Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ciekawe sposoby montażu koła zapasowego

Featured Replies

Napisano

Rzecz przede wszystkim tyczy się użytkowników asterek wyposażonych w instalację gazową ze zbiornikiem toroidalnym. Chciałbym Was zapytać co zrobiliście żeby jak najmniej korzystanie z LPG odbiło się na kubaturze Waszych bagażników grinser006.gif Ze swojej strony mogę powiedzieć, że zainwestowałem w dojazdówkę, ale i to powoli zaczyna mi przeszkadzać.

Pomyślałem ostatnio o montażu koła w pionie. Z tego co pamiętam to kiedyś była fotka na forum koła zamocowanego do lewego boku bagażnika (caravan), ale rozwiązanie takie wyklucza używanie rolety. Zrodził się w mojej głowie pomysł żeby ową dojazdówkę zamocować do oparcia tylnego siedzenia. Koło byłoby prawie w pionie i opona chyba wpasowałaby się między roletę i oparcie (leciutko by wystawała). Trzeba byłoby rozebrać oparcie, nawiercić otwór, wspawać nakrętkę o sporej średnicy, a potem przykręcać koło śrubą o odpowiedniej długości. Zastanawiam się tylko czy zdrowe by to było dla oparcia kanapy, bo jednak takie koło trochę waży grinser006.gif

Wszelkie uwagi, fotki, przemyślenia i rady mile widziane.

Pozdrawiam ok.gif

Napisano

Ja u siebie mam kratkę i za pomocą gumowego pajączka koło zamocowałem do niej. Co prawda rolety nie da się do końca zasunąć, ale i tak jest niebo lepiej niż gdy leży po prostu na środku bagażnika.

Napisano

Co prawda nie w astrze, ale miałem dojazdówkę przymocowaną do oparcia kanapy właśnie. Do oparcia przynitowałem płaskie metalowe uchwyty, na które były założone taśmy łączone plastikową klamrą. Dojazdówka w pokrowcu. Patent spisywał się super.

Napisano

Witam, ja mam w kombi dojazdówkę przymocowaną do oparcia kanapy, lekko wystaje ponad oparcie ale rolete da się zasunąć. Uchwyt w postaci blachy z dwoma wystającymi śrubami. Na dojazdówkę założony pokrowiec.

Napisano

Koło zamontowane do oparcia???!!! yikes.gif Mają koledzy fantazję... Ułańską. zeby.GIF

Jak wyobrażę sobie "dzwon" i gościa dostającego w plecy kołem zapasowym, to mi słabo się robi. Chyba, że na tym siedzeniu siedzi teściowa. wink.gif

A już totalna masakra, gdy auto zrobi śrubę...

Napisano

>Jak wyobrażę sobie "dzwon" i gościa dostającego w plecy kołem zapasowym, to mi słabo się robi. Chyba, że na tym siedzeniu siedzi teściowa.

>A już totalna masakra, gdy auto zrobi śrubę...

Ta, jasne, a wyobrażasz sobie co się stanie z zapasem leżącym luzem w bagażniku? Pomyślałeś zanim to napisałeś, czy chciałeś tylko zaistnieć? facepalm.gif

Jak sobie wyobrażasz dostanie w plecy dojazdówką, która jest przytwierdzone do oparcia? Tył oparcia to metalowa płyta.

Co do dachowania:

1. moje auto to był sedan, za kanapą był tylko wąski otwór do bagażnika, przez który zamocowana w pionie dojazdówka nie miała możliwości się zmieścić, nie mówiąc o wpadnięciu do środka

2. w kombi zawsze stosuję siatkę oddzielającą pasażerów od tego co w bagażniku

Zastanów się raczej jakie spustoszenie przy dzwonie może zrobić każdy ciężki przedmiot luzem w bagażniku i dopiero wypisuj swoje "mądrości".

Napisano

> Koło zamontowane do oparcia???!!! Mają koledzy fantazję... Ułańską.

> Jak wyobrażę sobie "dzwon" i gościa dostającego w plecy kołem zapasowym, to mi słabo się robi.

> Chyba, że na tym siedzeniu siedzi teściowa.

> A już totalna masakra, gdy auto zrobi śrubę...

zgadzam się z kolegą - troche siedze w fotelach więc wiem

- każde oparcie które bedzie montowane do auta, przechodzi szereg testów na obciążenia podczas wypadku, a więc oznacza to, że zamki/rygle na których trzyma się oparcie w pozycji zamkniętej mają swoją wytrzymałość tak by oparcie nie złożyło się podczas uderzenia, krecąc koło do oparcia, zmieniasz zupełnie parametrzy oparcia i może się okazac, że oparcie się złoży, nie powiem co z osoba siedzącą na tym fotelu.

- każdy fotel który wchodzi do produkcji jest badany pod względem uderzenia bagażu podczas wypadku.

Reasumując uderzenie (krótkie) koła, walizki czegokolwiek w fotel jest wkalkulowane w homologację auta, modyfikacje oparcia już nie....

pozdr

Napisano

> Ta, jasne, a wyobrażasz sobie co się stanie z zapasem leżącym luzem w bagażniku? Pomyślałeś zanim

> to napisałeś, czy chciałeś tylko zaistnieć?

> Jak sobie wyobrażasz dostanie w plecy dojazdówką, która jest przytwierdzone do oparcia? Tył oparcia

> to metalowa płyta.

> Co do dachowania:

> 1. moje auto to był sedan, za kanapą był tylko wąski otwór do bagażnika, przez który zamocowana w

> pionie dojazdówka nie miała możliwości się zmieścić, nie mówiąc o wpadnięciu do środka

> 2. w kombi zawsze stosuję siatkę oddzielającą pasażerów od tego co w bagażniku

> Zastanów się raczej jakie spustoszenie przy dzwonie może zrobić każdy ciężki przedmiot luzem w

> bagażniku i dopiero wypisuj swoje "mądrości".

Po pierwsze - nigdzie nie napisałem, żeby zapasówka leżała luzem. Czytać nauczyli, ale rozumieć tego co się czyta, nie zdążyli? Zdarza się. smile.gif

Po drugie - zgadza się, że oparcie, to blacha. Dociążona kołem na pewno nie utrzyma się w zamkach oparcia.

Prawie codziennie widzę, co zostaje z samochodu po wypadku i jakie spustoszenie w kabinie robią różne drobiazgi.

PS

Jak dla mnie, to możesz sobie zapasówkę pod d... położyć. smile.gif To ty odpowiadasz za tych, którzy jadą z tobą w aucie.

Napisano

> Po pierwsze - nigdzie nie napisałem, żeby zapasówka leżała luzem. Czytać nauczyli, ale rozumieć

> tego co się czyta, nie zdążyli? Zdarza się.

> Po drugie - zgadza się, że oparcie, to blacha. Dociążona kołem na pewno nie utrzyma się w zamkach

> oparcia.

> Prawie codziennie widzę, co zostaje z samochodu po wypadku i jakie spustoszenie w kabinie robią

> różne drobiazgi.

> PS

> Jak dla mnie, to możesz sobie zapasówkę pod d... położyć. To ty odpowiadasz za tych, którzy jadą z

> tobą w aucie.

Panowie nie jest to dyskusja na kącik Astra 99% Techniki, także swoje personalne wycieczki proszę przenieść na inny kącik.

Co do zapasu zamontowanego do siedzenie to może i przesada, ale w niedługim czasie zamierzam zakupić dojazdówkę i ją właśnie w ten sposób zamontować.

PS.

Polecam artykuł, do tego był kiedyś jeszcze filmik z crashtestu.

KLIK

PZDR VEN

Napisano

> Po pierwsze - nigdzie nie napisałem, żeby zapasówka leżała luzem.

Nie zaproponowałeś konstruktywnego rozwiązania. Niestety większość osób właśnie luzem wozi zapas przy instalacji gazowej.

> Po drugie - zgadza się, że oparcie, to blacha. Dociążona kołem na pewno nie utrzyma się w zamkach

> oparcia.

Wyraźnie napisałem:

"moje auto to był sedan, za kanapą był tylko wąski otwór do bagażnika, przez który zamocowana w

pionie dojazdówka nie miała możliwości się zmieścić, nie mówiąc o wpadnięciu do środka"

Z kawałem solidnej blachy (z małym otworem "bagażowym" pośrodku) między oparciem a dojazdówką nie było niebiezpieczeństwa wyrwania zamków.

Zawsze biorę pod uwagę względy bezpieczeństwa dokonując modyfikacji w aucie.

No ale jak to napisałeś - czytać nauczyli, ale rozumieć tego co się czyta, nie zdążyli? Zdarza się. cool.gif

> Prawie codziennie widzę, co zostaje z samochodu po wypadku i jakie spustoszenie w kabinie robią

> różne drobiazgi.

Współczuję.

Każde mocowanie należy dokładnie przemyśleć, by było bezpieczne. Jeśli masz doświadczenie z mocowaniem zapasu to podziel się, może ktoś skorzysta.

Napisano
  • Autor

Właśnie chodziło mi o rzeczową dyskusję, a nie o "wrzucanie" sobie nawzajem, bo przecież to do niczego nie prowadzi. Trzeba przedstawić argumenty za i przeciw i do jakiegoś wniosku dojść. Moim zdaniem lepiej zamontować koło do oparcia niż gdyby miało fruwać po samochodzie podczas wypadku. W kombi szczególnie jest z tym problem, bo roleta przed niczym nie chroni, a siatka oryginalna, którą też sobie zamontowałem jest na tyle elastyczna, że koło na pewno uderzyłoby w tył głowy pasażera na tylnym siedzeniu (brak zagłówków, rocznik 93). Przecież takie koło przytwierdzone do oparcia to jak ciężka walizka dosunięta do niego podczas jazdy. Jaka jest różnica poza kształtem przy uderzeniu ze stałą przeszkodą?

Moim zdaniem dużo lepiej w ten sposób zamontować koło (oczywiście solidnie, bo swoją masę ma) niż wozić luzem w bagażniku i to nie tylko ze względów praktycznych.

EDIT:

Chyba o ten filmik chodziło:

Napisano

Niestety miałem okazje testować moje rozwiązanie w tym roku, oparcie dało spokojnie rade naporowi przymocowanej na sztywno do oparcia dojazdówki. Innego sensownego mocowania zapasu w kombi nie widzę (na płasko i z boku nie zdało u mnie egzaminu).

Fakt rygle oparcia podczas wypadku przy większych prędkościach mogą puścić powodując złożenie oparcia więc można pomyśleć nad dodatkowym zabezpieczaniem/mocowaniem oparcia tym samym rozwiązując ten problem.

Napisano

> Chyba o ten filmik chodziło:

Tak dokładnie o ten filmik, wcześniej go szukałem ale jakoś nie udało mi się.

Pzdr VEN

Napisano
  • Autor

> Fakt rygle oparcia podczas wypadku przy większych prędkościach mogą puścić powodując złożenie

> oparcia więc można pomyśleć nad dodatkowym zabezpieczaniem/mocowaniem oparcia tym samym

> rozwiązując ten problem.

No właśnie, tylko jak dla mnie podobny efekt byłby gdyby za oparciem leżał ciężki bagaż w postaci np walizki, więc nie jest to argument wykluczający taki montaż koła.

Napisano

tyle ze bedzie mala roznica w zachowaniu jak kolo bedzie scisle przylegalo do oparcia . przy zderzeniu nie bedzie moglo nabrac takiej sily jak kolo czy wspomniana walizka ktora bedzie lezala luzno .

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.