Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

jak policzono moja skladke OC? czy prawidlowo?

Featured Replies

Napisano

Jak w temacie, otoz Pani z TU twierdzi, iz sie pomylila i policzyla mi o 30% za malo. Jesli mamy tu kogos Kto sie na tym zna, bylbym zobowiazany, jesli zgodzilby sie t mi wytlumaczyc/obliczyc:

wiek <25lat

skladka podstawowa 1438zł

zwyzki z tytułu:

10% raty

50% wiek

znizki z tytułu:

10% bezszkodowy przebieg ubezpieczenia

5% kontynuacja

10% AT + NNW

za kazdym razem jak licze wychodzi inna suma, a Ubezpieczycielowi wyszlo 1825 zł

Napisano

Naliczyłem 1824,9 - a ubezpieczycielem nie jestem.

Napisano

Wszystko zależy od której sumy brane są te procenty. Jeśli każdy z nich jest liczony z kwoty początkowej 1438zł, to się otrzymuje 1941,3zł

Wartości wynoszą kolejno:

+10% -> 143,8zł

+50% -> 719zł

-10% -> -143,8zł

-5% -> -71,9zł

-10% -> -143,8zł

co daje w sumie +503,3 do składki podstawowej

Napisano
  • Autor

> Wszystko zależy od której sumy brane są te procenty. Jeśli każdy z nich jest liczony z kwoty

> początkowej 1438zł, to się otrzymuje 1941,3zł

> Wartości wynoszą kolejno:

> +10% -+50% --10% --5% --10% -co daje w sumie +503,3 do składki podstawowej

hmm moze zle zapytalem - czy jest regula w jaki sposob liczyc skladke?

Napisano

> Jak w temacie, otoz Pani z TU twierdzi, iz sie pomylila i policzyla mi o 30% za malo. Jesli mamy tu

> kogos Kto sie na tym zna, bylbym zobowiazany, jesli zgodzilby sie t mi wytlumaczyc/obliczyc:

1438 * 1,1 * 1,5 * 0,9 * 0,95 * 0,9 = 1825,79

Napisano

> 1438 * 1,1 * 1,5 * 0,9 * 0,95 * 0,9 = 1825,79

Wg mnie ten sposób liczenia może dawać bardzo śmieszne wyniki.

Dla przykładu jednocześnie zwyżka 50% i zniżka 50%:

1000zł*0,5*1,5=750zł

Czyli w efekcie robi się z tego zniżka 25% zlosnik.gif

Napisano

> Jak w temacie, otoz Pani z TU twierdzi, iz sie pomylila i policzyla mi o 30% za malo.

A wystawiła polisę i zapłaciłeś ? Jeśli tak, to jej problem.

Napisano

> Wg mnie ten sposób liczenia może dawać bardzo śmieszne wyniki.

> Dla przykładu jednocześnie zwyżka 50% i zniżka 50%:

> 1000zł*0,5*1,5=750zł

> Czyli w efekcie robi się z tego zniżka 25%

O wiele śmieszniejsze wyniki daje sumowanie zniżek zamiast mnożenia, zwłaszcza gdy masz np dwie zniżki po 50% wink.gif

W taryfie może być określony dowolny sposób kumulacji zniżek. Skoro autor wątku twierdzi, że w jego przypadku wyszło 1825, to znaczy że ubezpieczyciel ewidentnie stosuje mnożniki i podałem w jaki sposób taki wynik osiągnąć.

Napisano
  • Autor

> Wg mnie ten sposób liczenia może dawać bardzo śmieszne wyniki.

> Dla przykładu jednocześnie zwyżka 50% i zniżka 50%:

> 1000zł*0,5*1,5=750zł

> Czyli w efekcie robi się z tego zniżka 25%

wlasnie o to mi chodzi

Napisano
  • Autor

> A wystawiła polisę i zapłaciłeś ?

tak

Jeśli tak, to jej problem.

tak dokladnie, tylko ze przez chwile myslalem ze moze poszlo na moja niekorzysc.... i moglbym dochodzic swoich "praw" ale juz chyba kumam ocb

Napisano

Nie da się na to pytanie odpowiedzieć bez znajomości tabel bonus/malus oraz sposobu naliczania ich.

BOOOOO może być tak, że np najpierw naliczasz zniżki/zwyżki za wiek i szkodowość i to traktujesz jako wyjściową stawkę do obliczania dalszych zwyżek/zniżek, a może być tak, jak ktoś policzył - wszystkie bonusy/malusy od składki bazowej.

O ile w ustawie jest informacja o "OWU" (cudzysłów celowy) i o tym, że KAŻDY ubezpieczyciel do którego się zwrócisz ma OBOWIĄZEK ubezpieczyć Cię w zakresie OC, o tyle nie ma zasadniczo mowy o wysokości składek i sposobach liczenia bonus/malus.

WIĘĘĘĘC - tak naprawdę -> pójdź do agenta i poproś, niech DOKŁADNIE pokaże Ci co z czego wynika i jaka kwota wychodzi.

I - niestety - dopłać.

Pomijając już nawet tak rzadko spotykany, za to zgoła przeciwnie - stale wyśmiewany ficzer p.t. uczciwość, to - nawet jeżeli błąd w wyliczeniu składki wynika z błędu agenta, to TU wezwie Cię do dopłaty składki.

Napisano

> uczciwość, to - nawet jeżeli błąd w wyliczeniu składki wynika z błędu agenta, to TU wezwie Cię

> do dopłaty składki.

a co z sytuacją jakby było drożej to poszedłbym gdzie indziej ?

chyba przed żądaniem dopłaty powinienem dostać możliwość wypowiedzenia umowy w terminie umownym BEZ okresu ochronnego skromny.gif

Napisano

nawet jeżeli błąd w wyliczeniu składki wynika z błędu agenta, to TU wezwie Cię

do dopłaty składki.

pracuje w centrali jednego z TU - totalna bzdura to co piszesz - odpowiedzialność ponosi Agent!

Napisano

> a co z sytuacją jakby było drożej to poszedłbym gdzie indziej ?

> chyba przed żądaniem dopłaty powinienem dostać możliwość wypowiedzenia umowy w terminie umownym BEZ

> okresu ochronnego

A stoi coś n/t/t w ustawie ?

Napisano

> nawet jeżeli błąd w wyliczeniu składki wynika z błędu agenta, to TU wezwie Cię

> do dopłaty składki.

> pracuje w centrali jednego z TU - totalna bzdura to co piszesz - odpowiedzialność ponosi Agent!

Bo z agenta łatwiej teoretycznie ściągnąć, ale w takim wypadku to kwestie bardziej handlowe, niż prawne są.

Napisano

> Bo z agenta łatwiej teoretycznie ściągnąć, ale w takim wypadku to kwestie bardziej handlowe, niż

> prawne są.

Zapisy umowy agencyjnej...

Napisano

> A stoi coś n/t/t w ustawie ?

a stoi na temat zmiany warunków zawartej umowy ? smirk.gif

znaczy agent może wyliczyć składkę 200zł a miesiąc później zażądać dopłaty 3000 bo sie pomylił ? smirk.gif

Napisano

> uczciwość, to - nawet jeżeli błąd w wyliczeniu składki wynika z błędu agenta, to TU wezwie Cię

> do dopłaty składki.

A na jakiejż to podstawie ? Profesjonalista (agent, w imieniu innego profesjonalisty - TU) złożył konsumentowi ofertę, którą ten konsument przyjął. Zawarli umowę o treści stwierdzonej pismem, w której stoi że ubezpieczyciel obejmuje go ochroną w zamian za składkę w kwocie X.

Owszem, profesjonalista może się domagać dopłaty czy nawet świadczenia usług choćby i seksualnych przez klienta, ale klient tego typu domagania się powinien odesłać w kierunku najbliższej sosny.

Napisano

> Zapisy umowy agencyjnej...

No czyli patrz wyżej - przerzucenie odpowiedzialności na najłatwiej ściagalnego i najmniej pyszczącego.

Napisano

> znaczy agent może wyliczyć składkę 200zł a miesiąc później zażądać dopłaty 3000 bo sie pomylił ?

Może.

Ja też mogę żądać od p. Edyty Herbuś żeby poszła ze mną do łóżka.

Mamy do tego takie same podstawy hehe.gif

Napisano

> No czyli patrz wyżej - przerzucenie odpowiedzialności na najłatwiej ściagalnego i najmniej

> pyszczącego.

Nie bardzo o to chodzi - taka odpowiedzialność Agenta powoduje, że dostarcza on klientowi rzetelną informację... Droższej, niż powinna polisy sprzedać też nie może - to chyba oczywiste... Masz rację, że łatwiej z niego ściągnąć, ale jakość podejścia do klienta jest tu dużym wyznacznikiem. Myślę, że nie wiesz ile Agent jest w stanie nawymyślać dziwnych sytuacji, by tylko dostać prowizję; a sprzedawanie polis po mniejszych cenach niż powinien to najprostrze, co mógłby zrobić, więc sam za to odpowiada. I tyle.

Napisano

> No czyli patrz wyżej - przerzucenie odpowiedzialności na najłatwiej ściagalnego i najmniej

> pyszczącego.

Jeden z niewielu przypadków, gdzie "yrzędnik" odpowiada za to co robi.

sorry Wójek, ale przychodze do agenta, który ma się znać. Agent przedstawia mi ofertę, która jest lub nie dla mnie korzystna. Jesli bym wiedział, że mam dopłacic 30% to możliwe, ze bym zrezygnował. Po podpisaniu na polisie zwojej zgody na zawarcie ubezpieczenia przez agenta i klienta dalsze negocjacje są bezcelowe i niczym innym jak próbowaniem wydymania klienta.

Napisano

> Jak w temacie, otoz Pani z TU twierdzi, iz sie pomylila i policzyla mi o 30% za malo. Jesli mamy tu

> kogos Kto sie na tym zna, bylbym zobowiazany, jesli zgodzilby sie t mi wytlumaczyc/obliczyc:

> wiek

Mnie też tyle wyszło.

1438*1,1*1,5*0,9*0,95*0,9=1825,79

Napisano

> Pomijając już nawet tak rzadko spotykany, za to zgoła przeciwnie - stale wyśmiewany ficzer p.t.

> do dopłaty składki.

Kilka lat temu przećwiczyłem na sobie dokładnie taki przypadek. Co więcej - sam sugerowałem agentowi, że popełnił błąd ale ten uparcie wmawiał mi, iż ma rację. Opłaciłem składkę w wysokości wynikającej z jego wyliczeń.

I rzeczywiście - tydzień później dostałem z Allianz pismo z wezwaniem do dopłaty. Jako, że taka z niczego nie wynikała (na polisie miałem kwotę uiszczoną do łapki agenta) spuściłem go na drzewo. Podparłem się jakąś informacją ze strony Rzecznika Ubezpieczonych, przesłałem mu pismo do wiadomości i miałem ich z głowy.

Napisano

> Kilka lat temu przećwiczyłem na sobie dokładnie taki przypadek. Co więcej - sam sugerowałem

> agentowi, że popełnił błąd ale ten uparcie wmawiał mi, iż ma rację. Opłaciłem składkę w

> wysokości wynikającej z jego wyliczeń.

> I rzeczywiście - tydzień później dostałem z Allianz pismo z wezwaniem do dopłaty. Jako, że taka z

> niczego nie wynikała (na polisie miałem kwotę uiszczoną do łapki agenta) spuściłem go na

> drzewo. Podparłem się jakąś informacją ze strony Rzecznika Ubezpieczonych, przesłałem mu pismo

> do wiadomości i miałem ich z głowy.

kilka razy czytałem ustawę o ubezpieczeniach i nie zauważyłem paragrafów o aneksowaniu. A nawet jeśli podpierali by się ogólnymi zasadami to aneks do umowy wymaga zgody obu stron, a nie nakazu jednej

Napisano
  • Autor

> Kilka lat temu przećwiczyłem na sobie dokładnie taki przypadek. Co więcej - sam sugerowałem

> agentowi, że popełnił błąd ale ten uparcie wmawiał mi, iż ma rację. Opłaciłem składkę w

> wysokości wynikającej z jego wyliczeń.

> I rzeczywiście - tydzień później dostałem z Allianz pismo z wezwaniem do dopłaty. Jako, że taka z

> niczego nie wynikała (na polisie miałem kwotę uiszczoną do łapki agenta) spuściłem go na

> drzewo. Podparłem się jakąś informacją ze strony Rzecznika Ubezpieczonych, przesłałem mu pismo

> do wiadomości i miałem ich z głowy.

no to dziwne... bo tu Pani stwierdzila ze policzyla te 30% za malo i wypominala mi ze musiala ze swojej kieszeni placic.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.