nie bedzie ~0 w innym miejscu co potencjalnie oznacza ze moze byc

> oblodzenie...

Czyli urządzenie trochę przewidujące...?

> A ikonka gasnie ale dopiero po dlugim czasie temperatury powyzej potencjalnego oblodzenia.

No właśnie kiedyś chyba gasła , ale jakoś nie obserwowałem tego specjalnie.

Napisano

> Czyli urządzenie trochę przewidujące...?

gupie jak but wink.gif ma pewnie wprogramowane ze dopiero jak temp >oblodzenia utrzymuje sie dluzej niz xxx czasu to mozna zgasic ikonke. To jest IMHO zabezpieczenie przed sytuacja ze lecisz lasem gdzie jest ~0 i slisko, wypadasz na pole gdzie swieci sloneczko i jest +5 i juz ci gasnie kontrolka... mimo ze tak wlasciwie to nie ma gwarancji ze za moment w jakims dolku znowu nie bedzie ~0 i slisko.

> No właśnie kiedyś chyba gasła , ale jakoś nie obserwowałem tego specjalnie.

ja to przy uwazylem jak wracalem od znajomych ze wsi... swiecilo i swiecilo, a jak wjechalem do miasta to zgaslo wink.gif

poza tym pewnie komp bierze tez poprawke na bezwladnosc czujnika temp. Nie raz mi sie zdarzyla sytuacja w druga strone - wyjazd z garazu gdzie mam +10C na mroz, a komputer dopiero po kilkuset metrach zalapywal i marudzil ze slisko moze byc wink.gif

Napisano

> histereza sie to nazywa.

Dziękuję za tak dobraną histerezę hahaha.gif

Napisano

> Dziwna rzecz... zaobserwowana ostatnio.

> Na wyświetlaczu np. "1C", komunikat o możliwym oblodzeniu drogi i ikonka gwiazdki/śnieżynki. W

> miarę zbliżania się do W-wy temperatura rośnie, nawet do "6C" i nadal na wyświetlaczu jest ta

> gwiazdka/śnieżynka.

To samo pisałem poprzedniej zimy. Wg mnie to tak działa, że śnieżynka gaśnie dopiero po wyłączeniu zapłonu.

Ja wjechałem go ogrzewanego garażu i też nie gasło wink.gif

Napisano
  • Autor

> To samo pisałem poprzedniej zimy.

A ja dopiero teraz się na tym zastanowiłem...

> Wg mnie to tak działa, że śnieżynka gaśnie dopiero po wyłączeniu zapłonu.

> Ja wjechałem go ogrzewanego garażu i też nie gasło

Chyba trzeba na południe w zimie się wybrać... i sprawdzić!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.