Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Oznaczenie opon

Featured Replies

Napisano

Witam

Zmieniałem dziś opony na zimowe i na swoich letnich savach znalazłem oznaczenie, którego nie potrafię rozszyfrować. Otóż oprócz standardowego rozmiaru, nośności, DOT'u było

Traction A Temperature B

o co tu chodzi?

Napisano

> Witam

> Zmieniałem dziś opony na zimowe i na swoich letnich savach znalazłem oznaczenie, którego nie

> potrafię rozszyfrować. Otóż oprócz standardowego rozmiaru, nośności, DOT'u było

> Traction A Temperature B

> o co tu chodzi?

Za google .... "UTQG

Skrót angielskiego zwrotu Uniform Tire Quality Grading (jednorodna klasyfikacja jakości opon), czyli systemu oceny jakości, opracowanego przez amerykański Departament Transportu (DOT).

Wskaźniki te znajdują się na oponach letnich i całorocznych na jednym z boków opony. Treadwear: 340; Traction: B; Temperature B.

Są to oznaczenia UTQG (Jednorodna Klasyfikacja Jakości Opon), czyli systemu oceny jakości opracowanego przez amerykański Departament Transportu (DOT). Muszą się one znajdować na wszystkich oponach dopuszczonych do sprzedaży na amerykańskim rynku."

Napisano

> Witam

> Zmieniałem dziś opony na zimowe i na swoich letnich savach znalazłem oznaczenie, którego nie

> potrafię rozszyfrować. Otóż oprócz standardowego rozmiaru, nośności, DOT'u było

> Traction A Temperature B

> o co tu chodzi?

Traction to przyczepność. A- dobra, B- taka sobie, C- słaba

Temperature jeśli dobrze pamiętam to zmiany w oponie pod względem jej rozgrzewania się spowodowanego długą jazdą. I tak samo jak powyżej A- dobrze, B- tak sobie, C- słabo. W dzisiejszych czasach, gdy tygodniki motoryzacyjne co chwilę zaskakują nas testami z dokładnością do niemierzalnych wartości, ta klasyfikacja jest bardzo uproszczona. Najbardziej się przydaje, gdy kupujesz starsze używane opony, zawsze coś to może podpowiedzieć.

Napisano

> Traction to przyczepność. A- dobra, B- taka sobie, C- słaba

Mam pirelli sotozero czy jakoś tak (w kazdym bądż razie chyba z górnej półki) i mam obie klasy B...Czy to oznacza ze opony sa takie sobie?

Napisano

> Mam pirelli sotozero czy jakoś tak (w kazdym bądż razie chyba z górnej półki) i mam obie klasy

> B...Czy to oznacza ze opony sa takie sobie?

IMHO tak ;-)

W moich byłych Michelin miałem zdaje się Traction AA (2xA) Temperature A.

Opony były fajne, ale na mokrym nijak nie były w stanie przenieść 136KM na drogę :/

Napisano

> IMHO tak ;-)

> W moich byłych Michelin miałem zdaje się Traction AA (2xA) Temperature A.

> Opony były fajne, ale na mokrym nijak nie były w stanie przenieść 136KM na drogę :/

No jeszcze kwestia, jaki miales Treadwear - jak cos kolo 700 to sie nie ma co dziwic - to czysty plastik byl, nie guma - ale za to powinny starczyc na ok. 130 tysiecy mil jazdy zeby.GIFzeby.GIF

Napisano

> Mam pirelli sotozero czy jakoś tak (w kazdym bądż razie chyba z górnej półki) i mam obie klasy

> B...Czy to oznacza ze opony sa takie sobie?

Z tego co widzę to są zimówki. Oznaczenia, o których mówimy, prawdopodobnie dotyczą letnich. W takim układzie 2x B nie powinno dziwić.

Napisano

> Traction to przyczepność. A- dobra, B- taka sobie, C- słaba

Bardzo teoretycznie. Na przyklad mialem kiedys opony co mialy Traction AA, wymienilem je na takie gdzie bylo tylko A i okazaly sie lepsze. Warto tez patrzec przy tym na Treadwear. Jesli jest ponizej 200 i do tego mamy Traction A lub AA to mozna liczyc, ze bedzie fajnie trzymac. Jesli jest na przyklad 280 i AA to juz bzdura, takie nijak nie trzymaja.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.