Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Alternatywa dla ori filtra paliwa

Featured Replies

Napisano

Witam. Jak w temacie. W swoim E39 2.0d mam przeplywowy filtr paliwa. Ani toto podgrzewane ani wyposazone w odstojnik. Za to warte okolo 90 PLN poza ASO. Auto zeszlej ostrej zimy wzielo i zamarzlo dwa razy. Drugi raz mimo swiezego filtra, paliwa shell v-power, dodanego depresatora i na wszelki wypadek 5l etyliny na pelen 70L zbiornik. Niedawno zorganizowalem sobie male czyszczenie zbiornika paliwa na okolicznosc syfu i wody wszelakiej. Kumpel (a on sie zna, oj sie znaaaaa smile.gif) zasugerowal mi wymiane oryginalnego filtra paliwa na np. taki od chryslera voyagera 2,5 td, wyposazonego w odstojnik wody oraz podgrzewacz. Nie dosc ze podgrzewa, a wiec parafina tam sie zbytnio nie odklada, to jeszcze wode odseparuje (a na forum chryslera jest info, ze czujnik wody stosunkowo czesto wola o oproznienie odstojnika, a wiec w paliwie H2O w nie tak malej ilosci sie znajduje). Poza tym wymienia sie tam tylko wklad filtra a nie caly element jak oryginal. No i pytanie: czy ktos takie cos kiedys? A jesli tak, to co wzieto jako odpowiednik. No i jak z ogrzewaniem, to jak podlaczono zasilanie. Na stale czy pod cos co czasowo steruje.

Dzienx za info.

Napisano

miałem ten sam silnik w poprzednim aucie i raz też mi auto zamarzło i nie chciało jechać. U mnie filtr nie był wymieniany od nowosci czyli 7 lat. Auto zamarzło chyba przy -10 st. Wymieniłem filtr na nowy i więcej problemu nie było. Mój mechanik przy wymianie filtra zawsze wylewa zawartosć, z mojego filtra nie chciało się samo nic wylać, więc pewnie był już mocno zaklejony.

Pamietaj, że depresator może być pomocny ale tylko kiedy stosowany jest regularnie jako środek zapobiegawczy. Jeśli już filtr zamarznie to na depresator jest już za późno.

odnośnie filtra z innego auta, nie wiem nie próbowałem.

Napisano

Mialem ten silnik w 320d, zrobilem jakies 75 tys km. W tym czasie wymienialem sam filtr paliwa dwa razy. Zawsze były to filtrony. Nigdy nie mialem problemow z zamarzaniem paliwa, nigdy nie dolewalem zadnych dodatków na zime. Filtr zawsze przy wymianie był względnie czysty. Zawsze podczas wymiany wywalałem całą zawartośc komory filtra (wysysałem), czesto na dnie pływały śmieci, które usuwałem (mechanicy tego nie robią). Nie prawdą też jest ze paliwo nie jest grzane - Przy filtrze powinienes mieć chłodniczke utrzymyjącą odpowiednia temp paliwa

Napisano
  • Autor

Nie prawdą też jest ze paliwo nie jest

> grzane - Przy filtrze powinienes mieć chłodniczke utrzymyjącą odpowiednia temp paliwa

Czesc. No to to wiem ze jest chlodniczka, ale ona ma za zadanie chlodzic paliwo, ktore pod wplywem dzialania pompy wysokiego cisnienia mocno sie rozgrzewa i rozgrzane wraca do zbiornika i musi byc nieco schlodzone. Niemniej tuz po rozruchu caly uklad zasilania jest wypelniony zimnym paliwem i filtr jest szczegolnie narazony na zatkanie wytracona parafina. I chodzi mi wlasnie o grzanie filtra.

Hmmm, widze ze nikt nie probowal patentu z filtrem od innego auta. Pogrzebie jeszcze na forach i kto wie, moze bede pionierem.

Pozdrawiam.

Napisano

> kto wie, moze bede pionierem.

> Pozdrawiam.

A nie łatwiej lać przez te kilka miesięcy najwiekszych mrozów setke denaciku ?

Napisano

> Czesc. No to to wiem ze jest chlodniczka, ale ona ma za zadanie chlodzic paliwo, ktore pod wplywem

> dzialania pompy wysokiego cisnienia mocno sie rozgrzewa i rozgrzane wraca do zbiornika i musi

hmm musze to sprawdzić...

to znaczy ze przez chlodniczkę płynie paliwo??

Napisano
  • Autor

> A nie łatwiej lać przez te kilka miesięcy najwiekszych mrozów setke denaciku ?

Podobno nie, bo denat nie miesza sie z ON (tylko z etylina) i ewentualnie tylko emulsje tworzy a denat inaczej sie spreza niz ON. No i jak wpadnie do pompy taka kropelka denatu to pompa denatus. czacha.gif Szczegolnie nowe CR (ja nie mam CR tylko rotacyjna, ale tez trzeba uwazac). Dlatego ewentualnie mozna etyliny dodac albo lac depresator. Co ciekawe, do naszych sluzbowych nowych Octavii kazali lac tylko zwykly ON bez zadnych dodatkow. I raczej zadna nie zamarzla. Ale nie wiem jak tam zorganizowano uklad zasilania.

Napisano
  • Autor

> hmm musze to sprawdzić...

> to znaczy ze przez chlodniczkę płynie paliwo??

Tak, to jest chlodniczka ON, z dedykowanym dolotem zimnego powietrza.

Napisano

> Podobno nie, bo denat nie miesza sie z ON (tylko z etylina)

Ja tam nie wiem, nigdy NIC nie dolewalem do paliwa i zero problemów. Nie wyobrazam sobie takiej sytuacji wink.gif Ale ja leje zawsze na sprawdzonych stacjach z duzą rotacją paliwa (duzo ludzi)

Napisano

> Tak, to jest chlodniczka ON, z dedykowanym dolotem zimnego powietrza.

no rzeczywiste wygląda na to ze przez chłodniczkę płynie ON...

myślałem ze tam jest płyn chłodzący tongue.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.