Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Teoretyczny i rzeczywisty wzrost spalania na LPG

Featured Replies

Napisano

Taką zagadkę mam: Samochód przed montażem instalacji palił mi średnio 11. Dużo jeżdżę po mieście na krótkich dystansach stąd taki wynik pomimo silnika 1.6. Po montażu mam około 13 gazu + 3 benzyny. Niby w stosunku do benzyny spala niecałe 20% wiecej gazu ale przecież na kazde 100km jakieś 25 robię na benzynie. Wychodzi, że na pozostałe 75km łyka 13 litrów gazu co już nie jest takie piękne. Jak to jest? Podobno mam za wolne wtryskiwacze, może to być przyczyną duzego zużycia LPG?

Napisano

> Taką zagadkę mam: Samochód przed montażem instalacji palił mi średnio 11. Dużo jeżdżę po mieście na

> krótkich dystansach stąd taki wynik pomimo silnika 1.6. Po montażu mam około 13 gazu + 3

> benzyny. Niby w stosunku do benzyny spala niecałe 20% wiecej gazu ale przecież na kazde 100km

> jakieś 25 robię na benzynie. Wychodzi, że na pozostałe 75km łyka 13 litrów gazu co już nie

> jest takie piękne. Jak to jest? Podobno mam za wolne wtryskiwacze, może to być przyczyną

> duzego zużycia LPG?

tyle że te 75km na benie to robisz na ssaniu, więc się nie dziw.

Napisano

Jak wtryski są nieprecyzyjne, to na pewno nie pomogą w osiągnięciu rekordowo niskich wyników zużycia paliwa. Zwłaszcza w jeździe miejskiej, gdy czasy wtrysku są raczej niskie.

Napisano

> Jak wtryski są nieprecyzyjne, to na pewno nie pomogą w osiągnięciu rekordowo niskich wyników

> zużycia paliwa. Zwłaszcza w jeździe miejskiej, gdy czasy wtrysku są raczej niskie.

prawda, warto też sprawdzić, czy zostały prawidłowo skalibrowane. Ja niedawno poprosiłem o skalibrowanie wtrysków (po 40kkm) i tam facet mi powiedział, że nawet nowe listwy wymagają kalibracji, bo odchyłka może sięgać nawet 20%.

U mnie spalanie spadło o około 10% po kalibracji.

Napisano

> prawda, warto też sprawdzić, czy zostały prawidłowo skalibrowane. Ja niedawno poprosiłem o

> skalibrowanie wtrysków (po 40kkm) i tam facet mi powiedział, że nawet nowe listwy wymagają

> kalibracji, bo odchyłka może sięgać nawet 20%.

> U mnie spalanie spadło o około 10% po kalibracji.

mała poprawka, wtryski nie są nigdy kalibrowane przez producenta tzn .valdemary i im podobne biglaugh.gif

Napisano

> mała poprawka, wtryski nie są nigdy kalibrowane przez producenta tzn .valdemary i im podobne

tak i sporo gazowników tego nie robi, często nie mają nawet sprzętu do kalibracji. Dla tego o tym pisze.

Napisano

> tak i sporo gazowników tego nie robi, często nie mają nawet sprzętu do kalibracji. Dla tego o tym

> pisze.

dokładnie waytogo.gif

Napisano

Mowa o tej AR z profilu? Moja taka sama paliła 14 l LPG...

Napisano
  • Autor

> Mowa o tej AR z profilu? Moja taka sama paliła 14 l LPG...

Tak, o tej mowa. Dowiedziałem się, że muszę wyprosić u gazowników przestawienie czasu przełączenia na jakiś krótszy a poza tym tyle będzie palić frown.gif

Napisano

> Tak, o tej mowa. Dowiedziałem się, że muszę wyprosić u gazowników przestawienie czasu przełączenia

> na jakiś krótszy a poza tym tyle będzie palić

Ja to miałem jakąś instalkę I albo II generacji, już nie pamiętam, wydawało mi się , że za duzo chleje a tu proszę - instalacja nowsza a spalanie podobne zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.