Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ford Focus 1,8 '99 - jak co, na co, po co?

Featured Replies

Napisano

MOj tesciu kupil takie cus zlosnik.gif

Niech mi ktos powie jak to sie sprawuje, co sie psuje, czy silnik kolizyjny itp ... zanim przyleci do mnie z placzem zebym mu cos naprawil sick.gif

Napisano

kolizyjny, luzy zaworów regulowane co 150tys płytkami jak fiatowskim fire 8V, pali to tyle co 2.0, czyli dyche lekko i w miare jest w stanie ruszyć wink.gif ale bez szału, lepiej mógł 2.0 poszukać chociaż też głowy przy d... nie urywa

Napisano

dyche to pali, ale w miescie, w trasie spokojnie zejdzie sie do okolo 7 (mowa o budzie kombi). Generalnie proste auto, malo upierdliwe - moga byc kwasy z obrotami jalowymi, czasem pomaga czyszczenie krokowca (beznadziejny dostep), czasem regulacja (i czyszczenie) przepustnicy, czasem wymiana TPS'a, a czasem nic nie pomaga zlosnik.gif Generalnie fajne auto, jezdzilem takim 2 lata i milo wspominam ok.gif

Napisano

jakoś mój na trasie nie bardzo się kwapi, żeby zejść poniżej 9 litrów, a nie latam po 150, tylko góra licznikowe 120, po za tym nie wiem czy 1.8 ma skrzynie mtx75 tak jak 2.0, ale moim zdaniem jest zdeczko za krótka, piąty bieg 130km/h i mam prawie 3.5k rpm, jest głośno i spalanie przez to też niemałe, brakuje szóstki

Napisano

> jakoś mój na trasie nie bardzo się kwapi, żeby zejść poniżej 9 litrów, a nie latam po 150, tylko

> góra licznikowe 120, po za tym nie wiem czy 1.8 ma skrzynie mtx75 tak jak 2.0, ale moim

> zdaniem jest zdeczko za krótka, piąty bieg 130km/h i mam prawie 3.5k rpm, jest głośno i

> spalanie przez to też niemałe, brakuje szóstki

Skrzynke, jesli mnie pamiec nie myli ma 1.8 ta sama co 1.6 hmm.gif.

A co do spalania - z 50kkm srednia mialem 8.36l/100km. W trybie mieszanym wciagala mi Foka siakies 8-8.5l/100km. Trasy duzo lepiej i z 7l/100km raczej nie bylo problemu z licznikowym 120km/h grinser006.gif

Napisano

> jakoś mój na trasie nie bardzo się kwapi, żeby zejść poniżej 9 litrów, a nie latam po 150, tylko

> góra licznikowe 120,

Zepsuty albo jezdzic nie umiesz zlosnik.gif Jadac normalnie w trasie to auto nie powinno wypic wiecej niz 8, a nawet to juz sugeruje, ze moze cos nie halo. Jak lecialem okolo 150-160 przez Niemcy 2 lata temu to wypil mi 8.2. W miescie owszem, lubil pociagnac, ale tez bez szalu, wiecej niz 10.5 nie bral, a robil odcinki po 2.5km (tyle mialem do roboty). Nie grzebales przy przepustnicy ? Moze warto sie zainteresowac skladem spalin i czasami otwarcia wtryskiwaczy ?

> po za tym nie wiem czy 1.8 ma skrzynie mtx75 tak jak 2.0, ale moim

> zdaniem jest zdeczko za krótka, piąty bieg 130km/h i mam prawie 3.5k rpm, jest głośno i

> spalanie przez to też niemałe, brakuje szóstki

1.8i ma skrzynke iB5, IMHO jest dobrana ok, dluzsza piatka powodowalaby chroniczny brak mocy, a w '99 to '6' biegow nie wchodzilo w gre w zadnym aucie tej klasy/ceny.

Napisano

> Skrzynke, jesli mnie pamiec nie myli ma 1.8 ta sama co 1.6 .

Technologia jest ta sama - obie to iB5, ale przelozenia to chyba jednak ma inne. Mam jeszcze w domu Haynes'a to jak ktos zainteresowany moge sprawdzic. Zaleta iB5 jest rowniez taka, ze przy wymianie sprzegla nie trzeba wywalac kolumny zawieszenia co ponoc trzeba zrobic przy MTX75 (cyt. z pamieci Zbyszka ze zbicaru).

Napisano

O panie... mam 1.8 w Mondeo MK II i łyka mniej niż Twój Focus... silnik ten sam więc coś tam masz nie halo... albo but za ciężki.

Na trasie, możesz wierzyć lub nie, jechałem 2 razy ten sam odcinek, oczywiście autostrada, 1940 km w jedną stronę, potrzebowałem 120 litrów paliwa, liczone z paragonów i tankowane pod korek do drugiego odbicia... wychodzi ile? trochę mało, nie? Mnie też się wierzyć nie chciało, aha prędkość na autostradzie raczej nie przekraczała 120 km/h.

A silnik sam w sobie ok, mój ma nalot jakieś 250 kkm, nie sądzę, żeby miał w ciągu swego życia regulowane zawory a silnik pracuje równiutko, startuje w każdych warunkach, w ogóle jakiś udany jest.

Pozdrawiam

Pozdrawiam

Napisano

też przywiozłem z niemiec takiego focusa ( z takim silnikiem ) przebieg 160 tkm

wymieniłem sprzegło ( był oryginał ) koszt 380 pln ( komplet luk z wysprzeglikiem ) cena po znajomości , i padła pompa wspomagania ( grzechotanie ale brak wycieku i innych objawów) koszt 50 pln ( używana ale jak nowa ) poza tym nic nie robiłem niemiec wszystko powymieniał , sprzwdziłem tylko rozrząd ( pasek jak nowy ) wymieniony przy 142 tkm , aaa i zero rudej ( ale to się może szybko zmienić heheh )

Jak dla mnie to silnik ma wystarczającą moc , wcale nie pali tak dużo chyba,że coś jest walnięte lub ma się ciężką nogę , zawieszeniowo to inna bajka niż fiat

----- uczę się jeżdzić po zakrętach ---- ogólnie za tak małe pieniądze można mieć

jeszcze fajne autko ok.gif

Napisano
  • Autor

Wlasnie bylem haspla obejrzec, zgnity tak troche i poobijany jak jasna cholera ... zreszta moj tesc zawsze hasplami jezdzil sick.gif

Da sie tego dziada jakos po VINie sprawdzic bo ponoc od pierwszego wlasciciela ...

Napisano

chyba tylko serwis , jest taka stronka ale tam tylko wyposażenie , nic ciekawego

no nie , mój wygląda jak z salonu ,też jeden Wolfganag rocznik"50 ale to był tylko

przypadek kiedyś w ogóle nie myślałem,że kupię forda i to 10-cio letniego ok.gif

Napisano

Wg Wiki, takie skrzynki byly w Focusach mk1:

1) 5-speed MTX-75 Manual (2.0, RS & 1.8 TDCi, 1.8 TDDi, 1.6 TDCi)

2) 5-speed IB5+ Manual (2.0)

3) 5-speed IB5 Manual (1.4, 1.6, 1.8)

4) 6-speed Getrag 285 Manual (ST170)

5) 4-speed 4F27E Automatic (1.6, 2.0)

Napisano

> Wg Wiki, takie skrzynki byly w Focusach mk1:

> 1.6 TDCi)

ten silnik na pewno byl w focusach MK1?

to jest ten sam, ktory teraz jest montowany do nowego focusa?

Napisano

> ten silnik na pewno byl w focusach MK1?

1.6TDCi nie bylo w mk1. Nie zauwazylem tego bledu waytogo.gif. W mk1 nie bylo jeszcze mariazu z PSA wink.gif

Napisano

Normalnie jeżdże tak do 3k rpm, ale też nie mule go niskimi obrotami na wysokim biegu z przepustnicą niewiadomo jak otwartą, tylko redukuję bieg w takich momentach i uchylam przepustnice tyle co potrzeba, więc raczej chyba umiem jezdzić. Czasami jak mam taki nastrój to upalam do 6.5k rpm, ale tego nie biore pod uwage przy opisywanym spalaniu. Skład spalin miał robiony, wszystko w normie. Podpinam go czasem pod elm'a i rejestruje przebieg jazdy, lambdy działają prawidłowo, jest lekko podlany na bogato, ale minimalnie. Dzisiaj dostał nowe świece i filtr powietrza, zobaczymy może się coś poprawi, a może poprostu tttm. Zresztą nie ma co się oszukiwać ale 2.0 musi swoje spalić.

Napisano

> MOj tesciu kupil takie cus

> Niech mi ktos powie jak to sie sprawuje, co sie psuje, czy silnik kolizyjny itp ... zanim przyleci

> do mnie z placzem zebym mu cos naprawil

Obroty skaczą na jałowym, rozrusznik lubi dawać o sobie znać, no i te magiczne rzeczy co się z zegarami dzieją, a reszta jak w każdym aucie wahacze, tłumiki itd

Napisano

> dyche to pali, ale w miescie, w trasie spokojnie zejdzie sie do okolo 7 (mowa o budzie kombi).

Dyche to mi 1.6 pali w mieście zlosnik.gif

Napisano

> Dyche to mi 1.6 pali w mieście

Jak po Tychach to dużo devil.gifJA latem PO POZNANIU 8,5l 107KM !! .Foki duzo palą z tego co ludzie gadają.. palacz.gif

Napisano

> Jak po Tychach to dużo

Tak, tylko trzeba wziąć pod uwagę dystans jaki pokonuje - dziennie po 3km do pracy i z powrotem zlosnik.gif

Napisano

.Foki duzo palą z tego co ludzie

> gadają..

wczoraj pełny zbiornik trasa Wrocław- Drezdenko-Wrocław po powrocie weszło

41,13 l dystans 582 km jazda normalna 90-120-150 momentami jak na 1.8 chyba tragedii nie ma ok.gif

Napisano

> .Foki duzo palą z tego co ludzie

> wczoraj pełny zbiornik trasa Wrocław- Drezdenko-Wrocław po powrocie weszło

> 41,13 l dystans 582 km jazda normalna 90-120-150 momentami jak na 1.8 chyba tragedii nie ma

Normalny wynik

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.