Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Silnik dzwoni.

Featured Replies

Napisano

Między 1000-2000 obr/min pod obciężeniem, podczas trochę większego naciśnięcia pedału przyspieszenia silnik wydaje dziwny dźwięk. Takie zyzyzyyzyzyz, bzyzyzyyzy wink.gif może to "dzwonienie cylindrów". Słyszalne jest to najczęściej w czasie jazdy po mieście gdzie obroty często spadają poniżej 2000 zwłaszcza podczas jezdy pod górkę. Być może jest to spalanie detonacyjne ew. jakaś wibracja. Powyżej 2200 obr/min jak ręką odją, mimo pełnego gazu i dużego obciążenia punciaka.

Komp nie wykazyje żadnych błędów.

1. Jest to normalny objaw?

2. Coś nawaliło np. czyjnik przeciwskukowy? A jak nie on to co?? I gdzie on jest zamocowany i jaki jest do niego dostęp??

Punto 2, 1.2 8V

Napisano

Robi sie coraz zimniej...poczekaj az zima przyjdzie to dopiero sie nasluchasz.

TTTM wink.gif

Napisano

Metaliczne terkotanie?

Zerknij na osłonę kolektora wydechowego waytogo.gif

Napisano

jak dzwoni to

zlosnik.gif odbierz

a tak poważnie to normalne nie tylko w puncie; pod dużym obciążeniem z samego dołu każde auto zwłaszcza ze słabym silnikiem zadzwoni zaworami, pierścieniami .

pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> Robi sie coraz zimniej...poczekaj az zima przyjdzie to dopiero sie nasluchasz.

> TTTM

hmm.gif Że niby co?? Plasiki?? To nie to.

Napisano
  • Autor

> Metaliczne terkotanie?

> Zerknij na osłonę kolektora wydechowego

Osłona niedawno zdjęta grinser006.gif, a dźwięk bez zmian (też miałem nadziję) confused.gif.

Napisano
  • Autor

> jak dzwoni to

> odbierz

> a tak poważnie to normalne nie tylko w puncie; pod dużym obciążeniem z samego dołu każde auto

> zwłaszcza ze słabym silnikiem zadzwoni zaworami, pierścieniami .

> pozdrawiam

'...słabszym...'?? klotnia.gif 8V w do ok. 3500 obr/min robi 16V jak che zlosnik.gif.

Obciążenie nie jest wielkie: średnia górka, dwójka i 1500 obr/min i silne rzeżenie. Po 2000 jak ręką odjął.

Napisano

> '...słabszym...'?? 8V w do ok. 3500 obr/min robi 16V jak che .

no tylko mi nie wmawiaj że 60 kucykowe punto to demon prędkości...

a co oznacza że do 3500obr robi 16v? jak robisz kila to poniżej tych obrotów raczej nie schodzisz zlosnik.gif

pozdro

> Obciążenie nie jest wielkie: średnia górka, dwójka i 1500 obr/min i silne rzeżenie. Po 2000 jak

> ręką odjął.

Napisano

> Osłona niedawno zdjęta , a dźwięk bez zmian (też miałem nadziję) .

z osprzętu: może coś w rozrządzie?

ewentualnie filtr par paliwa, czy jak to się tam zwie wink.gif

Napisano

> '...słabszym...'?? 8V w do ok. 3500 obr/min robi 16V jak che .

No nie wiem ok.gif Zresztą, kto jeździ 16V poniżej 3000 obr/min zlosnik.gif

Napisano

> Obciążenie nie jest wielkie: średnia górka, dwójka i 1500 obr/min i silne rzeżenie. Po 2000 jak

> ręką odjął.

On po prostu błaga o litość... 1500rpm i chcesz przyspieszać pod górkę z silnikiem 1.2?!? Taka jazda nie jest ani ekonomiczna ani zdrowa dla silnika.

Napisano

> No nie wiem Zresztą, kto jeździ 16V poniżej 3000 obr/min

Ja czasem jeżdżę nawet poniżej 1500rpm... ale mam Diesla 16V wink.gif ale i tak na pewno nie pod górkę z takimi obrotami, min. to 2000rpm.

Napisano
  • Autor

> On po prostu błaga o litość... 1500rpm i chcesz przyspieszać pod górkę z silnikiem 1.2?!?

Przecież napisałem w pierwszym poście, że chodzi o jazdę po mieście gdzie obroty <2000 nie są niczym nadzwyczajnym.

> Taka jazda nie jest ani ekonomiczna ani zdrowa dla silnika.

Rozumiem, że Ty toczysz się po mieście na półsprzęgle żeby sztucznie podwyższyć obroty hehe.gif??

Napisano
  • Autor

> Ja czasem jeżdżę nawet poniżej 1500rpm... ale mam Diesla 16V ale i tak na pewno nie pod górkę z

> takimi obrotami, min. to 2000rpm.

Diesel jak mu turbina nie nabije powietrza do cylindra to pod górę nie wjedzie w ogóle, więc nie dziwię się, że trzymasz obroty >2000. Jak miałbyś wolnossący to byś wjechał bez gazu hehe.gif.

Napisano

> Przecież napisałem w pierwszym poście, że chodzi o jazdę po mieście gdzie obroty Taka jazda nie

> jest ani ekonomiczna ani zdrowa dla silnika.

> Rozumiem, że Ty toczysz się po mieście na półsprzęgle żeby sztucznie podwyższyć obroty ??

Z jakimi prędkościami jeździsz po tym mieście, że problemem jest utrzymać obroty powyżej 2000? Miałem mk.1 z silnikiem 1.2 i też dzwonił przy próbie przyspieszania z takich obrotów, mam GP 1.3MJ i również nie jest zachwycone na myśl o przyspieszaniu z obrotów poniżej 1700rpm. W korku owszem - toczę się na I lub II biegu bez gazu, ale nawet tocząc się na II, by przyspieszyć redukuję do I. Dla silnika 1.2 8V użyteczny zakres obrotów to 2000-3500rpm.

Dla świętego spokoju możesz sprawdzić i ew. wyregulować luzy zaworowe, a jeśli to jest raczej buczenie/syczenie to szukaj dziury w wydechu.

Napisano

> Diesel jak mu turbina nie nabije powietrza do cylindra to pod górę nie wjedzie w ogóle, więc nie

> dziwię się, że trzymasz obroty >2000. Jak miałbyś wolnossący to byś wjechał bez gazu .

Dopóki turbina nie tłoczy to właśnie idzie jak wolnossący, przecież poza turbiną się od niego nie różni, działa na tej samej zasadzie, tyle że wolnossący diesel z pojemności 2 litrów ma ok 60KM, a ja mam silnik 1.2 (w/g FIATa 1.3)... swoją drogą to wjechać wjadę bez gazu, problem będzie jak spróbuję przyspieszyć.

Napisano
  • Autor

> Z jakimi prędkościami jeździsz po tym mieście, że problemem jest utrzymać obroty powyżej 2000?

Nie chcę przy np. 25km/h wbijać jedynki (ok 1800 obr/min na dwójce) tylko po to żeby silnik nie dzwonił.

> Miałem mk.1 z silnikiem 1.2 i też dzwonił przy próbie przyspieszania z takich obrotów, mam GP

ok.gif Aha widocznie TTTM. Chciałem się upewnić czy przypadkiem nie mam uszkodzonego czujnika przeciwstukowego.

> 1.3MJ i również nie jest zachwycone na myśl o przyspieszaniu z obrotów poniżej 1700rpm. W

> korku owszem - toczę się na I lub II biegu bez gazu, ale nawet tocząc się na II, by

> przyspieszyć redukuję do I. Dla silnika 1.2 8V użyteczny zakres obrotów to 2000-3500rpm.

> Dla świętego spokoju możesz sprawdzić i ew. wyregulować luzy zaworowe, a jeśli to jest raczej

> buczenie/syczenie to szukaj dziury w wydechu.

Ewidentnie coś z silnikiem, zwłaszcza, że po zatankowaniu 98 jakby troszeczkę mniej dzwoniło, ale może mi się tylko wydaje.

Napisano

> Nie chcę przy np. 25km/h wbijać jedynki (ok 1800 obr/min na dwójce) tylko po to żeby silnik nie

> dzwonił.

O ile nie depniesz do dechy to nie powinien dzwonić przy delikatnym przyspieszaniu z takich obrotów.

> Aha widocznie TTTM. Chciałem się upewnić czy przypadkiem nie mam uszkodzonego czujnika

> przeciwstukowego.

Nie ma czegoś takiego jak czujnik przeciwstukowy (czujnik to czujnik, nie może niczemu zapobiegać). W tym silniku nie ma czujnika spalania stukowego.

> Ewidentnie coś z silnikiem, zwłaszcza, że po zatankowaniu 98 jakby troszeczkę mniej dzwoniło, ale

> może mi się tylko wydaje.

Sprawdź te luzy zaworowe (regulacja mechaniczna, na płytkach) i szczelność wydechu.

Napisano
  • Autor

> O ile nie depniesz do dechy to nie powinien dzwonić przy delikatnym przyspieszaniu z takich

> obrotów.

Przy delikatnym przyspieszniu na płaskim terenie nie dzwoni, ale pod górkę już tak do ok. 2000 obr/min.

> Nie ma czegoś takiego jak czujnik przeciwstukowy (czujnik to czujnik, nie może niczemu zapobiegać).

> W tym silniku nie ma czujnika spalania stukowego.

ok.gif W tym problem, że jest.

> Sprawdź te luzy zaworowe (regulacja mechaniczna, na płytkach) i szczelność wydechu.

Za jakiś czas sprawdzę grinser006.gif, ale myślę, że to nie to.

Napisano

> W tym problem, że jest.

Fakt, to mk.2... jeśli by zadziałał fakt ten byłby zapamiętany w sterowniku - przy sprawnym silniku on nie powinien w zasadzie nic robić. Gdy stwierdzi spalanie stukowe przestawia kąt wyprzedzenia zapłonu by mu zapobiec.

Napisano

Zmień stację, zatankuj dobrego paliwa.

Pozdrawiam.

> Między 1000-2000 obr/min pod obciężeniem, podczas trochę większego naciśnięcia pedału

> przyspieszenia silnik wydaje dziwny dźwięk. Takie zyzyzyyzyzyz, bzyzyzyyzy może to

> "dzwonienie cylindrów". Słyszalne jest to najczęściej w czasie jazdy po mieście gdzie obroty

> często spadają poniżej 2000 zwłaszcza podczas jezdy pod górkę. Być może jest to spalanie

> detonacyjne ew. jakaś wibracja. Powyżej 2200 obr/min jak ręką odją, mimo pełnego gazu i dużego

> obciążenia punciaka.

> Komp nie wykazyje żadnych błędów.

> 1. Jest to normalny objaw?

> 2. Coś nawaliło np. czyjnik przeciwskukowy? A jak nie on to co?? I gdzie on jest zamocowany i jaki

> jest do niego dostęp??

> Punto 2, 1.2 8V

Napisano
  • Autor

> Zmień stację, zatankuj dobrego paliwa.

> Pozdrawiam.

> > Punto 2, 1.2 8V

hmm.gif Skoro mówisz, że sieciowe stacje odpadają np. BP, Shell, Orlen czy Neste to jakie polecasz???

Napisano

Mówię, że najczęściej przyczyną ,,dzwonienia'' silnika czyli spalania stukowego jest zatankowanie badziewia na stacji benzynowej. Najprostrza metoda, zatankować lub dotankować na innej stacji i sprawdzić co się dzieje.

Przyczyn może być wiele, z natury trzeba zaczynać od wykluczenia najprostrzej.

Pozdrawiam.

> Skoro mówisz, że sieciowe stacje odpadają np. BP, Shell, Orlen czy Neste to jakie polecasz???

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.